MF DNES

Churchill dokonalejš­í než film sám

Loni Dunkerk, nyní Nejtemnějš­í hodina, sledující stejné časové období očima Winstona Churchilla. Dohromady skládají silný obraz jedné kapitoly britských dějin, ale také britské filmařiny, která se vyhýbá sentimentu jako čert kříži.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po Pýše a předsudku či Pokání sotva překvapí, že režisér Joe Wright ani tentokrát neselhal. Jeho Nejtemnějš­í hodina, mapující zásadní dilema britského premiéra na počátku druhé světové války, představuj­e velmi dobrý dobový film.

Skvostný Gary Oldman

Přesto veškeré jeho řemeslně zdatné stránky zastíní jediná: Gary Oldman v roli Winstona Churchilla. Od čerstvé výhry Zlatého glóbu kráčí za Oscarem s takovou samozřejmo­stí, s jakou Oldmanův hrdina nosí před veřejností masku nadějného přesvědčen­í, že Washington i Paříž pomohou. Byť už ví své.

Pohled do ostrovního politickéh­o zákulisí i při nutném zjednoduše­ní dalece přesahuje známá fakta, navíc má ozdravný účinek na poslední tuzemské romantiky. Hned v prvním výjevu jim totiž vezme zbylé iluze o britské sněmovně a partajní politice vůbec: intriky, dohody, obchody, tlaky, licitování, přetahován­í, smlouvání se i tady provozují zostra, jen s tím rozdílem, že zábavnou pointu zařídí hrdinův klobouk na jeho prázdném místě v sále.

Scénář Anthonyho McCartena, mimo jiné autora Teorie všeho, si vůbec dává načas s okamžikem, kdy Churchilla poprvé předvede v jeho plné rozložité nádheře. Zálibně se kolem něho našlapuje, než se vynoří z postele a okamžitě rozpláče svou novou písařku.

Kouzelně důvěrné souručenst­ví vyzařuje zejména manželský tandem Churchillo­vých – jeho ženu hraje Kristin Scott Thomasová. Jejich vzájemnému jiskřivému špičkování se vyrovná pouze premiérův zprvu obapolně napjatý vztah s králem Jiřím VI., kterému při vší zdvořilé dvorské etiketě neváhá sdělit, že pro celodenní popíjení má trénink a že odpoledne nemůže přijít na audienci, protože „to si dávám šlofíka“. Každý vtip je přitom úsečný, suchý, zdrženlivý; když diktuje nahý, má to na rozdíl od Českého století noblesu, účel i humor.

Malá zrada

Především však v řečnickém projevu dovede Oldmanův Churchill strhnout – přesně v duchu legendy. Jistěže je zajímavý i podzemní štáb, groteskní jednání ve Francii či bizarní telefonát s Roosevelte­m; události Dunkerku se líčí z jiného úhlu jako válka intelektu a neméně napínavě, člověk skoro nedýchá, přestože ví, jak to tenkrát dopadlo. Ale klíčovou zásluhu na tom má velký herec v roli velkého hráče, filmový Churchill dokonalejš­í než film sám.

Tím spíše, že musí překonat i jednu výjimku z národní odolnosti vůči slzám, scénu typu „moudrý vládce jde mezi lid“, která dosavadní styl shodí o ligu níž, k hollywodsk­ému nátěru včetně korektního zastoupení; příběh pak ztěžka zařazuje zpětný chod. I kdyby se to nakrásně stalo, natočit se to tak nedá, respektive nemá. Přestože i takovou zradu Oldmanův Churchill ustojí.

 ?? Foto: Cinemart ?? Skvělý řečník Winston Churchill proslul svými skvěle vypointova­nými a dramatický­mi projevy v britském parlamentu.
Foto: Cinemart Skvělý řečník Winston Churchill proslul svými skvěle vypointova­nými a dramatický­mi projevy v britském parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia