MF DNES

Zdržení, ale ne kolaps

Výhrůžky o zavírání ordinací kvůli e-receptům padly, pacienti si jen déle počkají

- Petra Hátlová spolupraco­vnice MF DNES

Zavíráním ordinací kvůli povinnému vydávání elektronic­kých receptů hrozili koncem loňského roku odborníci ze zdravotnic­tví po celém Česku. Leden začal a avizovaný kolaps praktickýc­h lékařů se v Praze nekoná.

„Praha je specifická. Zatím nemáme přesná čísla, ale zdá se, že lékaři na území metropole končí v rámci jednotek. O hromadných odchodech či zavírání praxí nelze mluvit, Praha nebude ohrožena nedostatke­m lékařů,“uvádí předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. Nové nařízení znamená pro pacienty delší čekání, ordinace navíc zápasí s nedostatke­m papíru na tisk receptů.

Zdlouhavý proces

„E-recepty vystavuji tři roky – především pro ty, kteří si recepty na léky na chronické nemoci sami doma z e-mailu vytisknou,“popisuje Norbert Král z Lékařské ordinace Vyšehrad. Současný systém mu ale vadí. „Pokud recept vystavuji v ordinaci, tak ho musím vypsat, odeslat do centrálníh­o úložiště, počkat na zpětnou vazbu a pak ho teprve vytisknu, což je zdlouhavé. Na jeden recept je možné vypsat současně dva léky. Pokud pacient potřebuje vystavit pět léků, celý proces podstupuji třikrát,“líčí potíže.

Praktičtí lékaři uvádějí, že za den ošetří čtyřicet až padesát nemocných. Pokud u každého z nich vystaví e-recept, protahuje se doba, kterou pacienti musí trávit v čekárnách. „V ordinaci pak s nemocným čekáme na odbavení receptu. Když pacientovi dám do ruky papírek, kde je napsaný lék, čárový kód a QR kód, tak je to k smíchu a nemocní se tím baví,“líčí svou zkušenost Král.

Plošné zavedení e-receptu je spojeno i s méně očekávaným problémem. Panuje totiž nedostatek papírů požadované­ho formátu na vytištění receptů, navíc aktuálně nejdou objednat. „Takže si stříhám obyčejný papír a používám ten,“doplňuje lékař.

Na e-recepty nemuseli s přelomem roku přejít všichni lékaři. Ministerst­vo zdravotnic­tví přistoupil­o na úlevy a slíbilo, že nebude po dobu jednoho roku striktně trvat na vydávání elektronic­kého receptu a bude na přechodnou dobu tolerovat vydávání papírových verzí receptů. Šonka tak připouští, že mohou ještě přijít drobné změny a někteří lékaři patrně vyčkávají, jak se zavedení elektronic­kých receptů bude vyvíjet.

Zavedením e-receptů se toho pro samého pacienta moc nemění. Po předepsání léku nemocný od lékaře dostane do ruky listinný recept či průvodku receptu, což v jeho očích působí stejně jako běžný papírový recept. Lístek s údaji o léku pak předá v lékárně, kde následuje druhé čekání.

Není spojení, nejsou léky

„Výdej léku trvá o něco delší dobu oproti výdeji na listinný recept, zejména v případě více receptů pro jednoho pacienta je to výraznější. Musí dojít ke spojení lékárny s centrálním úložištěm, k zaznamenán­í výdeje léku a případných změn, teprve potom je možné vydat lék pacientovi a sdělit mu informace o jeho správném užívání,“říká prezident

České lékárnické komory Lubomír Chudoba. „Dodnes není jasné, jak se budou léky vydávat při dlouhodobě­jším výpadku systému, bez spojení s centrálním úložištěm léky vydat nelze,“poukázal na závažný problém.

Žádné změny pacienta nečekají ani tehdy, když není předepsaný lék k dispozici. Vše je v tomto případě stejné jako u papírových receptů. Lékárník pacientovi s jeho souhlasem vydá lék generický, tedy preparát s jiným názvem, ale se stejnou účinnou látkou.

Obdobné je to v případě, když nemocnému lékárník nabídne levnější lék, který obsahuje shodnou účinnou látku. „Problém může nastat, pokud lékař na receptu udělá chybu, což se občas stává. Některé smí totiž odstranit jen on. Na papírovém receptu ji mohl po telefonick­é konzultaci s lékařem napravit lékárník,“připomíná Chudoba.

 ?? Foto: ČTK ?? Nespokojen­ost Někteří praktičtí lékaři na podzim protestova­li proti podmínkám, za kterých musí pracovat. Vadilo jim i zavedení e-receptů.
Foto: ČTK Nespokojen­ost Někteří praktičtí lékaři na podzim protestova­li proti podmínkám, za kterých musí pracovat. Vadilo jim i zavedení e-receptů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia