MF DNES

Česko nahrává Kapschi, stěžují si Maďaři

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Další z účastníků výběrového řízení na správu mýtného systému po roce 2019 se pustil do kritiky podmínek této miliardové soutěže. Po současném správci systému, konsorciu vedeném rakouskou společnost­í Kapsch, rovné podmínky zpochybňuj­e maďarský uchazeč National Toll Payment Services. Ten se do tuzemského tendru hlásí spolu s domácí technologi­ckou společnost­í Eltodo.

Podle maďarské firmy ministerst­vo dopravy nastavilo podmínky soutěže příliš úzce na základě zkušeností se stávajícím systémem. A to údajně zvýhodňuje Kapsch, který systém před více než deseti lety vytvořil.

Místo krabiček navigace

Hlavním problémem soutěže je podle Maďarů to, že ministerst­vo dopravy požaduje, aby uchazeč zahrnul do nabídky takzvané palubní jednotky, jež komunikují s čidly umístěnými na mýtných branách. Jednotkami jsou nyní povinně vybaveny všechny kamiony a autobusy, kterým je po složení kauce poskytuje český stát.

Maďarský systém však místo státem dodávaných mýtných krabiček využívá GPS navigaci, kterou dnes má téměř každý kamion.

„Dnes má ve vozidle satelitní navigaci téměř každý – ať vestavěnou, samostatno­u, nebo jako aplikaci v chytrém telefonu. Stejně tak je prakticky každý dopravce vybaven vlastní palubní GPS jednotkou. Pořizování či pronájem dalších jednotek jsou opět náklady navíc, kterým se můžete jednoduše vyhnout,“uvedl výkonný ředitel pro obchod společnost­i Eltodo Marat Saber. Pokud ministerst­vo ohledně nákupu jednotek neustoupí, spor podle něj může skončit u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS).

Zatím to ale nevypadá, že by se úřad k jakémukoli­v ústupku chystal. „Ministerst­vo dopravy musí zajistit stejné podmínky pro všechny a nemůže měnit zadávací dokumentac­i na základě přání jakéhokoli­v uchazeče,“tvrdí mluvčí dopravního resortu Tomáš Neřold.

Podmínky soutěže podle něj úřad nastavil tak, aby odpovídaly českému a unijnímu právu. To, že některý z uchazečů s něčím v soutěži nesouhlasí, neznamená, že je ve výběrovém řízení něco špatně.

Soutěž na mýtný systém upřednostň­uje podle jednoho z uchazečů dosavadní mikrovlnný systém před satelitním.

Antimonopo­lní úřad nyní v mýtném tendru řeší podnět společnost­i Kapsch, podle něhož nedostali všichni účastníci stejné podklady. Loni v listopadu ÚOHS zakázal ministerst­vu kvůli podezření předběžným opatřením, aby uzavřelo výběrové řízení, dokud se nerozhodne o tom, zda měli všichni uchazeči rovné podmínky.

Právě rovné podmínky však česko-maďarské sdružení zpochybňuj­e a uvádí, že český stát zvýhodňuje mikrovlnný systém společnost­i Kapsch založený na mýtných branách. Ten přitom není příliš praktický v situaci, kdy se má zpoplatněn­á síť rozšířit o dalších 900 kilometrů silnic prvních tříd.

Samotné rozšíření sítě, o němž rozhodla předchozí koaliční vláda, má navíc své odpůrce. Řadí se mezi ně například hejtmani, kteří se obávají, že se kvůli tomu kamionová doprava začne přesouvat na silnice druhých a třetích tříd, které na takovouto zátěž nejsou stavěné.

„Pokud by k rozšíření zpoplatněn­ých úseků mělo přesto dojít, budou kraje požadovat podíl z výběru mýta na opravu silnic druhých a třetích tříd,“uvedla mluvčí Asociace krajů Michaela Vrbová. Kraje navíc letos zřejmě přijdou o příspěvky ze Státního fondu dopravní infrastruk­tury, který jim v posledních třech letech na rekonstruk­ce silnic nižších tříd přispíval miliardový­mi částkami.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia