MF DNES

Lidé utíkali z hotelu po střeše, líčí zachránkyn­ě

- — Roman Šafhauser, Jan Klepárník

Policii jsme k dispozici jako experti na zjišťování příčin požárů. Celou neděli jsme byli na místě spolu s vyšetřovat­eli.

Při záchraně ubytovanýc­h hostů z hořícího hotelu Eurostars David v Náplavní ulici pomáhala v sobotu vpodvečer i Jarmila Kundertová s dcerou. Přes střechu se k nim do podkrovníh­o bytu v pátém patře doplazili čtyři cizinci.

„Slyšela jsem od půl šesté výkřiky a zvuky skla, ale myslela jsem si, že to je z nočního klubu. Až když jsem vyšla s dcerou na střechu na terasu, tak jsem si všimla dýmu a slyšela výkřiky lidí,“popsala Kundertová, která žije v domě ve stejném bloku.

Vzápětí uviděla skupinku čtyř cizinců na terase na střeše hotelu. Jedna starší žena a dvě mladší dívky měly v ruce mobilní telefony a volaly anglicky o pomoc, s nimi byl ještě jeden starší muž, který volal francouzsk­y.

Kundertová na lidi mávala, aby jim naznačila, že se mohou u nich schovat. S dcerou pak vystrašeně sledovaly, jak přebíhají nebo se plazí po namrzlé střeše sousedního domu k nim na terasu.

Starší žena, která na tom podle Kundertové byla psychicky nejhůře, Oba kolegové se zranili pádem z výšky. Není to tak, že by se propadli stropem, jak se někde uvádí. Jeden má pohmožděné rameno. Byl hospitaliz­ován, ale nebylo to nic vážného. Druhý kolega měl těžší pohmožděni­ny na více částech těla. Ale oba jsou mimo ohrožení života v domácím léčení. vyběhla z hotelu jen v pyžamu a spodním prádle. Té půjčily boty a kalhoty. Celou dobu mluvily turistky zmateně a opakovaly anglicky „fire“, v překladu oheň. Také se snažily mobilem někomu dovolat. Situaci lépe zvládal starší muž z Francie, který ženy uklidňoval.

„Nabízely jsme jim, že mohou zůstat, ale byly v hysterické­m stavu, chtěly ven. Jedna žena se dokonce zhroutila. Dneska jsem se doslechla, že je v nemocnici. Ještě nikdy jsem neviděla člověka v takovém duševním stavu, bylo to hrozné,“dodala Kundertová.

Celou dobu se snažila s dcerou vyděšené cizince uklidnit a doprovodit na ulici. Lidé ale byli v takovém šoku, že na cestu dolů nechtěli použít ani výtah.

„Báli se jet výtahem, tak jsem s nimi šla po schodech. Starší paní se ale zhroutila a neustále si sedala na schody, nechtěla nic dělat a stále brečela,“uvedla dcera Kundertové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia