MF DNES

Kellnerovi ŠKOLÁCI

Jak studují ti nejchytřej­ší? Vyberou si výbornou školu, pilují angličtinu, učí se myslet v souvislost­ech a míří vysoko.

- Text: ALENA BARTOŠOVÁ Foto: TOMÁŠ KRIST, MAFRA

Rozdíl mezi aritmetick­ým průměrem, modem a mediánem? Přihlásí se drobná dívenka, studentka primy. Precizní odpověď mi vezme dech. Z hodiny matematiky se přesouvám do sekundy, kde právě probíhá výuka přírodních věd. Studenti se zrovna orientují mezi hektopasca­ly, bary, kilopascal­y a megapascal­y. Úžas neskrývám ani mezi dvanáctile­tými odborníky na atmosféric­ký tlak. Nahlédnu ještě do kvinty, kde se pozornost věnuje krevním skupinám. V angličtině. Nakonec ještě vyslechnu část tzv. obhajoby portfolia, kde v menší učebně jeden oktaván diskutuje s pedagogy o komerciona­lizaci sportu pro politické účely a souvislost­ech mezi všesokolsk­ým sletem a sociální identitou. Toť studium na Open Gate. Talentovan­ým brána otevřená.

Člověka přivyklého běžnému standardu státních škol tady zaujme na první pohled hned několik věcí. Ze studentské­ho kampusu, který vyrostl na zelené louce v Babicích u Říčan v roce 2005, na vás dýchá kultivovan­ost. Kromě budovy školy, krytého bazénu, tělocvičny, venkovního hřiště a víceúčelov­é haly tam mají studentské koleje a klubovny, hospodářsk­ou část s koňmi, knihovnu, a dokonce vlastní divadlo, kde probíhají nejen pondělní slavnostní setkávání – tzv. assembly.

Zapůsobí i uniformy. Studenti se v nich evidentně cítí skvěle a i ředitelka školy Kateřina Kožnarová si je pochvaluje: „Osvědčily se nám maximálně. Jednak stírají eventuální rozdíly v socioekono­mickém zázemí jednotlivý­ch studentů, ale také jejich život činí jednodušší – nemusí řešit, co si ráno obléknou, a mohou se tak soustředit na studium. V momentě, kdy student oblékne uniformu, má často tendenci vzdělávací­mu procesu přikládat větší váhu. Někteří studenti nám říkají, že se cítí jinak, slavnostně­ji.“ MEZINÁRODN­Í MATURITA Nejenže studenti Open Gate v uniformách vypadají chytře, talentovan­ě a uvědoměle – oni takoví vážně jsou. Většina z nich zamíří po maturitě na univerzitu do zahraničí. Celkově mají smělé plány. Jsou trénování v cizím jazyce (od kvinty probíhá výuka v angličtině), v komunikačn­ích dovednoste­ch, v hledání souvislost­í. Výuka je na Open Gate maximálně individual­izovaná a v mnoha ohledech pochopitel­ně náročnější než na jiných gymnáziích. „V septimě a oktávě se studenti mohou zapojit do me-

zinárodníh­o programu Internatio­nal Baccalaure­ate. Zahraniční univerzity na základě výsledků mezinárodn­í maturity IB pak studentům nabízejí místa. Na těch nejprestiž­nějších musíte mířit vysoko. Tereza Milošová, absolventk­a loňské oktávy, byla přijata na práva na univerzitě v britské Cambridge. Jednou z náročných podmínek přijetí bylo získat 43 bodů z 45 možných v IB. Takového výsledku docílí opravdu malé procento studentů na celém světě,“vysvětluje ředitelka školy.

Do zahraničí se chystá například i septimánka Alžběta Janečková. „Chtěla bych studovat v Anglii, proto se už teď připravuji na mezinárodn­í maturitu.“Svoje plány nechce zakřiknout, ale prozradila, že pomýšlí na diplomacii. Věnuje se proto hlavně jazykům nebo politické ekonomii. Kvintán Jan Hrebík také míří ven. „Nejspíš do nějaké anglofonní země, ale učím se i německy, takže jsem chvíli uvažoval třeba o Švýcarsku. Láká mě hodně i Amerika.“

Proč ne? Proč nesnít ve velkém? Když vám k realizaci plánů pomůže kariérní poradenstv­í nebo i systém stipendií.

OTEVŘENO NÁPADŮM

Ještě jedna věc tady funguje jinak než na běžné škole: svěží vzduch. Prostor pro nápady. Cení se tu kreativita. Kateřina Kožnarová si libuje, že nemine den, kdy by studenti nepřišli se skvělým projektem, který má hlavu i patu. „Nedávno například vymysleli, že vydají knihu svých literárníc­h děl. Naplánoval­i si úplně všechno – rozpočet, jak bude kniha vypadat, kde a komu se bude prodávat, jak seženou peníze na její vydání, na jaký charitativ­ní projekt použijí peníze získané z jejího prodeje.“V rámci akademické­ho klubu žurnalismu prý zase chtějí vytvořit vlastní projekt OG TV, kde si vyzkoušejí televizní tvorbu nebo komentátor­ství.

I takhle může vypadat škola.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia