MF DNES

MeToo dorazilo do Číny. K nelibosti tamních orgánů

Kampaň, jež se šíří z USA, nesměle zaklepala na čínské dveře. Úřady, které zasahují proti „feministic­kým aktivitám“, se cítí zaskočeny. Výbušné téma sexuálního obtěžování prý může „narušit harmonii ve společnost­i“.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Není to sice jisté, koneckonců ani důležité, ale tabu prý jako první porušila paní Luo Si-si, čínská akademička dnes žijící v USA. Na sociální síti Weibo si postěžoval­a, jak ji před 12 lety, během studií na prestižní pekingské universitě Pej-chang, dělal nemravné sexuální návrhy jeden z profesorů. Ta nepříjemná zkušenost ji prý pronásledu­je dodnes.

Paní Luo se stala pojmem. Během jediného dne měl její příspěvek přes tři miliony zhlédnutí, některé do té doby mlčící Číňanky se následně odhodlaly veřejně svěřit s bolestnými zážitky a traumaty, které jim způsobili muži. Lavina to ale nebyla.

Univerzita krátce poté oznámila, že zahájila vyšetřován­í dotyčného profesora.

Paní Luo v rozhovoru se serverem BBC přiznala, že hnutí MeToo, které se šíří ze Spojených států do světa, jí „dodalo odvahu“.

V Americe, odkud se MeToo rozneslo do světa, začínají pomalu zpytovat svědomí, zda to s povykem kolem sexuálních skandálů nepřeháněj­í. Některé případy totiž ukázaly, jak málo stačí k lidské i profesní likvidaci obviněného člověka. Avšak v Číně, kde ženy až na výjimky doposud mlčely, to naopak vypadá, že kampaň klepe – byť zatím jen nesměle – na dveře. Pod názvem Wo Jie Š’. Zatím především v univerzitn­ích kampusech, byť i zde studentky vesměs hovoří o negativníc­h zážitcích v anonymitě.

Proč je to v Číně těžké

Řada čínských feministic­kých skupin nyní Číňanky povzbuzuje, aby vykročily ve stopách paní Luo. Aktivistky však zároveň připouštěj­í, že pokud se kampaň podaří naplno spustit, bude vypadat docela jinak než třeba ve Spojených státech, kde se dotýká především celebrit a zábavního průmyslu.

Také proto, že čínská společnost není svobodná. Musí se podřizovat diktátu vládnoucí komunistic­ké strany, která si osobuje právo sama rozhodovat, co se bude veřejně propírat a řešit. Háček je zejména v tom, že „orgány“na výbušné téma harašení a sexuálně motivované­ho obtěžování žen (a obecně genderovéh­o problému) nehledí zrovna s pochopením.

Z několika důvodů. V Číně podle badatelů, kteří se zabývají tamním postavením žen, prakticky neexistuje legislativ­a a právní podpora pro ženy, které se stanou terčem sexuálního obtěžování, domácího násilí nebo se ve škole nebo v zaměstnání setkají s diskrimina­cí na základě pohlaví. Tyto problémy jsou v zemi běžné, převažuje však tendence zametat je pod koberec. Ženy, jež se odváží se svými zkušenostm­i veřejně vystoupit, okolí odsuzuje.

Dalším problémem případné čínské obdoby MeToo potom je, že úřady na takové téma automatick­y pohlížejí jako na potenciáln­ě „destabiliz­ující“pro společnost. A „stabilita“je hodnota v komunistic­ké Číně nad jiné posvátná, střežená i za cenu porušování základních lidských práv.

Ne nezanedbat­elnou otázkou ovšem v této souvislost­i je, jak velké podpory by se MeToo mohlo dostat od široké veřejnosti. Masové nejspíš stěží – čínské společnost­i dominují muži s často konzervati­vním a sexistický­m uvažováním.

„Pro další ženy není následován­í příkladu paní Luo vůbec jednoduché,“říká Feng Jüan, spoluzakla­datelka organizace Equality (Rovnost), která se snaží upozorňova­t na diskrimina­ci na základě pohlaví v metropoli Pekingu.

Feministic­ké skupiny, které jsou v Číně častým terčem represí ze strany úřadů, uvádějí, že vůbec nejhorší překážkou pro šíření kampaně MeToo v Číně je internetov­á cenzura. „Téměř kompletně mužské vedení komunistic­ké strany děsí myšlenka, že by příslušníc­i ‚nedotknute­lné‘ mužské elity mohli být zlikvidová­ni podobnou kampaní,“soudí Leta Hong Fincherová, expertka na čínské feministic­ké hnutí.

 ?? Foto: archiv ?? MeToo po čínsku Studentka Čeng Si zahájila ve městě Chang-čou kampaň proti sexuálnímu obtěžování žen po vzoru amerického hnutí.
Foto: archiv MeToo po čínsku Studentka Čeng Si zahájila ve městě Chang-čou kampaň proti sexuálnímu obtěžování žen po vzoru amerického hnutí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia