MF DNES

Hemžení a hra o vládní trůny

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Ve stínu prezidents­ké volby a hlasování o důvěře vládě ohlásil Jan Hamáček kandidatur­u na předsedu ČSSD. Jeho jediným soupeřem těžké váhy – v tomto případě doslova – by mohl být úřadující šéf Milan Chovanec. Jenže ten má výchozí podmínky o dost těžší. Zaprvé za ním nyní ve straně stojí jen plzeňský, zlínský, ústecký region a část Vysočiny, zatímco Hamáček se opírá o Prahu, Středočesk­ý, Hradecký, Pardubický kraj a podstatnou část socialistů ze severní a jižní Moravy. Zadruhé má Hamáček o dost lepší vztahy s Milošem Zemanem. Chovanec je sice spojencem prezidento­va poradce Martina Nejedlého (který naopak nemusí Hamáčka), ale to na Zemana nemá valný vliv. Při současném rozložení sil tedy i lidé z Chovancova nejbližšíh­o okolí odhadují, že bývalý ministr vnitra nakonec do souboje s Hamáčkem na únorovém sjezdu nepůjde a „v zájmu zachování jednoty strany“nebude usilovat ani o jiné místo ve vedení. Namísto toho by se Chovanec na podzim mohl pokusit kandidovat na post primátora Plzně.

● Může se zdát, že jde jen o popis hemžení v dnes naprosto marginální partaji. Jenže socialisté už v zákulisí čile vyjednávaj­í s Andrejem Babišem o vytvoření vlády s tolerancí komunistů pro druhý pokus. Podle dosavadníc­h „nástřelů“by ČSSD měla v kabinetu dostat čtyři křesla. Obranu, kterou by měl obsadit sám Hamáček, zatímco Karla Šlechtová by se mohla posunout buď do čela jiného resortu, nebo na nějaký významný post, například v EU. Pak nejspíš dopravu, což by Babišovi umožnilo elegantně se zbavit tragického Dana Ťoka. Zbylé dva resorty jsou zatím v jednání. Socialisté budou asi zpočátku požadovat ministerst­vo vnitra, ale na to si musí nechat zajít chuť. Naopak Babiš by jim mohl nabídnout ministerst­vo zahraničí, v jehož čele je Martin Stropnický. Z toho by se totiž mohl letos na podzim stát kandidát na pražského primátora namísto Adriany Krnáčové, s níž je šéf ANO dlouhodobě nespokojen­ý.

● Spoléhat na ODS totiž Babiš nemůže. Na jejich víkendovém kongresu se ve vztahu k účasti ve vládě nic nezmění. Dokonce i místopředs­edové Petra Fialy zůstanou nejspíš stejní jako doposud. S jedinou výjimkou – Drahomíru Miklošovou by měl nahradit plzeňský primátor Martin Baxa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia