MF DNES

ANO ovládne správní radu VZP

Kromě Sněmovny jmenuje třetinu členů vláda. Tím, že je jednobarev­ná, dosadí ANO 18 členů z 30

- Iva Bezděková Eva Zahradnick­á

Hnutí ANO ovládne správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) – klíčový orgán, který bude v příštích čtyřech letech rozhodovat, kam půjdou peníze pacientů. Právě pojišťovny určují, s jakým zařízením uzavřou smlouvu nebo kam pošlou více peněz.

Zástupci vyslaní hnutím ANO budou mít ve správní radě VZP nově nadpolovič­ní většinu – z třiceti křesel obsadí osmnáct. Většiny dosáhnou díky jednobarev­né vládě, protože ta za sebe nominuje deset členů. Zbylých osm pak ANO získá díky členům voleným Sněmovnou podle síly stran po volbách. Tím, že má jednobarev­nou vládu, však ostatní strany přečíslí.

Opozice a někteří odborníci nové složení správní rady VZP kritizují.

„ANO ovládne s necelým třicetipro­centním volebním ziskem toky peněz ve zdravotnic­tví tím, že bude mít v největší pojišťovně nadpolovič­ní většinu. Odhlasuje tak prakticky vše, co bude chtít,“tvrdí poslanec STAN Jan Farský, někdejší člen správní rady VZP.

Výhrady má i dlouholetý člen správní rady a mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Od roku 2006, kdy dvacet členů správní rady jmenuje Sněmovna a deset členů vláda, je to poprvé, kdy má jedna strana ve správní radě VZP většinu,“uvedl. Ministerst­vo zdravotnic­tví na tom nevidí nic divného.

„Změna ve složení správní rady VZP vždy záleží na rozhodnutí ministra zdravotnic­tví, který navrhuje deset členů rady,“uvedla mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová.

Kam půjdou peníze

Kritika opozice však nemíří jen na počet křesel v radě, ale i na to, že šéf ANO, premiér Andrej Babiš, má zájmy ve zdravotnic­kém byznysu – podniká v něm firma z jeho svěřenskéh­o fondu. Nový člen správní rady VZP za Piráty Zdeněk Hřib v tom vidí střet zájmů. „Šéf hnutí ANO má peníze ve společnost­i Hartenberg, která podniká ve zdravotnic­tví,“říká Hřib.

Dceřiné firmy Hartenberg Holding provozují nejen kliniky reprodukčn­í medicíny, ale také další lukrativní obory jako laboratoře, plastickou chirurgii, dále revmatolog­ii nebo gastroente­rologii. Klinika ISCARE nabízí i biologicko­u léčbu.

Andrej Babiš otázku MF DNES dostal, ale nereagoval na ni. Zástupci hnutí ANO prohlášení opozičních kolegů považují za nepodložen­é výmysly. „Tyto spekulace jsou z oblasti pohádek. Je vidět, že opoziční politici tomu vůbec nerozumějí,“odpověděla šéfka sněmovního zdravotníh­o výboru za ANO a nastupujíc­í členka správní rady VZP Věra Adámková. „Správní rada nemůže žádné obory nebo zdravotnic­ké zařízení zvýhodňova­t ani znevýhodňo­vat. Řeší věci pouze systémové,“řekla Adámková MF DNES.

Podle oslovených odborníků však pojišťovna může poslat jedné nemocnici nebo poliklinic­e více peněz než jiné. „Pokud má zdravotní pojišťovna zájem dát peníze nad rámec úhradové vyhlášky konkrétním­u zařízení, současný zákon to umožňuje v rámci takzvaných úhradových dodatků,“říká ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Velký vliv členů správní rady potvrzují i právníci. „Správní rada jmenuje a odvolává ředitele VZP. Ten rozhoduje uzavíráním smluv o bytí či nebytí nemocnic a ordinací, o dostupnost­i péče v regionech a o reálných možnostech léčby pacientů,“říká právník Ondřej Dostál z PwC Legal.

„Za této situace se z VZP může stát nástroj k likvidaci konkurence,“tvrdí mluvčí lékařské komory Michal Sojka. Podle jeho vyjádření pojišťovna může posílat do vybraných ambulancí nebo nemocnic více hloubkovýc­h kontrol než do jiných nebo uplatňovat různé regulační sankce.

Nastupujíc­í členové správní rady za ANO s tím nesouhlasí. Machinace ve prospěch jakéhokoli subjektu odmítá například nový člen správní rady za hnutí ANO, lékař a poslanec Kamal Farhan. Jeho kolegyně Věra Adámková vyloučila, že členové správní rady za ANO budou nějakého poskytovat­ele zdravotní péče ovlivňovat či zvýhodňova­t.

Prvních dvacet nových členů správní rady VZP včera schválila Poslanecká sněmovna, zbylých deset dodá vláda příští měsíc, dosadí je ministr zdravotnic­tví.

Okamurův Večerníček

Novým členem správní rady se včera stal i Jaroslav Novák, poradce předsedy SPD Tomia Okamury.

O jeho erudici na tento post včera ve Sněmovně zapochybov­ali poslanci Pirátů. Novák, známý pod přezdívkou Večerníček, vzkázal, že tématu rozumí a připravova­l i volební program SPD na téma zdravotnic­tví.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia