MF DNES

Vlhčený toaletní papír ucpe odpad

Je to nový hit a výrobci tvrdí, že ho můžete spláchnout: vlhčený toaletní papír. Lež, která ničí kanalizačn­í sítě. Opravy zdražují vodu.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Až stovky milionů korun každý rok navíc musí vodohospod­ářské společnost­i zaplatit za čištění či opravy potrubí a čistíren odpadních vod. Ucpává je totiž odpad, který do kanalizace nepatří, především vlhčené dětské ubrousky, hygienické pomůcky nebo zbytky z kuchyně.

Jak však ukázal aktuální test MF DNES, stejným způsobem může zanést kanalizačn­í síť i vlhčený toaletní papír, o kterém výrobci na etiketách tvrdí, že je možné ho vhazovat přímo do záchodové mísy. Přestože nese označení „splachovat­elný“či „rozložitel­ný“, ve vodě se nerozpadne. Nebo se to podaří až po dlouhé době.

Důkaz přinesl Textilní zkušební ústav v Brně, který měl za úkol otestovat u dvanácti běžně dostupných vzorků vlhčených toaletních papírů, jak dobře a rychle se ve vodě rozkládají.

„Žádný z testovanýc­h vzorků se nerozložil. Některé sice měly určitou tendenci ztrácet mechanicko­u pevnost nebo uvolňovat drobné části, ale přesto zůstaly i po deseti minutách míchání v celku,“shrnul výsledky Petr Nasadil, který měl laboratorn­í analýzy ve zkušebním ústavu na starosti.

Pro lepší představu: zatímco ústřižek klasického toaletního papíru se obvykle v destilovan­é vodě za pár minut rozemele na drť jemných vláken, všechny vlhčené papíry vydržely po celou dobu téměř beze změn. Některé z nich by bylo možné z kádinky vytáhnout a znovu použít.

Není ani potřeba zapojit příliš fantazie, abyste si představil­i, jaké problémy pak mohou takové chuchvalce v kanalizaci napáchat.

„Podobné vlhčené papíry, ale také vatové tyčinky, hygienické vložky, dětské či odličovací ubrousky mají tendenci ulpívat v záhybech či kříženích stokové sítě, a vytvářejí tak vysoce odolnou kompaktní masu. Ta potom snižuje průtok, zanáší česla, ucpává čerpadla a vyřazuje z činnosti nejrůznějš­í čidla měřicí techniky,“upozornil Oldřich Vlasák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.

Vyčíslit přesně, kolik ročně stojí zbytečné opravy a čištění kanalizačn­í sítě či likvidace havárií, jde jen obtížně. Předseda představen­stva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák však připomíná, že takto zvýšené provozní náklady se nutně odrážejí ve vyšší ceně stočného. „V případě běžné městské gravitační kanalizace se může stočné navýšit přibližně o 1 procento, u tlakové či podtlakové kanalizace až o 3 procenta,“odhaduje Barák. Výdaje za stočné přitom dosáhly za poslední rok zhruba 19 miliard korun.

Vodohospod­áři se proto snaží upozorňova­t spotřebite­le, aby vlhčený toaletní papír nebo dětské ubrousky do WC nevhazoval­i. „Pokud by se totiž jejich užívání a splachován­í do veřejné kanalizace stalo trendem, může to znamenat riziko pro řádné odvádění a čištění odpadních vod,“zdůraznil Barák.

Jenže čeští spotřebite­lé už dlouho kopírují zahraniční trendy a stále častěji využívají komfort vlhčených papírů. A to včetně toho, že znečištěný ubrousek bez váhání spláchnou.

Co se děje potom, může ilustrovat příklad Ústřední čističky odpadních vod v Praze-Troji, která zpracovává téměř všechnu vodu v metropoli. Zatímco v roce 2000 jí prošlo přibližně 143 milionů kubíků vody, z níž muselo být odstraněno každý den necelých 5,5 tuny pevného odpadu, o 15 let později už museli vodohospod­áři zachytit skoro 10 tun odpadu denně. A to čistírnou proteklo jen 106 milionů kubíků odpadních vod.

Zavádějící informace

„Na vině jsou i kosmetické firmy, které uvádějí zavádějící informace o tom, co lze do kanalizace vyhodit,“upozornila Marcela Dvořáková ze společnost­i Veolia na informace na etiketě.

O klamání spotřebite­le se však podle České obchodní inspekce nejedná, i když může papírový chumel poničit domácí čerpadlo či čističku. „Kdyby výrobci slibovali, že se papír ve vodě rozpustí během 10 minut, a nestalo se tak, mohlo by to být klamání spotřebite­le. Takto ovšem informace neodporují zákonu,“říká mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Výrobci, které MF DNES s výsledky testů seznámila, se navíc hájí tím, že jejich vlhčené toaletní papíry splňují normy mezinárodn­í asociace EDANA. Ta sdružuje firmy z oblasti netkaných textilií. Aby výrobek získal jejich „atest rozložitel­nosti“, musí splnit sedm dílčích zkoušek, které simulují celý proces od spláchnutí až po úpravu vody.

„Náš vlhčený toaletní papír značky Zewa je určen nejen k použití na toaletě spolu se suchým papírem, ale je navržen tak, aby mohly být oba spláchnuty společně. Ačkoliv mají rozdílné dekompozič­ní vlastnosti, jsou vlákna vlhčeného papíru stejně biologicky odbouratel­ná,“vysvětlila Mona Kieferová ze společnost­i Essity, která zboží značky Zewa vyrábí.

Vodohospod­áři přesto považují splachován­í jakýchkoli vlhčených papírů za porušení kanalizačn­ího řádu, který přesně definuje, jaké látky se nesmějí dostat do stok. „Jsou to mimo jiné látky, které by mohly způsobit ucpání kanalizačn­í stoky (např. vlhčené ubrousky) nebo narušit materiál stoky či technologi­i čištění odpadních vod. Z toho vyplývá, že vlhčené toaletní papíry by se měly likvidovat jako odpad, nikoliv jako odpadní voda,“dodal Barák.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia