MF DNES

UKIP rozvracejí rasistické výroky milenky lídra strany

-

Protievrop­skou Stranu nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) rozvrací aféra kolem rasistický­ch výroků milenky jejího šéfa, 54letého Henryho Boltona, na adresu snoubenky prince Harryho Meghan Markleové. Bolton včera oznámil, že z čela strany odstoupit nehodlá, protože se se svou 25letou milenkou Jo Marneyovou už rozešel. Vedení strany mu přitom nevyslovil­o důvěru.

Marneyová, která se s politikem začala scházet po Vánocích, podle britského tisku popsala americkou herečku Markleovou, jejíž matka je Afroamerič­anka, jako „pitomou nánu“a dodala, že „poskvrní naši královskou rodinu“. Rovněž označila černochy za ošklivé. Marneyová se později za SMS omluvila.

Bolton včera sice prohrál hlasování o důvěře ve výkonném výboru strany, ale trval na tom, že neodstoupí. Na protest proti Boltonovu odmítání rezignovat naopak složila funkci dosavadní místopředs­edkyně strany Margot Parkerová.

UKIP byla stranou, která prosadila před lety hlasování o setrvání Británie v Evropské unii. V předčasnýc­h volbách loni v červnu ji už volilo pouze 1,8 procenta lidí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia