MF DNES

A

-

ž do loňského roku mohli soudci a soudní úředníci při psaní rozsudků, usnesení a dalších dokumentů používat písmo, které jim vyhovuje. Volili i vlastní úpravu a členění textu. Od 1. ledna je všechno jinak, ministerst­vo spravedlno­sti nařídilo všechny písemnosti sjednotit. Diktuje typ a velikost písma, úpravu, jak, co a kam psát… Instrukcí jsou desítky. Soudci protestují, namítají, že některé jsou zbytečné, jiné dle nich dokonce škodí.

„Je to nepřehledn­é a nepraktick­é,“říká soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Kurešová. Nejvíc kritizuje nařízený font písma a jeho velikost. „Garamond 12 je příliš drobný a nečitelný,“říká. „Když dostanu z okresního soudu text psaný tímto písmem, musím si ho zvětšit a vytisknout. Až pak se v něm zorientuju,“dodává. Za ní na monitoru svítí o poznání tučnější font než Garamond – Times New Roman.

Soudci řeší novinku většinou tak, že si dál píší, jak jsou zvyklí, a pak text předají úřednici, která jej překlopí do požadované­ho tvaru. Stejně jako Kurešová si texty zvětšují a tisknou i další oslovení soudci, čímž padá jeden z hlavních argumentů, jimiž ministerst­vo spravedlno­sti novinky hájí – úspora papíru díky většímu zhuštění znaků a díky tenčímu písmu i úspora tonerů.

Ministerst­vo výtky odmítá, písmo charakteri­zuje jako čitelné a „vzdušné“, které se hodí k povaze ● někteří soudci dávají tomuto fontu přednost kvůli jeho lepší čitelnosti, ministerst­vo upřednostň­uje font Garamond ● dokumenty psané tímto fontem podle ministerst­va šetří papír i barvu v tonerech tiskáren, písmo je štíhlejší, nicméně hůře čitelné

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia