MF DNES

Ceny bytů porostou pomaleji

-

Projekt celkem za 15 milionů se zpozdí, rada města ho totiž tento týden odmítla posvětit. „Některým radním se nelíbilo, že jsme ve výběrovém řízení dostali pouze jednu nabídku, přestože byla asi o 700 tisíc korun nižší než předpoklád­aná cena. Přitom jsme výzvu jako obvykle zveřejnili na profilu zadavatele, takže se mohl přihlásit kdokoliv,“říká zklamaně vedoucí oddělení péče o zeleň na pražském magistrátu Dan Frantík.

Jeho slova potvrzuje náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO), která patřila mezi radní, kteří odmítli tento bod podpořit. „Byl tam pouze jeden účastník a nyní jde o to, aby byla soutěž vypsána znovu. Jinak samotný projekt je užitečný a je potřeba ho zrealizova­t,“ujišťuje Kislingero­vá.

Frantíkovo oddělení přislíbilo během čtrnácti dní vyhlásit tendr znovu. Praha věří, že zájem mezi stavebními firmami bude větší. „Vlastní výběrové řízení včetně příslušnéh­o materiálu, který schvaluje rada, je otázkou zhruba tří měsíců. Pokud budeme úspěšní, stihneme stavbu ještě letos,“věří Frantík.

Ceny nových bytů v Praze podle developerů letos vzrostou, ale ne tak výrazně jako v posledních dvou letech. Podle nich byty zdraží o jednotky procent, určitě nebudou zlevňovat. Podle společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů loni na konci září meziročně vzrostla o 19,6 procenta na 83 150 korun za metr čtvereční. „Ceny v posledních dvou letech vzrostly proto, že je uměle podtržená nabídka. Ani letos neočekávám­e razantní změnu v tomto trendu,“uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková. Podle realitních kanceláří budou mírně zdražovat i starší byty. „Ceny porostou jen v řádu jednotek procent,“uve- dl generální ředitel společnost­i RE/MAX Milan Žák. (ČTK)

Náročné práce už má park Stromovka ve své centrální části za sebou. Na dně bývalého Rudolfova rybníka vznikly nové vodní plochy, úpravy se dotkly i jejich okolí. Letos je v plánu obnova cesty na bývalé hrázi a doplnění osvětlení, které v této části dosud zcela chybí. Tím bude dokončen osvětlený okruh vhodný zejména pro běžce, kteří si chodí zasportova­t brzy po ránu, nebo naopak ve večerních hodinách.

Praha letos bude zakládat a upravovat zeleň i na okrajích města. Dokončena bude výsadba lesa V Panenkách mezi Běchovicem­i a Újezdem nad Lesy. Už loni zde zahradníci vysázeli 80 tisíc mladých stromků a vznikla mlatová cesta dlouhá 2,7 kilometru. Nyní budou práce pokračovat dosadbou ve východní části. Další velký les bude založen pod názvem Arborka v pražských

 ?? Foto: MAFRA ?? Místa na stavbu Důvodem rostoucí ceny bytů je podle developerů uměle podtržená nabídka. V budoucnu se chystá mnoho nových projektů, jako třeba na místě nákupního centra Červený vrch (na snímku).
Foto: MAFRA Místa na stavbu Důvodem rostoucí ceny bytů je podle developerů uměle podtržená nabídka. V budoucnu se chystá mnoho nových projektů, jako třeba na místě nákupního centra Červený vrch (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia