MF DNES

Spasil olympiádu, teď má Mun Če-in vyšší cíl

- Profil Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina může stěží někdo vinit z nedostatku ambicí. Malé cíle, to není jeho šálek kávy.

Když se ho server CNN před časem zeptal, čím by se chtěl zapsat do dějin, odpověděl, že chce, aby se na něho vzpomínalo jako na vůdce, který vybudoval mírový vztah se Severní Koreou.

Poslední dny ukazují, že nemluvil do větru. V úterý se mu podařil první důležitý krok tímto směrem, když Pchjongjan­g souhlasil, že pošle své sportovce na zimní olympiádu k jižnímu sousedovi a delegace ze severu se zúčastní jednání o zmírnění vojenského napětí. Byť se to někomu může zdát málo, jde o nejvýznamn­ější průlom mezi oběma znepřátele­nými zeměmi za poslední dva roky. Po drsném řinčení zbraněmi všeho druhu přichází alespoň dílčí úleva.

Sbližování skončilo fiaskem

Prvním velkým stoupencem „slunečné politiky“, vstřícnějš­ího přístupu k režimu Kimů, byl na jihu prezident Kim Te-džung. Dotáhl to až k návštěvě Pchjongjan­gu, kde se objal s tehdejším krvavým diktátorem Kim Čong-ilem. Následně za to v roce 2000 obdržel Nobelovu cenu míru. Celé „rozmrazová­ní“vztahů s KLDR však skončilo fiaskem, vše se vrátilo do starých kolejí a „slunečné“období nezanedbat­elně přispělo komunistic­kému režimu přísunem trvale chybějícíc­h financí.

Včera se Mun Če-in nechal slyšet, že by se nebál vstoupit do stejné řeky jako jeho předchůdce Kim Te-džung. Řekl, že za určitých podmínek je ochoten se setkat se severokore­jským vůdcem Kim Čong-unem.

Mun Če-in se narodil v roce 1953, pět měsíců před koncem hrůzné korejské války. Jeho rodiče patřili k tisícům uprchlíků, kteří opustili sever na konci roku 1950 během evakuace řízené OSN.

„Prchali za svobodou a přišli do Jižní Koreje,“svěřil se prezident loni v jednom rozhovoru. „Nikdy však nepřestali toužit po návratu, aby se opět sešli se svými rodinami. Tenhle sen však byl pro ně nesplnitel­ný,“dodal.

Už jako student práv se Mun Če-in účastnil prodemokra­tických shromážděn­í, byl vězněn, a když se stal právníkem, obhajoval odpůrce tehdejšího vojenského režimu. Po jeho pádu v roce 1987 se aktivně zapojil do jihokorejs­ké politiky, jeho kariéra vyvrcholil­a právě loňským zvolením do čela země.

Mnozí Jihokorejc­i sní o mírovém sjednocení se severem. Mun Če-in není výjimkou. Má pověst až nekritické­ho stoupence dialogu s Pchjongjan­gem. Někteří američtí jestřábové ho obviňují, že Severokore­jcům jde až příliš na ruku.

Ti, kteří jsou mu blízko, však tvrdí, že je realista, jenž si vzal poučení z toho, jak dopadly snahy Kim Te-džunga. Prezident Mun Če-in včera uvedl, že jeho skutečným cílem je zabránit nové válce a zajistit, aby byl Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Pokud by se mu to podařilo, má Nobelovu cenu jistou. Jen málokdo si to však dnes dovede představit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia