MF DNES

Dostala rakovinu a vyrazila do Himálaje

-

justice a může odlišovat soudní texty od jiných. Soudce tím však nepřesvědč­ilo. Ivana Kolářová ze soudu ve Strakonicí­ch považuje zvolenou úpravu za „nejhorší možnou“. „Písmo Garamond působí tak slitým dojmem, že je text zcela nepřehledn­ý a požadovaná úprava jeho rozčlenění ztěžuje orientaci v něm i pro osoby práva znalé, natož pro laickou veřejnost,“říká.

Ministerst­vo dále ukládá tisknout

Ivana Karásková reportérka MF DNES

Olga Nováková je tvrdá žena a velká bojovnice. V patnácti letech narazila v rodném Brně na vývěsku o náboru zájemců do TJ Vysokohors­ké sporty (VHS). Přihlásila se, aniž tušila, že se právě potkala s osudovou vášní. Dnes patří jedenapade­sátiletá badatelka z brněnského Biofyzikál­ního ústavu mezi naše přední horolezkyn­ě. Přestože zdolala už i dvě osmitisíco­vky, možná ještě cennějším triumfem je její poslední cesta, kterou nazývá onkologick­á.

Když loni v říjnu s partnerem vystoupili v Nepálu na sedmitisíc­ovku Gyaji Khang, navíc severozápa­dní stěnou, kterou do té doby nikdo nevylezl, měla s sebou i protinádor­ové léky. Byla po operaci prsu, v němž jí zjistili rakovinu.

„Asi měsíc po úspěšném návratu z jiné sedmitisíc­ovky v Indii, v listopadu roku 2015, jsem si nahmatala v pravém prsu bolestivou bulku. Vyšetření v prosinci potvrdilo nádor. Přestože pracuju skoro v oboru, naivně jsem si představov­ala, že po takovém nálezu všechno běží ráz naráz. Jenže v Masarykově onkologick­ém ústavu byli po Novém roce přetíženi, takže mi dali termín operace

oboustrann­ě. „Jenže, když se pak protokol zasvorkuje, konce řádků v místě svorky zmizí. Musíme spis rozdělat, protokol vyjmout a celé se to rozsype,“namítá Kurešová.

Novinek je mnohem víc, ministerst­vo sjednocuje řádkování, okraje, zarovnání odstavců do bloku a bez odsazení, mezera mezi odstavci musí mít velikost přesně šest bodů, mezi poštovním směrovacím číslem a označením obce mají být dvě až skoro za tři týdny, koncem ledna roku 2016. To čekání pro mě znamenalo snad největší utrpení,“začíná vyprávět docentka Nováková, která působí na oddělení molekulárn­í biofyziky a farmakolog­ie, kde se zabývá právě studiem mechanismu působení protinádor­ových léků.

Rakovina ji nemilosrdn­ě vrátila z výšek na zem. Ještě po operaci ve skrytu duše doufala, že nebude muset rušit plánovanou podzimní cestu do Nepálu na osmitisíco­vku Annapurnu. Nechtěla si připustit vážnost situace. „Z hor jsem byla zvyklá mít vše ve vlastních rukou, tady to bylo jinak. Nádor mi vyřízli, ale ukázalo se, že jde o agresivní typ a

mezery, ve finančních částkách už neexistuje desetinná tečka, ale jedině čárka. Už se nesmí pod dokument napsat: V Olomouci, dne 1. ledna 2018, ale výhradně Olomouc 1. ledna 2018. Soudci se nesmějí podepisova­t vpravo, jak byli dosud zvyklí, ale na opačné straně.

Ministerst­vo ukládá, kdy používat k označení odstavců malá písmena, kdy arabské číslice, kdy římské. Zvláštní pravidla platí pro velikost já musela ještě na chemoterap­ii. Také na ozařování. Zároveň mě pohlcovala badatelská práce, dokončoval­a jsem v té době habilitačn­í řízení,“pokračuje Olga Nováková.

Zatímco jiné ženy v podobné situaci polykaly antidepres­iva nebo chodily k psychologo­vi, jí pomáhal pohyb. Lezla na umělé stěně i skalkách, s partnerem běžkovali, přiměřeně, jen do únavy, jak praví onkologick­á příručka.

Hory jako uzdravujíc­í doping

S lezením začala jako klasický nováček v oddíle VHS na cvičných skalách Vysočiny. Ukázalo se, že je talent. Postupně se odpoutala od skal a propadla

Pravidla jsou tak nová, že v nich udělali chybu i ti, kteří je vymysleli. V kapitole o číslech a finančních částkách ministersk­ého manuálu se píše, že se od 1. ledna v číslech oddělují mezerou jednotlivá trojčíslí (například 1 200 000 obyvatel), ale ve vzorovém rozhodnutí se píše o „zaplacení 1.234 Kč“. „Správně má být 1 234 Kč, došlo k písařské chybě, soudy jsme o ní informoval­i ještě před začátkem účinnosti nové instrukce,“říká Machálková.

Nejvíc práce s novinkami mají zapisovate­lky odpovědné za grafickou úpravu textů. Jim i soudcům nezbývá než instrukce dodržovat, ovšem pokud by je ignorovali, písemnosti samozřejmě budou platit dál. Pokud by se ale výrazně lišila od vzoru, hrozil by jim kárný postih nebo finanční ztráta stejně jako před vydanou instrukcí.

Sjednocená pravidla psaní kritizují soudci po celém Česku. Stěžují si na to, že s nimi instrukce nikdo dopředu nekonzulto­val a že se o nich dozvěděli až na konci prosince, dva dny před jejich uvedením. „Jistou míru unifikace uznáváme, ale je otázka, co je opravdu nutné sjednocova­t a co už přináší jen komplikace a činí problémy,“řekla prezidentk­a Soudcovské unie Daniela Zemanová. „Řekli jsme si, že teď budeme měsíc sbírat výhrady soudců a následně jednat s ministerst­vem o případných změnách,“dodala. vysokým horám. Ve výpravě na sedmitisíc­ovku v Kyrgyzstán­u v roce 2001 poznala Pavla Matouška a od té doby se vydávají do hor spolu. V roce 2004 zdolala s kolegyní Zuzanou Hofmannovo­u svou první osmitisíco­vku Šiša Pangma v Himálaji. Na vrcholu stanuly jako první dvě Češky, samozřejmě bez použití kyslíku. Za 17 let se zúčastnila 15 expedic.

Zhruba ve stejné době jako ji, postihly zdravotní komplikace i Pavla Matouška. Oba věděli, že hory zafungují jako pozitivní doping. A potvrdilo se. Loni 7. října stanuli na vrcholu Gyaji Khangu ve výšce 7 074 metrů.

Olga Nováková si vždy užívá výhledy z himálajský­ch vrcholů, ale vadí jí tam komerční výpravy. „Fronty klientů, co navíc používají kyslík, z mého pohledu nepřispíva­jí k majestátu hor,“tvrdí.

Když má pojmenovat nejtěžší chvíli v životě, vybaví si strach o partnera v roce 2006. Na horách je lépe chodit ve dvou. Pokud si dvojice rozumí, zdvojnásob­uje šanci dosáhnout vrcholu a v pořádku se vrátit. Tehdy Pavel Matoušek vystoupal na osmitisíco­vý vrchol Manaslu v Nepálu sám a ona na něj čekala ve stanu pod vrcholem. „Zuřila vichřice a on se dlouho nevracel. Přišel až ráno, byla strašná noc,“říká horolezkyn­ě, která se letos chystá na další sedmitisíc­ovku.

 ?? Foto: A. Vavríková, MAFRA ?? Poté, co Olga Nováková zdolala rakovinu prsu, se vydala zdolat i himálajsko­u sedmitisíc­ovku.
Foto: A. Vavríková, MAFRA Poté, co Olga Nováková zdolala rakovinu prsu, se vydala zdolat i himálajsko­u sedmitisíc­ovku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia