MF DNES

Vydělal na hračkách, zaplatil kostel

- — Veronika Horáčková

Chtěl jsem po sobě nechat něco hmatatelné­ho.

Po revoluci sedl do škodovky a vyrazil do západní Evropy a toto rozhodnutí Josefu Kouřilovi z Kyjova změnilo celý život. Pracoval jako ekonomický náměstek, ale cítil, že to není ono. Až v Nizozemsku potkal důležitého člověka, díky kterému poznal svého obchodního partnera. Založili spolu firmu Wiky, která se specializu­je na prodej hraček. „Vznikla v září 1991. Do Vánoc jsme udělali obrat 76 milionů a deset milionů byl zisk. Z toho se mi zatočila hlava. Byla to vyloženě náhoda, že jsem potkal člověka k podnikání,“myslí si Kouřil.

Název Wiky vznikl z počátečníc­h písmen nizozemské­ho a moravského města, kde zakladatel­é firmy sídlí, tedy Winschoten­u a Kyjova. Kouřil začal kvůli podnikání hodně cestovat. Vydělal tolik peněz, že si v roce 1997 mohl dovolit podíl ve firmě od svého společníka koupit. „O dva roky později jsem začal prodávat školní a kancelářsk­é potřeby. Ve stejném roce jsme otevřeli síť maloobchod­ních prodejen, kterých teď máme bezmála šedesát. Právě maloobchod­ní obrat činí sedmdesát procent naší činnosti,“přiblížil Kouřil s tím, že se počet prodejen zvýší na sto.

Zpočátku dováželi hračky z Číny, dnes už z celého světa. Mají také svoje designérsk­é studio, kde se věnují vývoji a designu hraček. Celkový obrat firmy nyní činí zhruba půl miliardy. Kouřil před šesti lety předal vedení firmy, sice si dál spravuje finance, ale většinu dalších věcí řídí mladší manažeři. „Věnuji se jiným činnostem. Vydělal jsem dost peněz, a tak jsem si začal plnit sny,“konstatova­l Kouřil.

Investuje do věcí, které podle něho mají smysl. Jako malý musel na mši do vedlejší vesnice, a tak nechal ve svých Bukovanech na Hodonínsku postavit kostel, který tam chyběl. „Chtěl jsem po sobě nechat něco hmatatelné­ho,“poznamenal kyjovský podnikatel. U kostela také nechal vztyčit dvoumetrov­ou bronzovou sochu papeže Jana Pavla II. Na kolik peněz podnikatel­e stavba kostela celkem vyšla, nechtěl mecenáš prozradit. „Řeknu jen, že luxusní rodinný dům by stál méně,“uvedl Kouřil.

V Bukovanech také postavil mlýn, který každoročně navštíví tisíce lidé. Třípatrová budova ukrývá malou expozici slovácké kuchyně 1. pol. 20. století. V nejvyšším patře se nachází vyhlídková terasa, která skýtá nádherné výhledy do okolí. V přízemí mlýna se nachází stylově vybavená krbovna, která slouží pro společensk­á setkání a obchodní jednání.

Kouřil také nechal na okraji Svatobořic-Mistřína postavit muzeum, které připomíná internační tábor z druhé světové války. U Kyjova v budoucnu plánuje vytvořit alej, kam umístí sochy našich panovníků.

 ??  ?? Josef Kouřil Wiky, Kyjov
Josef Kouřil Wiky, Kyjov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia