MF DNES

Jako dort bez třešničky

Užívá si sportovní penzi, ale hokej mu chybí. Proto se Petr Nedvěd těší na olympiádu. I když...

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Stal se z něj exemplář, který by se vyjímal v hokejovém muzeu.

Jako kanadský útočník v roce 1994 zažil poslední olympiádu bez hvězd NHL. A jako český reprezenta­nt se Petr Nedvěd před čtyřmi lety zúčastnil olympijské­ho turnaje, kde zase naposledy startovala největší esa ze zámořské ligy. „Já jsem prostě všude,“rozesměje se šestačtyři­cetiletý prošedivěl­ý elegán. Byla to až symbolická nadsázka. Když se včera zveřejňova­la česká nominace na obnovené Utkání hvězd, bývalý útočník byl opět u toho. Z Nedvěda se stal generální manažer extraligov­ého výběru na mezinárodn­í exhibici (17. února).

Kromě ní mluvil o životě hokejového rentiéra, o budoucnost­i i o únorové olympiádě v Koreji. „Naše šance jsou procentuál­ně daleko větší bez hráčů z NHL. Pevně věřím, že přivezeme medaili,“říká Nedvěd.

Podobná situace nastala na hrách v Lillehamme­ru, vy jste měl kanadské občanství. Jak se dával dohromady tým bez borců z NHL?

To nevím, nebyl jsem generální manažer (směje se). Z hráčů tam byl Paul Kariya nebo Chris Kontos. Nikdo nám nedával velké šance, že můžeme uspět, a pro nás to byl obrovský úspěch. Na druhou stranu převládlo obrovské zklamání, protože jsme ve finále (se Švédy) prohráli na penalty.

Cítil jste, že byl tým bez hvězd soudržnějš­í?

Kanaďané jsou semknutí pořád, mají to v sobě. Jsou sebevědomí a věří si za každé situace. I když neměli takový mančaft, nebyl v týmu jediný hráč, který by nevěřil v úspěch. Samozřejmě, kdyby nám někdo před turnajem řekl, že půjdeme do finále, nevím, jestli bychom tomu úplně věřili. Ale získal jsem takový pocit, že Kanaďané se rodí s hokejovým sebevědomí­m.

Jaký bude olympijský turnaj v Pchjongčch­angu?

(přemýšlí) Jako dort bez třešničky. Bohužel. Je to škoda, vesměs nejlepší hráči tam nebudou. Pořád je to ale skvělý turnaj. Vyhraješ, máš zlatou a nikdo ti ji nevezme.

Dokázal byste srovnat Lillehamme­r 1994 a Soči 2014?

Obě olympiády pro mě byly nádherné a v Lillehamme­ru mi ani nepřišlo, že by to bylo nějaké ochuzené. Neviděl jsem v tom nějakou kaňku olympiády.

Tehdy absence borců z NHL byla běžnou praxí.

Když se dívám nazpátek, je to pravda. Předtím to byl normální stav. Teď je to špatný stav. Beru to i z hlediska médií – nebude to až tak sledované a vyhrocené jako s hráči NHL. To je realita. Neplatí to tolik pro Kanaďany, ale u Američanů cítím daleko větší nezájem.

V USA trávíte podstatnou část roku. Jak se vám tam zamlouvá život hokejového penzisty?

Minulý týden jsem přiletěl do Česka, hodně času trávím na Miami, snažím se často sportovat. Hraju tenis nebo golf. Počasí v Miami přes zimu je krásné. V budoucnost­i by se to mohlo změnit.

Jak to myslíte?

Hokej mě pořád baví a zároveň mi chybí. Pevně věřím, že se jednou do hokeje vrátím, ale momentálně nemá cenu se o tom bavit.

Olympiáda je pořád skvělý turnaj. Vyhraješ, máš zlatou a nikdo ti ji nevezme.

Když jste před třemi lety končil kariéru, hovořilo se o tom, že byste mohl v Liberci pokračovat v jiné roli. Nezměnilo se něco?

Je to stejné, není to na pořadu dne. Liberec je pro mě srdcová záležitost, možná jednoho krásného dne to nastane, ale momentálně ne. Liberec je v dobrých rukou, není vůbec důvod něco měnit.

Co se musí stát, abyste se rozhodl pro návrat do světa hokeje?

Zaprvé musí být nějaký zájem, to je start. Potom záleží na situaci a za jakých podmínek. Život se vám úplně změní a nad tím je třeba také přemýšlet.

Co trenéřina? Kývl byste, nebo by vás odrazoval příliš velký stres?

Je to součást práce, stres by mi nevadil. S tím do toho jdeš. V momentě, kdy ti to vadí, je lepší si najít něco jiného. Každý hokejista řekne, že je jednodušší hrát než trénovat, ale stres je ve finále skoro stejný. Na adrenalin je většina z nás zvyklá.

Berete roli manažera extraligov­ého

all star týmu jako první krok k hokejovému comebacku? Zatím takhle nepřemýšlí­m, většinu zimy netrávím v Česku, ale je to ideální možnost načichnout zase hokejem. Hlavní slovo ale při výběru hráčů měli trenéři. Hokej sleduju neustále, naplňuje mě, ale nejsem s hráči v každodenní­m kontaktu.

 ?? Foto: ČTK ?? S dresem pro All Star Cup Petr Nedvěd je generálním manažerem výběru české extraligy pro Utkání hvězd v Bratislavě.
Foto: ČTK S dresem pro All Star Cup Petr Nedvěd je generálním manažerem výběru české extraligy pro Utkání hvězd v Bratislavě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia