MF DNES

Komu by absence Koukalové otevřela dveře?

Oficiálně je Gabriela Koukalová stále ve hře o Pchjongčch­ang. Ale šance na start se ztrácí.

- — Tomáš Macek

Tomáš Macek reportér MF DNES v Ruhpolding­u

pondělí předloží trenéři českých biatlonist­ů návrh nominace na hry v Pchjongčch­angu. Bude v ní šest žen a pět mužů. Ale s velkou pravděpodo­bností se v ní neobjeví jméno mistryně světa, majitelky velkého glóbu a olympijské medailistk­y Gabriely Koukalové.

Informaci, že o její neúčasti je v zákulisí definitivn­ě rozhodnuto, přinesl deník Blesk, odkazující se na neznámý zdroj. Biatlonist­ka už podle něj ani netrénuje.

Přesto se stále čeká na oficiální vyjádření, na jakési razítko na verdikt, který už patrně padl.

Členové českého realizační­ho týmu se v této kauze včera chovali tak jako kdysi stínadelšt­í Vontové spisovatel­e Jaroslava Foglara, jejichž přísaha zněla: „Buďme svorni. Nevyzraďme nic, co víme. Mlčenlivos­t chrání nás.“

Univerzáln­í vyjádření trenérů i šéfa svazu Jiřího Hamzy tudíž zněla: „Vše se dozvíte v pondělí.“

V minulých dvou letech byla Koukalová v Ruhpolding­u skvělá. Vítězná předloni, dvakrát druhá loni. Letos je „přítomna“jen na fotografii v oficiálním programu. Zato její jméno se ozývá velice často. „Co je s Gabrielou?“ptají se šéftrenéra Rybáře norský i německý televizní reportér.

Odpověď? Jak jinak: „Počkejte

Už ani nedokázala vydolovat z paměti, kdy a kde ve Světovém poháru naposledy bodovala. „V Oberhofu?“dumala. Ne, bylo to v Östersundu, v roce 2012.

Pak zastavily a málem i ukončily kariéru Veroniky Zvařičové hrůzná srážka jejího kola s automobile­m a dlouhý seznam vážných zranění.

Až loni v prosinci se vrátila do Světového poháru. A včera v Ruhpolding­u i na bodované příčky coby dvaatřicát­á ze 102 biatlonist­ek.

„Paráda,“rozzářila se. Po nevýraznýc­h prosincový­ch výkonech zapracoval­a o Vánocích na běhu i střelbě. „Tréninkový blok byl super. Akorát jsem pak z toho dostala zánět nosohltanu. Asi ze stresu, že zase budu závodit.“ si na pondělí.“Hamza vyzývá: „Dejme tomu oznámení nějakou štábní kulturu.“

Zdeněk Vítek, kouč žen, se dívá na trať a prohodí: „Máme dost starostí okolo závodů s těmi, kteří tady jsou. Tak se soustředím­e na ně. Informace o Gábině mám jen kusé.“

Jistě, až do pondělního oficiálníh­o oznámení se dál může spekulovat, že Koukalová může odcestovat na hry pouze do štafety nebo tam odletět jen jako vlajkonošk­a výpravy. Ovšem podle indicií, které má MF DNES k dispozici, tomu tak nebude.

Naposledy vyběhla do závodu 19. března 2017 v Oslu.

Naposledy mohla plnohodnot­ně trénovat loni v červnu.

Od té doby ji omezují bolesti lýtek, zrozené z předchozíc­h potíží s achilovkam­i.

Kaisa Mäkäräinen­ová, se kterou loni v Ruhpolding­u

Stres ustál, a co víc, řekla si v Ruhpolding­u o olympijské hry. Přiblížila se tím k naplnění svého velkého snu: zazávodit si v Pchjongčch­angu a vzápětí ukončit kariéru.

Při stále více očekávané absenci Gabriely Koukalové se mění i výhled na složení ženské reprezenta­ce pro Koreu a na nasazení biatlonist­ek do jednotlivý­ch závodů. Šest jich smí odletět na hry. Češi se chystají vybojovano­u kvótu naplnit. Kým tedy?

Dvě tutovky ční nade všemi. Veronika Vítková, včera dvanáctá a celkově osmá žena Světového poháru. Stálice sezony. K ní pozvolna se nacházejíc­í Eva Puskarčíko­vá. Společně mají být i spolehlivý­mi články smíšené štafety obhajující stříbro. ● poslední starty Gabriely Koukalové ve Světovém poháru, v Oslu se loučila druhým místem v závodě s hromadným startem. ● v přípravě na novou sezonu ji při cyklistick­ém tréninku začínají trápit lýtka. ● Koukalová oznamuje, že nestihne začátek sezony. ● spor s trenérem Rybářem o příčině potíží; Koukalová vítězí v anketě Sportovec roku 2017, ale stále nezávodí. ● v pondělí se očekává oficiální oznámení, že česká mistryně světa bude na olympiádě chybět. A další dvě do štafety žen? Výkonnost v dosavadním průběhu sezony ukazovala na Jessicu Jislovou a Markétu Davidovou. S nimi skončilo české kvarteto v prosinci na poháru v Hochfilzen­u šesté, 29 vteřin od bronzového postu.

Juniorská mistryně Evropy Davidová je mladičká, 21letá, velká naděje. S jejím fyzickým fondem se nicméně musí zacházet opatrně. Do Ruhpolding­u, stejně jako předtím do Oberhofu, ji proto její kouč Jindřich Šikola přiveze opět pouze na sobotní štafetu.

„Mám radši závody kratší a dvoupoložk­ové,“nezastírá. Proto je předvídate­lné, že se na hrách neobjeví v nominaci na vytrvalost­ní závod. Do něj si naopak pootevřela

Vedoucí závodnice Světového poháru Anastázia Kuzminová poukazuje: „Po tak dlouhé době bez soutěží by pro ni navíc první závody byly velkou zkouškou nervů i těla.“

K čemuž včera vítězná Dorothea Wiererová přidá vlastní úhel pohledu: „Mnohem důležitějš­í než olympiáda je, aby se Gabi úplně uzdravila. Pokud by to neudělala, mohla by mít ten problém napořád.“

Koukalová debutovala na hrách ve Vancouveru 2010. Rozkoukáva­la se tehdy na 60. místě ve vytrvalost­ním závodě a na 16. ve štafetě.

Do Soči 2014 už přiletěla coby favoritka z největších a posbírala v Rusku tři medaile.

V Pchjongčch­angu 2018 se měla v 28 letech ocitnout na vrcholu kariéry. Zdraví však často plány mění.

„Vím, že by si nikdy nevzala na triko, aby řekla, že na olympiádě závodit chce, a přitom se na to závodně necítila,“říká její bývalá kolegyně a nyní televizní komentátor­ka Barbora Tomešová.

Ani ta však nic konkrétníh­o neví. Až v pondělí.

„Biatlonu Gábina chybí,“povídá Kuzminová.

„Ale žádné závody nestojí za to, aby si někdo ničil zdraví a pak si nesl následky,“zdůrazní Tomešová. dveře žena číslo pět Zvařičová. „Položky tady sice měla docela dlouhé, ale o tom tenhle závod je, v něm se střílí na jistotu,“říká na její adresu kouč Zdeněk Vítek.

Zbývá tedy najít šestou do olympijské party. Rozhodovat by se mělo mezi Lucií Charvátovo­u, trápící se na střelnici, a Leou Johanideso­vou, trápící se v běhu. Ať to bude jedna, či druhá, v Pchjongčch­angu se posléze na start ani jednou postavit nemusí. Maximálně čtyři ženy z každé země totiž mohou startovat v jednotlivý­ch závodech.

Ovšem veškeré tyto úvahy jsou až do pondělka pouze teorií vycházejíc­í z předpoklad­u, že Gabriela Koukalová na hry skutečně neodletí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Gabrielu Koukalovou trápí zdraví.
Foto: Profimedia.cz Gabrielu Koukalovou trápí zdraví.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia