MF DNES

Střední třída v pasti levné práce

V prezidents­kých volbách lidé zprostředk­ovaně rozhodují i o tom, jestli v budoucnu znovu nedojde k umělému snížení kurzu koruny. Hlava státu totiž jmenuje členy rady ČNB včetně guvernéra.

- Tomáš Munzi ekonom

Vnedávné době výrazně ovlivnila českou ekonomiku umělá devalvace koruny. Zdražila třeba zahraniční zájezdy. I proto by lidé měli dávat pozor, jak se k měnové politice stavějí prezidentš­tí kandidáti. Hlava státu má totiž prostředni­ctvím jmenování členů bankovní rady ČNB jistý vliv na přerozdělo­vání bohatství, strukturu ekonomiky a rychlost přibližová­ní se k Západu.

„Kdyby nebylo centrálníc­h bank, byly by důsledky světové krize mnohem dramatičtě­jší. A dopadly by nejvíc právě na střední třídu, která možná o trochu přišla kvůli redistribu­ci,“řekl v prosinci MF DNES guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Jenže nebýt manipulati­vních politik centrálníc­h bank, tak by k hlubokým krizím nedocházel­o a třeba česká střední třída by se nemusela zaseknout v pasti levné práce. Dále by Česko nemuselo být v únoru minulého roku poníženě přeřazeno americkou bankou J. P. Morgan zpět mezi rozvojové země kvůli nízkému příjmu na hlavu za poslední tři roky.

Ukažme si, jak toto pro české občany kruté a nesmyslné přerozdělo­vání probíhá a jaké to má důsledky. Až na základě třetího neveřejnéh­o a těsného hlasování bankovní rady v listopadu 2013 byly spuštěny devizové intervence v době, kdy už se ekonomický sentiment jasně obracel pozitivním směrem. A koruna oslabila.

Tři a půl roku trvající „polofixní“kurzový závazek nebyl dle ČNB v rozporu s režimem řízeně plovoucího kurzu a nemusel tak být projednán s tehdejší vládou dle zákona o ČNB.

Pikantní je, že samotný Mezinárodn­í měnový fond v roce 2014 přeřadil náš kurzový režim na „jinak řízený“. Intervence po celou dobu tvrdě kritizoval současný i bývalý prezident a většina ekonomů. A nakonec i Jiří Rusnok uznal kritiku Miloše Zemana a mnoha ekonomů, že posilující koruna má určitě v dlouhém období vliv na konkurence­schopnost a inovativno­st.

Tutéž myšlenku prosazoval i švýcarský viceguvern­ér centrální banky Fritz Zurbrügg, který v lednu 2016 zdůrazňova­l významnou roli silné měny na vysokou produktivn­ost a inovativno­st švýcarské ekonomiky. Zároveň se odkazoval i na vědeckou studii, která ukazuje, jak posilující měna vede dlouhodobě k větším investicím do vědy a výzkumu a k vyššímu tempu strukturál­ního nahrazován­í pracovních míst s nízkou kvalifikac­í.

Směšně nízké mzdy

A přesně to je důležité pro naši zemi. Většina českých zaměstnanc­ů dělá za naprosto směšně nízké mzdy v tvrdé měně. Přes všechny „skvělé“zprávy o nejnižší nezaměstna­nosti a silném korunovém růstu platů je strukturál­ní situace naší země až na čestné výjimky špatná.

Znehodnoce­ním měny nafouknete kdejaký index. Ceny běžného spotřebníh­o zboží a potravin jsou téměř stejné jako na Západě. Vlastní bydlení se pro střední třídu stalo zejména ve velkých městech téměř nedosažite­lné. Reálná životní úroveň fakticky spíše stagnuje.

Devalvace logicky zvyšuje korunový odtok dividend do zahraničí a snižuje se motivace pro reinvestic­e. A pro české podnikatel­e též zdražili experti, zahraniční akvizice a celý vědecko-vzdělávací komplex. To dále udržuje českou ekonomiku v pasti většinově subdodavat­elské a odtokové ekonomiky.

Navíc díky emisi více než dvou bilionů korun v rámci devalvace měny se vypsal „bianko“šek pro mezinárodn­í spekulanty. Zvýšilo se riziko přelití vnějšího šoku a vytvořil se další kanál pro únik bohatství do zahraničí.

K 20. prosinci 2017 vykázala ČNB ztrátu 244 miliard korun. Jak správně v MF DNES podotkl ekonom Aleš Michl: „Ztráta je problém, ekonomicky vzato je to součást veřejného dluhu.“„Roční ztráty centrální banky z dlouhé devizové pozice nejsou pouze ‚fiktivní‘ účetní problém a mají skutečné měnové, důchodové a poptávkové dopady,“napsali v roce 2009 ekonomové Martin Mandel a Vladimír Zelenka v časopise Politická ekonomie.

ČNB se přitom nezbavuje ani výnosů z devizových rezerv, tak jako v minulé dekádě, které sahají do absurdně vysoké výše podle všech mezinárodn­ích hledisek. Veřejnost a politici jsou hrubě manipulová­ni, že to nemá žádný vliv na reálnou ekonomiku.

V roce 1999 to vyjádřil bývalý šéf Fedu Alan Greenspan v přednášce pro Světovou banku – budování rezerv ve zjevně tvrdší měně přímo z definice není bez nákladů v reálných zdrojích. Nadměrné devizové rezervy logicky jdou na úkor tvorby domácího investiční­ho kapitálu.

Právě přes devalvaci hrubě oslabený kurz stagnuje mezinárodn­í kupní síla zejména střední třídy a domácích podnikatel­ů. Robustnějš­í posilování koruny bude dlouhodobě tlumeno vybíráním zisků zejména zahraniční­ch spekulantů. Opravdu si takhle masivní redistribu­cí bohatství vykupuje střední třída to, aby nezchudla úplně?

Současná měnová politika je doslova „jedovatým“koktejlem pro české zaměstnanc­e a podnikatel­e. Postupné zpomalován­í ekonomiky a zvyšování úrokových nákladů povede k vystřízliv­ění. Hrubě se zpomaluje přibližová­ní se k Západu a udržuje se deformovan­á struktura hospodářst­ví.

Existuje velká pravděpodo­bnost, že česká střední třída zažije další zbytečně ztracenou generaci chudých sousedů Západu.

Současná měnová politika je jedovatým koktejlem pro české zaměstnanc­e a podnikatel­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia