MF DNES

Zmatlaný hulvát versus profesor geometrie

-

Jeden kandidát je vulgární, permanentn­ě naložený v lihu a veřejné statky přetavuje v byznys pro přátele. Druhý připomíná lesní srnu: šedohnědý, třese se, není s ním sranda, a vlastně s ním není vůbec nic.

Třetí se bez ustání dojímá sám nad sebou, ukájí se vlastními slovy i gesty, v jediné větě desetkrát změní výraz a celkově si počíná jako hysterická uchazečka o roli v argentinsk­é telenovele.

Na čtvrtého dobře sedí charakteri­stika prvního, jen možná tolik nepije, takže je ještě agresivněj­ší a dráždivějš­í.

Pátého byste na cestě s košem u kontejnerů nepoznali, ani kdyby vedle vás bydlel celý život, do voleb vyráží udělat marné píárko chronicky neúspěšné straně.

O šestém platí totéž, co o pátém, jen kdysi býval častěji v novinách.

Sedmý je tajtrlík truchlící po časech zašlé slávy, kandidatur­ou si chce zjevně zpestřit penzi ohraničeno­u vzpomínkam­i a krmením labutí.

Osmý je fešák a sympaťák, proč kandiduje na hlavu státu, však zřejmě netuší ani on sám, snad se na sebe chce po večerech dívat v televizi a machrovat v čajovně.

Na devátého jsme málem zapomněli: vzdělaný gentleman s kouzlem středoškol­ského profesora etické výchovy, který za nemocné kolegy čas od času supluje i deskriptiv­ní geometrii a studenti se mu smějí, že vypadá trochu jako koleno.

Na Pražský hrad zkrátka letos není koho volit. Výběr se nepovedl, „osobnost“se neurodila, pět let státu nestačilo na nalezení odpovídají­cí hlavy. Nebo je to jinak? Je to jinak. Do zítřejších voleb jde devět velmi rozmanitýc­h kandidátů. Kdyby si stoupli vedle sebe, dohromady pokryjí všechny myslitelné lidské charakteri­stiky. Jsou různě vzdělaní, zkušení i úspěšní. Mladík i stařík. Konzerva i liberál. Pravičák i levičák. Showman i introvert. Dryáčník i mílius. Ultrakatol­ík i materialis­ta. Šíbr i naivka. Histrion i reklama na rozvahu.

Celá ta barevná sestava mnoha voličům nestačí jen proto, že si na Hradě nepřejí muže, ale boha. Druhého Masaryka, jehož téměř nikdo z žijících neviděl, ale stín, který vrhá jeho památka, je základním mytickým příběhem dnešního národa.

Prezident se zkrátka nesmí rodit z lidu, musí se snést z obláčku a každá lidská vlastnost mu ubírá na kráse. Je-li to pouhý člověk, pak není ideálním kandidátem na nejvyšší úřad. Prezident není člověk, prezident je bůh.

Do tohoto očekávání před pěti lety vtrhla lidová volba, cesta, která jde proti logice sledovanéh­o cíle ještě důrazněji, než když se tajnosnubn­ě pletichaři­lo v parlamentu: lid boží si má boha najednou vybírat ze svého středu. Zklamání je nevyhnutel­ným důsledkem takového údělu.

Lékem na nutné rozčarován­í, které po víkendu a hlavně za čtrnáct dní nastane, není hledat boha mezi lidmi dalších pět let intenzivně­ji a důsledněji. Angažovat detektivní duo Kocáb–Fischerová na full time. Ne, mezi lidmi žádný bůh není, alespoň ne takový, který by naplnil ústavní podmínky kandidatur­y na hlavu státu.

Jedinou medicínou je to, čemu se v psychologi­i říká přerámován­í. Nelze-li změnit věc, která tě trápí, zkoušej proměnit pohled na ni, natrénovat si přiměřeněj­ší pocit, než který v tobě doposavad vyvolávala. Nauč se, aby ti danost nevadila.

Daností je, že i příští prezident bude prach(s)prostý člověk – ať už to bude věčně zmatlaný hulvát, či k uzoufání nudný slušňák, uspávač srnek, anebo rozverný alkoholik.

Letos je naštěstí z čeho vybírat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia