MF DNES

Praha očima kandidátů

MF DNES se prezidents­kých kandidátů ptala na to, jak vnímají Prahu a její problémy.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zítra se otevřou volební místnosti k prvnímu kolu prezidents­kých voleb. Lidé budou vybírat mezi devíti kandidáty. Jen dva z nich nemají bydliště v Praze – Michal Horáček žije v Roudnici nad Labem, Jiří Hynek bydlí ve středočesk­é Jesenici. Přímo v hlavním městě se ale narodili jen dva – znovu Michal Horáček a pak Pavel Fischer.

MF DNES oslovila všech devět prezidents­kých kandidátů, aby popsali svůj vztah k hlavnímu městu a problémy, které Prahu trápí. Chvála se týkala nejčastěji historie a atmosféry města.

Mezi výtkami se objevila třeba absence moderní architektu­ry, vysoké ceny bytů nebo problemati­cká pražská doprava, mezi niž patří zejména pražský okruh.

1. Jaká je podle vás Praha? Co se vám na ní nejvíce líbí?

2. Co vnímáte jako největší problém Prahy? Mirek Topolánek

Praha patří mezi nejkrásněj­ší města světa. Líbí se mi na ní moje žena křtěná Vltavou. I ta voda, kterou strahovští premonstrá­ti pokřtili Nicoláska, asi měla původ ve Vltavě. Mám rád gotiku i kubismus, stovky pražských kostelů a židovské město, kavárny i hospody s tradicí, kde se čepuje dobré pivo. Rád chodím přes pražské mosty. V Holešovicí­ch hraji hokej, na Ladronku chodíme bruslit... Měl jsem rád každé město, ve kterém jsem prožil část života. A Praha je velkorysá dáma, takže mi promine: největší kus mého srdce zůstává v Ostravě.

1.

Praha potřebuje primátora či primátorku, kteří s ní budou žít a dýchat, navážou na tradici velkých osobností v jejím čele a budou mít odvahu pokročit v jejím rozvoji. celý svět.

Kromě padajících mostů hlavně to, že se Praha odcizuje lidem. Kvůli vysokým cenám bytů se v ní dá čím dál tím obtížněji bydlet a řada bytů se mění na kanceláře. To charakteru města neprospívá.

2. Michal Horáček

Úchvatné panoráma Hradu. To je unikát, který nám závidí

1. Pavel Fischer

Vyrostl jsem v Praze na Vinohradec­h, k těm místům mám dodnes vřelý vztah. Pro mne i mé zahraniční přátele je historická Praha magickým místem, kulturním středobode­m, kde se setkává to nejlepší z hudby i výtvarného a užitého umění.

1. Jiří Hynek

Je to nádherné město s bohatou historií, neopakovat­elnou atmosférou a každý si v něm může najít své místo, které má rád. Jsem rád, že jde o bezpečné a klidné město, kde se můžete bez problémů procházet po ulicích i po setmění. Mám rád Vinohrady, kde jsem roky žil, a Olšanské hřbitovy, kde máme rodinný hrob.

1.

dopravu, která by se při existenci okruhu Praze vyhnula. To způsobuje nekonečné zácpy a nervozitu jak řidičů, tak těch, kteří dbají o zdravé životní prostředí našeho hlavního města. Řešením by byly další tunely.

Proč si pořád stěžovat? Raduji se z ní a věřím, že budu mít stále víc důvodů.

2. Vratislav Kulhánek

Krásná. S atmosférou. Má genius loci.

1. Miloš Zeman

Současný prezident odmítl ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka na otázky odpovědět s tím, že se předvolebn­ích anket neúčastní.

Marek Hilšer

Praha patří mezi nejkrásněj­ší města světa díky jedinečné architektu­ře a pestrému kulturnímu životu. Oceňuji, že je zde stále možné objevovat nová přírodní zákoutí a je tu dostatek možností pro sportovní vyžití. Cením si i čistoty a skvěle fungující veřejné dopravy.

1.

chybí dostatek dostupného bydlení, což má na svědomí nedořešený přístup ke sdílené ekonomice a složité povolovací procesy v oblasti výstavby. Také velká automobilo­vá zátěž města, která souvisí s nedostavěn­ým Pražským okruhem.

Praha je pro mne nejkrásněj­ší město na světě. Obdivuji pestrost, s níž vedle sebe po staletí vyrůstaly stavby a prostory nejrůznějš­ích slohů a stylů, dnes působící tak harmonicky. A to díky velmi pozvolnému vznikání i díky štěstí, že se Praze vyhnuly ničivé války i velikášští urbanisté. Líbí se mi také, jak Praha intenzivně žije. To umocňuje její nádheru v očích obyvatel i návštěvník­ů.

Je to asi celkový systém dopravní obsluhy. Prahu v některých směrech nelze objet. Obávám se také vylidňován­í centra. Není snadné tomu bránit, nejde to direktivně. Ale přeci by stálo za to revidovat možnosti, jaké magistrát a městské části v centru mají. Nemyslím jen odliv bydlících, obával bych se i toho, kdyby centrum opouštěly některé instituce, které udržují velké historické objekty využité.

2. Jiří Drahoš 1.

 ??  ?? Osm z devíti prezidents­kých kandidátů se sešlo v předvolebn­í debatě na iDNES.cz. Ke zhlédnutí je na iDNES.cz/volby Foto: Michal Růžička, MAFRA
Osm z devíti prezidents­kých kandidátů se sešlo v předvolebn­í debatě na iDNES.cz. Ke zhlédnutí je na iDNES.cz/volby Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia