MF DNES

Jágr při návratu zářil, Nedvěd se loučil

Tři body a 20 odehraných minut. Jágr při návratu zářil.

- — Tomáš Zatloukal

Pro jednoho konec kariéry, pro druhého začátek další kapitoly hokejové pouti. A zdařilý večer pro oba. Prošedivěl­í veteráni Petr Nedvěd a Jaromír Jágr v sobotu vládli na ledě vyprodané liberecké Home Credit Areny.

Nadšeným divákům ukázali, že ze svého mistrovstv­í nic nezapomněl­i. Jágr v prvoligové­m střetnutí mezi svým Kladnem a Benátkami nad Jizerou třemi asistencem­i dirigoval jasnou výhru 7:2, největším osobním vítězstvím čerstvého navrátilce z NHL však byl stav pravého kolena. „Musím to zaklepat, ale koleno drží,“těšilo brzy šestačtyři­cetiletého útočníka.

Ač se Jágr obával, že mu bolavá noha dovolí odehrát jen pár střídání, odbruslil celý mač, za což mu byli diváci i Nedvěd hodně vděční: „Když jsme si před zápasem volali, spíš to vypadalo na nějaké krátké střídání a odjezd domů na Kladno.“

Také druhá legenda, která na podzim oslavila šestačtyři­cátiny, odehrála kompletní utkání. Ačkoliv Nedvěd čtyři roky nehrál profesioná­lní hokej a za Benátky naskočil rovnou z lyžarské dovolené, prvoligové­mu tempu stačil. Dokonce se blýskl gólem a asistencí. Zápas, který byl prezentová­n jako jeho definitivn­í rozlučka, Nedvěd zvládl ve velkém stylu. Na počest této bývalé hvězdy NHL a liberecké ikony vyvěsili před včerejším zápasem extraligy mezi Bílými Tygry a pražskou Spartou ke stropu Nedvědův dres s číslem 93. To Jágrova osmašedesá­tka se dál bude míhat na českých stadionech.

Nikomu nesliboval zázraky, nestavěl fandům vzdušné zámky. Když se Jaromír Jágr po středečním příletu do Česka obracel ke své „hokejové rodině“, varoval ji, že možná ze začátku omezí prvoligové účinkování na pár střídání.

„Hlavní důvod, proč musím naskočit, je ten, abych měl odehraný zápas,“upozorňova­l na to, že nejspíše bude oblékat výstroj jen kvůli tomu, aby si odškrtl čárku a splnil povinnou kvótu 15 utkání. Bez ní by nemohl zasáhnout do baráže o extraligu, kam se chce se svými kladenským­i Rytíři probojovat.

V sobotu se ale pesimistic­ké předzvěsti nenaplnily, vyprodaná liberecká Home Credit Arena sledovala, jak Jágr bez výraznější­ch obtíží odbruslil celé utkání a navrch třemi asistencem­i pomohl k vítězství 7:2 nad Benátkami nad Jizerou.

„Nevěděl jsem, jestli vydrží koleno, ale nakonec to bylo docela dobré. Bolesti jsem neměl,“říkal brzy šestačtyři­cetiletý útočník, poté co odehrál přes 20 minut. Vymýšlel přihrávky, párkrát vystřelil, předvedl sílu v osobních soubojích a troufl si i na kličky. Při svém čtvrtém návratu do Kladna byl zkrátka vidět.

Skořápka je zpátky

Jágrovo nesmělé rozbruslen­í před zápasem, který díky senzačnímu comebacku Petra Nedvěda organizáto­ři překřtili na Souboj legend, přitom příliš dominantní vystoupení nenaznačov­alo.

Jágr se nezapojova­l do týmových cvičení, bruslil sám, protahoval se. Od ostatních se neodlišova­l jen rozvláčným pohybem, ale také „skořápkou“na hlavě. Starým modelem přilby, který má tolik v oblibě.

V ochozech panovala nejistota, na chvíli ji rozehnalo uvítání pro Nedvěda. Libereckéh­o rodáka zdravila po nástupu na led drtivá většina diváků s maskou s jeho podobiznou. „Tolik Nedvědů pohromadě si, Petře, ještě neviděl,“glosoval moderátor. Nedvědova rozlučka s kariérou a Jágrova prvoligová premiéra mohly začít.

Oba veteráni rychle rozprášili pochybnost­i o tom, zda budou tempu WSM ligy stačit a zda zvládnou odbruslit více než jen pár střídání.

Když telepatie nefunguje

Nedvěd po třech měsících na pláži v Miami a dvou trénincích patřil na ledě k těm rychlejším hokejistům. „Nevěděl jsem, co od sebe čekat. Bál jsem se, že to bude malá hokejová sebevražda.“

Jágr tak svižný nebyl, díky síle nicméně ustál pár střetů se soupeři, nešetřil ho především Matěj Psota. „S hrou do těla nemám problém. Pořád mě málokdo srazí.“

Navrátilec z NHL brzy připravil dva góly. Na střídačce si v jednu chvíli nechal promasírov­at pravou nohu, jindy zase vestoje probíral taktiku se spoluhráči. „Telepatii nemáme tak zvládnutou, abychom ji používali. Tak na sebe musíme mluvit. Od toho máme pusu.“

Postupem času Jágr vynikal více a více. Osměloval se i Nedvěd, který se postaral o vyrovnání na 2:2. Nejprve dal gól, pak přidal asistenci. „Jsem moc rád, že jsem skóroval. Střelbu si asi vezmu do hrobu.“

Kladno uteklo Benátkám až ve třetí třetině. Rozhodujíc­í akce začala u Jágra, který ukázal, že na prvoligové úrovni bude vynikat. Limitovala ho jen ortéza, na niž není zvyklý, a pak také tréninkové manko.

To druhé se dá dohnat. Už podstatně hůře se odhaduje, jak to dopadne s Jágrovým kolenem.

 ?? Foto: ČTK ?? Staří mazáci Petr Nedvěd a Jaromír Jágr po sobotním prvoligové­m zápase Benátek s Kladnem. Navzdory svému věku na ledě zářili.
Foto: ČTK Staří mazáci Petr Nedvěd a Jaromír Jágr po sobotním prvoligové­m zápase Benátek s Kladnem. Navzdory svému věku na ledě zářili.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Znovu za Kladno Jaromír Jágr v sobotu opět nastoupil za Kladno a pomohl porazit Benátky 7:2.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Znovu za Kladno Jaromír Jágr v sobotu opět nastoupil za Kladno a pomohl porazit Benátky 7:2.
 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Pocta Nedvědovi
Liberecká ikona Petr Nedvěd zažil rozlučkový víkend. V sobotu nejprve nastoupil za Benátky nad Jizerou, farmu extraligov­ého Liberce, a v neděli dojatě přihlížel, jak jeho dres Bílých Tygrů před utkáním se Spartou vyvěsili pod strop...
Foto: 2x ČTK Pocta Nedvědovi Liberecká ikona Petr Nedvěd zažil rozlučkový víkend. V sobotu nejprve nastoupil za Benátky nad Jizerou, farmu extraligov­ého Liberce, a v neděli dojatě přihlížel, jak jeho dres Bílých Tygrů před utkáním se Spartou vyvěsili pod strop...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia