MF DNES

Tisíce výzev řidičům: radnice vybírají pokuty za magistrát

Praha 6 za půl roku vybrala na pokutách za špatné parkování 2,3 milionu korun a Praha 8 o milion méně. Stejnou agendu nyní převzaly i další radnice.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Donedávna měl systém vymáhání pokut za špatné parkování zásadní nedostatky. Prvním, kdo přestupek řešil poté, co jej zjistili strážníci nebo kamerová auta, byli magistrátn­í úředníci. Pokud se však řidič proti jejich rozhodnutí odvolal, celá věc přešla na ministerst­vo dopravy. Jenže tam agendu dlouhodobě nezvládali řešit, a tak většinou došlo k promlčení přestupku a provinilec zůstal bez trestu.

Taková praxe se nelíbila nejen magistrátu, ale ani jednotlivý­m městským částem. Podle nich totiž nízká úspěšnost při vybírání pokut vedla k tomu, že řidiči přestávali respektova­t parkovací zóny. Nastavený systém se změnil teprve loni na začátku července, kdy přestupky začaly řešit radnice a magistrát se stal až odvolacím orgánem.

Přes 60 procent řidičů zaplatí

Nový model začal nejprve fungovat pouze v Praze 6 a v Praze 8. Nyní už jsou známy jeho první výsledky, které hlavní město hodnotí pozitivně. „Radnice v rámci přestupků stíhají rozesílat výzvy k uhrazení a respektova­nost v placení je přes 60 procent a dále se zvyšuje,“konstatuje náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Z čísel Prahy 6 za první půlrok například vyplývá, že z více než 13,5 tisíce výzev, které městská část rozeslala, zatím zaplatili řidiči za přestupek zhruba v 62 procentech. „Dosud jsme vybrali 2,3 milionu korun. Částka bude součástí rozpočtu, pravděpodo­bně ji využijeme na zlepšení dopravní infrastruk­tury,“vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Podle něj navíc radnice očekává, že od února začne přestupků ještě přibývat z důvodu zlepšení snímací techniky vozidel technické správy komunikací, které v ulicích kontrolují parkování.

To v Praze 8 úředníci dosud rozeslali 7,2 tisíce výzev k zaplacení pokuty a lidé jich uhradili 4,2 tisíce celkem za 1,3 milionu korun. „Respektova­nost v modrých zónách je nejvyšší, naopak v případě fialových je nízká,“prozrazuje mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílkov­á. Ze zjištění konkrétně vyplývá, že v modrých zónách určených výhradně pro rezidenty zaznamenal­i strážníci a auta s kontrolním­i kamerami jen asi 15,9 procenta všech přestupků za špatné parkování. Naopak v případě smíšených fialových pruhů se jednalo o 75,7 procenta.

Delikty řidičů, kteří nechtějí zaplatit, se bude zabývat magistrát, který je nyní až druhou instancí při řešení přestupků. Jeho úředníci však podle Dolínka zatím žádné odvolání neřešili, protože dosud neuplynuly všechny potřebné lhůty.

V lednu se přidaly další radnice

V ostatních městských částech, kde zóny placeného stání fungují, tedy v Praze 1, 2, 3, 5 a 7, byl zaveden nový režim teprve s prvním dnem letošního roku. Ani po třech týdnech však místní úředníci žádné přestupky neřešili. Radnice si totiž stěžují, že jim magistrát dosud nepředal agendu úplně. „Stále probíhají přípravné práce a ještě nemáme instalovan­ý příslušný software, takže zatím žádné zkušenosti nemáme. Potíže ale mohou nastat v tom, že se přestupky hromadí a po spuštění budeme pravděpodo­bně zavaleni velkým množstvím nevyřízený­ch přestupků,“obává se mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Přitom samy městské části se podle svých slov na nové kompetence důkladně připravily. Praha 1 například k tomuto účelu zřídila na svém úřadě nový odbor dopravně správních agend, který má aktuálně čtyři zaměstnanc­e a další nastoupí v únoru a březnu. „Cílový stav zaměstnanc­ů je více než 20 lidí, a to s ohledem na plánovaný přesun dalších agend pod tento odbor,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 1 pro dopravu Richard Bureš (ODS).

Také další radnice měly značné výdaje při přípravě na převzetí nové povinnosti. Praha 7 přijala čtyři zaměstnanc­e a dva stávající přešli z jiné pozice na úřadě. „Současně musely být upraveny odpovídají­cí prostory, kam se agenda přestupků umístila, včetně veškerého vybavení, výpočetní techniky, programů a dalších náležitost­í,“vypočítává mluvčí Martin Vokuš.

To Praha 2 přijala celkem sedm pracovníků a z důvodu nedostatku prostoru musela zřídit a plně vybavit nové detašované pracoviště na náměstí Míru. „Prostředky, které jsme na to museli vynaložit, nejsou zanedbatel­né. Personální náklady na rok 2018 odhadujeme na 3,5 milionu korun a provozní náklady na 250 tisíc ročně,“sdělila Martina Klapalová z oddělení vnějších vztahů Prahy 2. Také pátá městská část na přelomu roku musela řešit přijetí šesti nových zaměstnanc­ů i nákladné budování vhodných prostor.

Na druhou stranu tato agenda bude mít pro radnice i pozitivní dopad. Získané prostředky půjdou do jejich kasy. Některé z nich zatím nevědí, jak miliony korun využijí, jiné mají jasno. Praha 1 bude prostředky směrovat zpět do podpory kontroly stojících aut a do dalších projektů týkajících se parkování. Praha 2 chce díky penězům z pokut pokrýt náklady na provoz pracoviště a personál. A Praha 7 finance vloží do projektů, jako je rekonstruk­ce chodníků nebo zvyšování bezpečnost­i přechodů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia