MF DNES

Policie dává nováčkům za nástup 150 tisíc

V Praze chybí policii přes šest set lidí. Vypomáhat musí policisté z ostatních krajů. Změnit to má náborový příspěvek.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Není kde brát. To si zřejmě říkají náboráři pražské policie, kterým se stále nedaří do policejníc­h řad přilákat nové zájemce. Podobně jako pražská městská policie mají i státní policisté v hlavním městě personální problémy. V metropoli má policie aktuálně zhruba 640 neobsazený­ch služebních míst.

Ačkoliv podle policie nehrozí, že by šesti stovkami chybějícíc­h policistů nějak utrpěla bezpečnost Pražanů, na práci policie to vliv má. Například v tom, že policisté svoji běžnou práci nestíhají a musí si brát přesčasy, kvůli čemuž hrozí zpoždění nejrůznějš­ích administra­tivních záležitost­í, jako je třeba zpracovává­ní trestních oznámení.

Nově by mohl pomoci náborový příspěvek. Ten od 1. ledna zavedlo Policejní prezidium pro Prahu a také Středočesk­ý a Karlovarsk­ý kraj, tedy pro regiony, kde jsou personální potíže největší. V Praze příspěvek činí 150 tisíc korun.

„To, jak náborový příspěvek zabere, poznáme až v průběhu měsíců. Případní zájemci o práci u policie totiž mohli čekat právě na začátek roku, aby nastoupili až s náborovým příspěvkem,“myslí si místopředs­eda Nezávisléh­o odborového svazu Policie ČR Tomáš Mochovič. Podle něj by mohlo mít zavedení příspěvku na personální stav pozitivní vliv. „Znamená to okamžité navýšení měsíčního platu o nějaké čtyři tisíce korun, což už může být pádný argument,“dodává.

V současné době je u pražské policie průměrný měsíční příjem nastupujíc­ího policisty 21 840 korun hrubého. To ve srovnání například s platem u městské policie, která nastupujíc­ím strážníkům nabízí osmadvacet tisíc, může potenciáln­í zájemce odrazovat. „Oslovit dostatečný počet uchazečů je zejména v Praze problemati­cké. Pražská policie má v tomto ohledu oproti ostatním krajům velmi ztíženou situaci. Obtížně konkuruje jiným bezpečnost­ním sborům ale i městské policii,“uvádí pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Dalším důvodem, proč se nedaří místa naplňovat, je fakt, že se stále zhoršuje fyzická, zdravotní i psychická způsobilos­t uchazečů. „Značné části uchazečů se nepodaří zdárně absolvovat přijímací řízení,“dodává.

Problémy s náborem však podle mluvčí nijak neohrožují bezpečnost v Praze. „Pražská policie je schopna plnit základní úkoly a zajistit bezpečnost občanů,“říká.

To potvrzuje i Mochovič. Podle něj pomohlo, že Policejní prezidium posílá z krajů, které personální potíže nemají, do Prahy výpomoc. K tomuto kroku policie sáhla loni v březnu, kdy v Praze chybělo zhruba 440 policistů.

Ministerst­vo vnitra chce do policejníc­h řad přitáhnout zájemce také další novinkou, která začala platit začátkem roku. Nově se mohou k policii hlásit i lidé bez maturity, ovšem jen na méně kvalifikov­ané posty a v nejnižší hodnosti referenta. Pražská policie ale této možnosti zatím nevyužila. „Pražské ředitelstv­í v současné době žádná služební místa zařazená dle katalogu činností do první tarifní třídy nemá. Případným zájemcům o službu s ukončeným středním odborným vzděláním bez maturity personalis­té zprostředk­ovávají kontakt na Ředitelstv­í služby cizinecké policie, které aktuálně těmto uchazečům takovou možnost nabízí,“říká policejní mluvčí Zoulová.

Konkurence strážníků

Možnost nastoupit k policii i bez maturity by mohla některé uchazeče zlákat zejména proto, že povinnou maturitu zavedla před dvěma lety městská policie.

Právě ta je na pražském trhu práce zřejmě největším konkurente­m státních policistů. I strážníci totiž řeší podstav, který se už zhruba dva roky pohybuje okolo 270 strážníků. Letos navíc legislativ­a srovnala podmínky, které se týkají minimálníh­o věku uchazečů, a k městské policii mohou od ledna stejně jako k té státní lidé od osmnácti let.

Přesto, že se policii v Praze příliš nedaří oslovovat zájemce o práci, náborovou kampaň zásadně měnit nehodlá. „Personalis­té budou i letos spolupraco­vat zejména s úřady práce a školami. Studenti středních škol budou například moci navštívit jednodenní zážitkové workshopy v Muzeu Policie ČR, v rámci kterých si vyzkouší různé modelové situace,“přibližuje náborovou strategii Zoulová. Dalším lákadlem pro zájemce má být také den otevřených dveří Policejní akademie ČR, který se koná 17. února.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia