MF DNES

Zeleň na vzestupu

V roce 2018 obnoví Praha park na Petříně, vzniknou i nové lesy.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Tisíce aut, průmyslové podniky i nekonečná sídliště obvykle patří k velkým evropským metropolím. V porovnání s nimi se Praha může chlubit nezvykle velkým množstvím přírody. Zdaleka ne veškerá zeleň na území hlavního města je však v dobrém stavu, magistrát proto na tento rok připravil řadu projektů na její obnovu.

Na větší i menší úpravy z posledních let navázala v oboře Hvězda nedávná demolice starého objektu, který kdysi v nezalesněn­é části vznikl bez stavebního povolení. Nyní ho má nahradit nová stavba, kde budou dvě místnosti pro zázemí zaměstnanc­ů, dále veřejné toalety a opodál i vybavené dětské hřiště.

Přihlásila se jedna firma

Zato obnově Petřínskýc­h sadů v okolí rozhledny už nic v cestě nebrání. Přestože místo hojně navštěvují turisté i Pražané, je nejzanedba­nější částí Petřína. S koncem zimy zde začne úprava zeleně, instalace nového osvětlení, mobiliáře a místo asfaltu bude hlavní promenáda nově vydlážděna žulovými odseky. A obnovy se dočká i čtrnáct chátrající­ch kaplí křížové cesty, které vedou na vrch ve směru od Strahovské­ho kláštera.

„Je to jedna z největších akcí pro rok 2018. Smlouvu se zhotovitel­em jsme už podepsali a předali jsme mu staveniště,“sdělila radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN) s tím, že rozpočet celé akce je 20,5 milionu korun a práce by měly trvat čtyři měsíce. Novou podobu tak tato část parku dostane v průběhu letní sezony.

Na Petříně letos čeká proměna i zadní část květinové zahrady nedaleko hvězdárny. Zde se nacházejí nevyužívan­é sklepy, které se přemění na výstavní prostor. V sousední zahradě Kinských pak magistrát nechá obnovit ořechový sad, podobně jako minulý rok oživil zanedbanou Třešňovku v Hrdlořezíc­h.

Obnova sadů na Petříně je jedna z největších akcí pro rok 2018.

Ve Stromovce se pokračuje

 ??  ?? Nové rybníky ve Stromovce Lidé si rychle oblíbili vodní plochy, které město v posledních dvou letech vybudovalo na dně bývalého Rudolfova rybníka v parku Stromovka. Další miliony korun půjdou letos do obnovy části Petřínskýc­h sadů nebo na výsadbu lesa...
Nové rybníky ve Stromovce Lidé si rychle oblíbili vodní plochy, které město v posledních dvou letech vybudovalo na dně bývalého Rudolfova rybníka v parku Stromovka. Další miliony korun půjdou letos do obnovy části Petřínskýc­h sadů nebo na výsadbu lesa...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia