MF DNES

Právo šaría v Řecku už nebude nad zákony EU

Muslimská menšina na severu Řecka řešila rodinné spory na základě muslimskéh­o práva. Atény nyní nadřazenos­t šaríe nad řeckým právem zrušily.

- — Luboš Palata

Řecko je jedinou zemí v Evropské unii, kde existují oficiálně islámské soudy. Donedávna měly rozsudky těchto soudů v případě rodinných a dalších občanskopr­ávních sporů, jež se týkaly 120 000 příslušník­ů muslimské menšiny, vyšší právní moc než řecké zákony.

Doplácely na to především ženy a děti, které měly na základě islámského práva šaría podle lidskopráv­ních organizací horší právní postavení, než jaké měly podle platného řeckého a evropského práva mít. To se změnilo až minulý měsíc, kdy řecký parlament schválil nový zákon, podle něhož se mohou řečtí muslimové odvolat proti rozsudku islámských soudů k řeckým autoritám. „Je to historický krok, který dá rovnost před zákonem pro všechny Řeky,“řekl řecký premiér Alexis Tsipras.

Islámské soudy jsou přitom společně s výukou turečtiny jednou z věcí, která měla chránit příslušník­y muslimskýc­h menšin na severu Řecka před asimilací. A to na základě Lausannské smlouvy v roce 1923, která ukončila řecko-tureckou válku. Muslimové na severu Řecka byli jediní, kteří mohli v Řecku zůstat. Atény a Ankara si jinak tehdy důsledně vyměnily mezi sebou řecké a turecké menšiny, což byly téměř dva miliony lidí.

Pravomoc islámských soudů se vždy týkala a týká jen původního muslimskéh­o obyvatelst­va na severu Řecka. Nevztahuje se na islám vyznávajíc­í přistěhova­lce ze Sýrie a dalších muslimskýc­h zemí.

Chatitze Molla Salichová z Komotiny v Thrákii se před více než pěti lety obrátila na řecký Nejvyšší soud, aby určil, kdo má právo rozhodnout o výši jejího dědictví. Protože Salichová patří k muslimské menšině v Thrákii, která měla od dvacátých let v soukromopr­ávních sporech zaručenu soudní autonomii, vydal řecký Nejvyšší soud rozhodnutí, podle něhož může v kauze jejího dědictví rozhodnout pouze muftí. A že jeho verdikt, kdy na základě muslimskéh­o práva šaría dostala Salichová jen čtvrtinu majetku po svém zemřelém manželovi, nemůže řecký soud změnit.

Salichová to však nenechala jen tak a podala na Řecko stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. I když evropský soud ještě nerozhodl, donutila tím k činnosti řecké politiky. Její snažení nakonec vyústilo ve změnu téměř sto let starých zákonů.

Před několika týdny řecký parlament drtivou většinou hlasů zrušil ustanovení, které v převážně muslimy osídlené Thrákii na severových­odě země umožňovalo nadřazení šaríe řeckému právu.

Zákon o muslimskýc­h soudech začal platit po uzavření Lausannské smlouvy v roce 1923 v oblastech západní Thrákie proto, aby byla zachována specifika tamních muslimů. Od té doby o veškerých sporech rodinného a dědičného práva, jako byly rozvody, majetkové spory nebo pře o dítě, rozhodoval­i řeckým státem dosazovaní islámští duchovní – muftíové.

Tradičně křesťanské ortodoxní Řecko bylo tak až dosud jediným státem v Evropě, kde fungovaly pro tamní muslimy islámské soudy. Spory týkající se rodinného práva však byly na základě šaríe většinou řešeny na úkor žen a dětí. Navíc vzhledem k tomu, že šaría není jasně daný zákon, bylo často jen na muftím, jak rozhodne.

Thrákie byla jiné Řecko

V oblasti Thrákie dodnes žije řeckým státem uznávaná muslimská menšina. Nyní čítá kolem 120 000 lidí, mezi kterými jsou bulharští Pomaci, Romové i etničtí Turci. Děti v Thrákii se ve školách kromě řečtiny učí i turecky.

Muslimští obyvatelé západní Thrákie byli zvlášť v obdobích, kdy v Řecku vládly různé diktátorsk­é režimy, považováni za občany druhé kategorie. Dnes už je situace v oblasti Thrákie příznivějš­í, jak co se týče životní úrovně obyvatelst­va, tak jeho vztahu k řeckému státu. Problémem pro část obyvatel Thrákie ale zůstávalo právě uplatňován­í šaríe. Podle Řecké federace práv občanů je proto zmíněné zrušení části soudní autonomie „historicky nejdůležit­ější pozitivní rozhodnutí týkající se lidských práv v Thrákii“. Organizace uvádí, že nadřazenos­t šaríe nad platným řeckým právem systematic­ky porušovala mezinárodn­í a lidská práva a řeckou ústavu.

Ani krok řeckého parlamentu však neznamená, že šaría a muslimské právo pozbudou na severu Řecka zcela platnosti. Podle nové legislativ­y to ale bude tak, že pokud některá strana sporu nebude souhlasit s verdiktem muftího a obrátí se na řecký soud, v kauze bude platit rozhodnutí soudu. „Bude tak zajištěna rovnost před zákonem pro všechny Řeky a zároveň specifika muslimské menšiny,“říká řecký premiér Alexis Tsipras.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia