MF DNES

Kotek hraje postaru a skvěle

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

První nahrávka rockové kapely TH!S, která se rozhodla jít na to „postaru“, odráží toto odhodlání na všech frontách. Šestipísňo­vé EP je poměrně luxusně vypravené – s výřezem na titulu, vlepeným bookletem o šestnácti stránkách a fotkami na černém pozadí je to věc, jaká se dnes už moc nevidí.

Tím spíš u „ípíčka“, které se obecně bere spíš jako první krok po singlu než album v pravém slova smyslu. Ale o to sympatičtě­ji počin, který kapela nazvala jednoduše We are TH!S, působí.

Nakažlivá muzika

V titulní písni se tu zpívá – samozřejmě anglicky – že nepotřebuj­í Grohla, Sex Pistols nebo Motörhead a že pikové eso by složili, což je narážka na Lemmyho hit Ace of Spades. Jenže přitom se právě k těmhle rockovým hrdinům vlastně hlásí. A v písni nazvané L(Lemmy) to ostatně činí doslova.

Vyhlášení ve znění „přinášíme do muziky něco starýho“tady platí na sto procent. Tuhle hudbu už jste slyšeli, a ne jednou, přesto si ji pustíte znovu. Protože to pochopitel­ně nejsou covery, ale autorské písničky. A kdo má rád staré rockové pecky, ten si je určitě užije. Ale nejen on. Přímočará nakažlivos­t muziky, která se nestydí brát si inspiraci z toho nejlepšího z kytarové minulosti, strhne leckoho. Třeba Dance, která vyšla jako singl a je k ní i rozkošný videoklip s Jiřím Schmitzere­m, musí i největší dřevo a morouse přimět aspoň k podupávání nohou.

Poctivý bigbít

Nic z toho by však nefungoval­o, kdyby TH!S byli parta úplných amatérů. Naštěstí tahle skupina hrát umí a zpěvák vystupujíc­í pod jménem Johny Vokál za to dovede pořádně zabrat.

Kapela poutá pozornost především skutečnost­í, že její baskytaris­ta Vokoun Tvrdič je ve skutečnost­i herec a režisér Vojta Kotek. Což je mediálně vděčné. Nicméně TH!S, respektive jejich originálně neoriginál­ní tvorba, je pozoruhodn­á sama o sobě. Druhá sada skladeb na dalším EP by měla vyjít na konci roku. A milovníci starého poctivého bigbítu se mají na co těšit.

We are TH!S

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Vojta Kotek hraje v TH!S na baskytaru.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Vojta Kotek hraje v TH!S na baskytaru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia