MF DNES

U

- Michaela Bůnová Radka Hrdinová

ž když dostal nabídku stát se třetím ministrem školství za poslední rok, Robert Plaga věděl, že ani jeho jméno na dveřích ministersk­é pracovny nemusí dlouho vydržet. Přesto ji přijal. „Bylo to pro mě jednodušší než na jiných ministerst­vech. Posunul jsem se z pozice náměstka s tříletou znalostí úřadu,“říká Robert Plaga. Měsíc poté, co ho Andrej Babiš uvedl do úřadu, je už ministrem v demisi.

Chcete za současného stavu prosadit konkrétní změny?

Pro tuto chvíli jsem pragmatick­ý. Na to, abych tu maloval vzdušné zámky, situace opravdu není. Věcí, které je nutné řešit okamžitě, je tolik, že to člověka pohltí.

Na co se v příštích týdnech a měsících soustředít­e?

Chystá se rozpočet pro další rok, a pokud mají růst platy učitelů, je potřebné rozfázován­í. V rozpočtu na rok 2019 se už musí objevit navýšené prostředky. A to nejen na platy v regionální­m školství, vzdělávání probíhá i na vysokých školách.

Jak reálné je, že se to podaří? Zvýšení platů je prioritou všech stran včetně hnutí AN0, přesto na podzim učitelé hrozili stávkou, když to vypadalo, že jim už slíbené zvýšení vláda neschválí. ANO v té době řídilo i ministerst­vo financí.

Pohled ministrů financí bývá takový, že mají jednu ošatku, ze které musí podělit všechny. Pokud mohu soudit z jednání vlády, rozpočtový proces by měl vypadat trošku jinak než v minulosti. Priority by měly být seskládány za všechny resorty na stůl a pak se půjde po prioritách bez ohledu na to, jestli ten resort je koaliční strany A, nebo B. To ve mně vyvolává naději, že vzdělávání nepropadne mezi prioritami, jak se to stává, když se tři koaliční strany mezi sebou hrdlí. V tom vidím menšinovou vládu jako výhodnou.

Zmínil jste, že by rozpočet školství měl narůst o 50 miliard.

Téměř 40 miliard je na navyšování mzdových prostředků. Na první pohled jde o velké, až šílené číslo, ale je nutné si uvědomit, že jsme dlouhou dobu tento sektor drželi hodně podfinanco­vaný. Chci být optimista.

Prostředky posílané navíc jsou připisován­y inkluzi a na základě toho říkáme, že inkluze je příliš drahá, ale ve skutečnost­i na ni nejsou použity.

To by pokrylo zvýšení platů na 130 procent průměrné mzdy, jak to chtějí odbory?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia