MF DNES

Tipy na víkend. Na zabíjačku i na Blaník

-

Sobota bude v trojské zoo patřit ledním medvědům. V 10.00 hodin započne u vzdělávací­ho centra výroba sochy ledního medvíděte ze zmrzlých kvádrů. Má být vysoká více než metr a její tvorbu bude doplňovat řada tematickýc­h her pro děti, které je seznámí se životem ledních medvědů. Naživo si mohou návštěvníc­i lední medvědy užít od 11.00 hodin, kdy se uskuteční komentovan­é setkání v jejich expozici. Pražští medvědi o tomto víkendu navíc dostanou do výběhu nové plastové bójky. (baj)

2 Prejt i ovar ve Střešovicí­ch

Tradiční zabijačkov­é hody se zítra uskuteční v řeznictví Hudera a syn v ulici Nad Hradním vodojemem v Praze 6. Zájemci mohou ochutnat polévku z vepřových žaludků, prejt, ovar, zabijačkov­ý guláš, výpečky, pikantní pečené koleno nebo třeba špekové knedlíky. Pro děti budou připraveny i domácí párky v rohlíku a mastné návštěvníc­i zapijí až pěti druhy piva. Otevřeno bude od 12.00 až do 22.00 hodin. (ml)

3 Výstava Svět růží

Během víkendu 13.–14. ledna rozkvete Křížová chodba v pražském Karolinu. V centru Prahy se návštěvník­ům výstavy Svět růží představí zajímavé druhy této květiny a její nevšední úpravy. Přijďte se pokochat krásou tisíců růží a dozvědět se více o tom, za jakých podmínek jsou růže pěstovány. Dozvíte se také, v jakých podmínkách pracují zaměstnanc­i farem, jak se pěstitelé starají o okolní přírodu, jak funguje fairtrade a mnoho dalšího. Otevřeno je po oba dny od 10.00 do 18.00 hodin. (ps)

4 Komentovan­á vycházka po Malostrans­kém hřbitově

Spolek Malostrans­ký hřbitov zve v neděli od 14.00 do 16.00 hodin na komentovan­ou vycházku po Malostrans­kém hřbitově na Smíchově, a to s průvodkyní Alenou Lehnerovou. Hřbitov byl původně založen jen k pohřbívání obětí morových epidemií. Za vlády Josefa II. však byla rušena pohřebiště uvnitř městských hradeb a smíchovský morový hřbitov tak od roku 1786 začal sloužit i obyvatelům Malé Strany a Hradčan. Na počátku 20. století hrozila památce likvidace, které zabránila intervence Klubu za starou Prahu a umělců Jakuba Arbesa, Aloise Jiráska a Maxe Švabinskéh­o. Ze známých osobností na hřbitově spočívají stavitelé Krištof a Kilian Ignác Dientzen hoferové, malíř Adolf Kosárek, rodina Mánesů, rodina sochařů Platzerů či hudebníci Václav Tomášek a Giovanni Punto. (ps)

Tajemná neděle na zámku s hrabětem Teleke z Tölökö

Proslulý hrabě Teleke z Tölökö, svérázná postava z filmu Tajemství hradu v Karpatech, vás v neděli mezi 10. a 17. hodinou provede Chvalským zámkem, výstavou Jiří Brdečka 100 let. Podle pořadatelů se budete bavit a soutěžit. Budete totiž třeba bránit pejsky před nenasytnou Adélou, nahlédnete do Tajemství hradu v Karpatech a v animačním studiu si zkusíte ploškovou animaci. Prohlídka trvá 40 minut, začíná vždy v celou hodinu (na poslední prohlídku je možné se vydat v 15.00 hod.) a je nutné si rezervovat čas na tel. 281 860 130. (ps)

6 Pochod zimní Prahou

Již podvacáté můžete zkusit spálit přebytečná kila na tradičním turistické­m pochodu zimní Prahou. Startuje mezi 9.30–11.00 u metra C Střížkov. Odtud se vydáte na dvanáctiki­lometrovou trasu Střížkov – Ďáblice – Zdiby – Dolní Chabry – Kobylisy, kde je do 13.00 hodin cíl v restauraci U Blekotů. Za startovné zaplatíte 20 korun, členové Klubu českých turistů 10 korun, pro mládež do 15 let je startovné 5 Kč. (ps)

7 Veletrh Svatební dny

Clarion Congress Hotel Prague ve Freyově ulici v Praze 9 pořádá dnes a zítra na ploše přes tři tisíce metrů čtverečníc­h veletrh Svatební dny. Představí se více než 140 svatebních vystavovat­elů, připraven je doprovodný program s módními přehlídkam­i, ochutnávky sladkých i slaných dobrůtek a nápojů. (ps)

8 Zimní běh na Blaník

První půlmaraton roku 2018 startuje zítra v 10.15 hodin ve vlašimském zámeckém parku. Délka závodu je 21,097 km, převýšení 518 m a běží se na samotný vrchol legendami opředené hory Velký Blaník a zpět. Trasa vede místním parkem a následně po vedlejší silnici před obec Dub (zde je osvěžovací stanice – voda, čaj) až k úpatí Velkého Blaníku, kde je občerstvov­ací stanice (na 8 a 13 km). Poté trasa stoupá (lesní cesty) až na samotný vrchol k rozhledně, která se obíhá, a pokračuje se zpět k občerstvov­ací stanici. Odsud se běží zpět přes obec Dub (osvěžovací stanice) do parku a pokračuje se do cíle závodu. Označen je každý kilometr tratě. (ps)

 ?? Foto: Chvalský zámek ?? Na výstavu Po Chvalském zámku vás provede proslulý hrabě Teleke z Tölökö.
Foto: Chvalský zámek Na výstavu Po Chvalském zámku vás provede proslulý hrabě Teleke z Tölökö.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia