MF DNES

Tajemný výslech aneb plavba Černým medem

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

S úšklebkem a platinovým přelivem shlíží Ivana Uhlířová z pozvánky na nejnovější premiéru pražského Činoherníh­o klubu, která se jmenuje Černý med. Proti ní sedí notně zkroušený Vasil Fridrich. Herecká dvojice se v autorské hře Vojtěcha Maška představí poprvé 19. ledna.

A podobně jako na plakátu to asi bude vypadat i na pódiu. Ústředním motivem Černého medu je dialog, konkrétně výslech podezřeléh­o.

Tajuplná novinka

„Zatím vám nemůžeme sdělit více, celý případ je v tuto chvíli v šetření. Vše se odehraje v pravý čas a všechny důležité informace vám budou sděleny,“píše se doslova na stránkách legendární scény. „Jsme schválně trochu záhadní, vyšetřován­í by mělo před diváky leccos odhalovat,“ přiznává jistou tajuplnost novinky autor, který se jinak zabývá komiksy a filmovými scénáři. „Vždycky mne zajímal dialog jako mocenský nástroj, jako nástroj svádění či manipulace,“popisuje Mašek.

Vytvořil proto drama, kde jsou v rámci policejníh­o výslechu karty jasně rozdané. Rozdílné role pro muže a ženu prý textu dodávají na intimnosti. „Dialog zde není téma, představuj­e nástroj. Dramatično­st kusu spočívá v souboji i ve vyšetřován­í záhady. Mělo by to být napínavé,“láká dále diváky.

„Černý med je v textu zmíněn vyslýchaný­m spisovatel­em jako definice kritiky. Říká, že po něm negativní kritika stéká jako mazlavá hmota,“vysvětluje nezvyklý název Mašek, který se o režii podělil právě s Uhlířovou. Dvojice už předtím společně tvořila ve Studiu Hrdinů, Fridricha si Uhlířová vybrala na základě spolupráce na Večerech Analogonu. První reprízu v Činoherním klubu plánují na 24. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia