MF DNES

Střechu vozovny Hloubětín čeká odstřel

- — Roman Šafhauser

Vozovna v Hloubětíně je sice nejnovější ze všech pražských vozoven, ale po šedesáti letech je už v havarijním stavu. Problém tzv. remizovací haly, kde probíhají opravy vozů, je v konstrukci jejího zastřešení. Strop zdobí pětašedesá­t oblouků, které byly kvůli nedostatku oceli a dalších stavebních materiálů v tehdejším Českoslove­nsku postaveny ze železobeto­nu.

„Tloušťka těchto skořepin je jen pět centimetrů a následkem technologi­cké nekázně a tvarových nepřesnost­í jsou některé skořepiny v havarijním stavu,“vysvětlil technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Nevyhovují­cí stav střechy vozovny je dopravnímu podniku znám

Neschopnos­t vedení města dokončit vnější dopravní okruh a absenci moderní architektu­ry. Lituji, že návrh Kaplického knihovny přišel v období ekonomické krize, podporoval jsem ho. Moje vláda také řešila magistrálu kolem Národního muzea a znovuspoje­ní Vinohrad a Nového Města. Nikdo to už nebyl schopen realizovat. Město neinvestuj­e, upadají i veřejná prostranst­ví.

2.

od roku 2013. Od té doby byly skořepiny pod neustálým dohledem a některé nejméně stabilní musely být podepřeny lešením.

V závěru loňského roku z monitoring­u vyplynulo, že stav střechy se výrazně zhoršil a již není možné zajistit bezpečnost pro pracovníky v hale. Proto bude 15. ledna vozovna uzavřena a část tramvají se následně přemístí do opravny tramvají v Hostivaři. Na kolejišti před vozovnou zůstanou odstaveny asi dvě třetiny vozů.

„Protože hrozí, že by se při běžné demolici mohl nekontrolo­vaně zřítit celý strop, tak projektant navrhl odstranění haly odstřelem,“dodal Šurovský. Demolici komplikuje to, že se vozovna nachází v ochranném

Mohu-li srovnávat s ostatními metropolem­i, v nichž jsem žil či působil, Praha si rozhodně zasluhuje citlivější přístup v otázce moderní zástavby proluk historické­ho centra a vzniku nových administra­tivních čtvrtí. V tom je pro mne vzorem třeba Paříž či Barcelona.

2.

pásmu metra – pod halou je tunel linky metra B na Černý Most. Plánovaná demolice by však provoz metra narušit neměla.

Zatím není jasné, kdy by mohla začít stavba nové haly. Nejprve je třeba vybudovat místo pro technologi­e, které je nutné udržovat neustále v provozu.

„V první fázi všechny technologi­e přemístíme do samostatné budovy. To bychom chtěli začít stavět na začátku roku 2019. Demoliční výměr by měl být vydán zhruba do poloviny roku 2018,“dodal k demolici projektový manažer podniku Filip Jiřík. Celkové předpoklád­ané náklady stavby činí okolo 1,6 miliardy korun.

Praha má obrovský problém s dopravou, parkováním a novou výstavbou.

2. 2. Petr Hannig

Praha je jednou z nejhezčích světových metropolí. Takové nádherné sídlo, jako je Pražský hrad, nemá žádná jiná hlava státu na světě. Měl by ovšem být volně přístupný pro Pražany a turisty, tak jak to bylo dříve. Bezpečnost­ní rámy zbytečně obtěžují. Předností Prahy je i dobře organizova­ná městská hromadná doprava. Měl jsem možnost porovnávat a naše hlavní město si v MHD vede velice dobře.

1.

Největší problém Prahy leží v podstatě na okrajích města. Vnější dopravní okruh je stále nedobudova­ný a v dohledné době se jeho kompletní dobudování ani nerýsuje. To vhání do Prahy automobilo­vou

Velká atraktivit­a stojí za problémy, které metropole má. Aktuálně

2.

 ?? Foto: Roman Šafhauser, MAFRA ?? Střecha padá na hlavu Konstrukce střechy vozovny Hloubětín je v havarijním stavu. Někde ji musí podpírat lešení.
Foto: Roman Šafhauser, MAFRA Střecha padá na hlavu Konstrukce střechy vozovny Hloubětín je v havarijním stavu. Někde ji musí podpírat lešení.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia