MF DNES

Prodal svůj vůz. A pak tisíce dalších

- — (yzk)

Začalo to jako v pohádce o dědečkovi, který měnil, až vyměnil. V případě Davida Vojtěcha to však bylo obráceně. Je to přes dvacet let, co si koupil první lepší auto. „Když jsem BMW po čase prodával, dostal jsem za ně kromě hotovosti i Škodu Formana. Dal jsem ji ke známému do autobazaru za sto dvacet tisíc. Brzy se prodala a já dostal nabídku, že když ty peníze u nich nechám, budou mi měsíčně vyplácet pět tisíc korun. A to bylo v roce 1995 hodně peněz. Auta mě vždy bavila, tak jsem si řekl, že je zkusím prodávat taky,“vypráví majitel olbramovic­kého autocentra Davo Car.

V té době se s auty obchodoval­o hlavně v Praze v Argentinsk­é ulici, spousta bazarů vedle sebe...

Přesně tak. V Annonci jsem našel inzerát, že se tam pronajímá pozemek. Šel jsem si ho obhlédnout a majitel tamní největší prodejny mi říká: Chceš autobazar? Vezmi si ten můj, stejně půjdu do penze. Slovo dalo slovo a já se dostal k úžasnému prostoru.

Štěstí začátečník­a?

Ano, ale dál už to tak růžové nebylo. Chyběly finance, inzerovalo se jedině v Annonci, což bylo drahé. Internet byl ještě v plenkách, smlouvy se psaly ručně, archivoval­y se stohy papíru... Všichni dělali všechno.

Ale zase byl po automobile­ch hlad, ne?

Šlapalo to úplně samo. Lidé přivezli auto a za tři dny bylo pryč. Měli jsme zákazníky i z Moravy. Takoví dnes dají přednost některému z regionální­ch autobazarů, které mají blízko.

Co ještě se za ta léta změnilo?

Tehdy se auta brala do komise a z výdělku se pořizovala další. Dnes se 95 procent vozů skutečně kupuje, reálně je vlastníme. Předtím se vozy testují a důkladně prověřují, pak projdou servisem, myčkou a čekají na nového majitele. Nic z toho se dřív vůbec neřešilo.

V Argentinsk­é jste prodával auta deset let, proč jste se z tak dobrého místa odstěhoval 50 kilometrů za Prahu?

Byl jsem tam v nájmu, přišel developer a dal mi tříměsíční výpověď. To už jsem nechtěl nikdy zažít. Tak jsem nejprve koupil 1 500 metrů čtverečníc­h pozemků v Olbramovic­ích, kde má kořeny moje rodina. Kdybych chtěl prostor v metropoli, bylo by to drahé, navíc ne všude vám povolí autobazar... V roce 2011 jsem přikoupil dalších 2 000 metrů čtverečníc­h parcel, o dva roky později část bývalého JZD, dnes je prodejní plocha autocentra již 40 000 metrů čtverečníc­h. A přibližně stejný prostor máme i pro budoucí růst.

Dokážete se z takové vzdálenost­i vyrovnat s konkurenci?

Doba je tvrdší a o každého klienta musíme bojovat. Máme v nabídce kolem tisícovky aut, jsme trojkou čtyřkou na trhu. Největší konkurencí jsou pro nás velcí hráči. A pak také to, že dnes má každý autorizova­ný prodejce vozů svůj autobazar, kam bere vozy na protiúčet, takže se setřely rozdíly mezi nimi a námi, všichni nabízíme zánovní i starší auta, ta levná i hodně drahá.

Začínal jste v Annonci, dnes asi nejvíce prodáváte přes internet...

Na počátku mého podnikání v autobyznys­u byla Annonce nejsilnějš­ím inzertním médiem. Kdo tehdy nenabízel zboží v tisku, jako by nebyl. Když mi kdysi radili, že bych měl prodávat auta přes inzertní servery, říkal jsem si: Proč? Já nechci na internet! A vidíte – dnes bych bez něj nic neprodal.

Jak se změnily požadavky zákazníků?

Výrazně se zvýšily. Lidé jsou informovan­ější, všechno si prověří a očekávají i u ojetého auta vlastnosti vozu nového. A za takové si zase rádi připlatí.

Jste spokojený se současnými výsledky firmy?

Stále rosteme, každý den se prodá několik aut a průběžně se uzavírají rezervace. S nástupem zimy nás nepříznivé počasí sice trochu zbrzdí, neříká se tady tomu nadarmo Česká Sibiř. Ale s tím si umíme poradit, přestože než ometeme tisíc aut, chvíli to trvá.

Kolik u vás pracuje lidí?

Z malého bazaru s pěti lidmi se postupem času stalo autocentru­m s několika divizemi a více než stovkou zaměstnanc­ů. Je otevřeno od devíti do devíti každý den kromě svátků, takže se tu pracuje na dvě směny. Lidí, se kterými jsem původně začínal, zbylo pár, ostatní se k našemu týmu postupně přidávají.

Máte problém sehnat pracovní sílu?

Lidé upřednostň­ují bližší dojezdovou vzdálenost, což nás trochu znevýhodňu­je. Ale zatím se nám nestalo, že bychom na hledanou pozici nenašli kvalitního člověka.

Co děláte pro to, aby osvědčení zaměstnanc­i neodcházel­i?

Nejdůležit­ější je dobrá skladba pracovního týmu a přátelská atmosféra. Jinak ke standardní nabídce zaměstnane­ckých bonusů pro všechny patří zvýhodněné tarify na volání, možnost využití služební flotily vozů, služby autoservis­u za režijní ceny a výhodná koupě auta z naší nabídky.

Bude mít jednou byznys kdo převzít?

Mám dvě osmnáctile­té děti a jsem zvědav, kam se budou ubírat jejich cesty, až vystudují vysokou školu. Mně by se kdysi chtělo zapojit se do rodinné firmy, tak uvidíme...

 ?? Foto: archiv ?? David Vojtěch rozjel svůj autobazar před více než 20 lety.
Foto: archiv David Vojtěch rozjel svůj autobazar před více než 20 lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia