MF DNES

Game over: miliony na charitu

Z peněz na kampaň zbylo uchazečům o Hrad celkem asi osm milionů. Rozdělí si je ohrožené děti nebo nemocní senioři.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Prezidentš­tí kandidáti dají zbylé peníze z kampaně buď na umírající, nebo naopak na děti. Michal Horáček a Pavel Fischer podpoří hospice, Miloš Zeman Fond ohrožených dětí – Klokánky.

Po hradních volbách zbýval ke konci minulého týdne nejen jeden vítěz a osm poražených, ale také zhruba osm milionů korun na transparen­tních účtech, které kandidáti neutratili za kampaň. Podle zákona si je uchazeči o post hlavy státu nesmějí nechat, ale musí je povinně dát na charitu.

„Účetní uzávěrka právě probíhá. Potřebujem­e ji pro závěrečnou zprávu. Až bude vše hotovo, zbývající prostředky půjdou na hospicové hnutí. Už dokonce víme kam. Pracovní nabídky zvažuji, i ty politické,“sdělil MF DNES v pátek Pavel Fischer, který skončil třetí.

Michal Horáček zavřel kancelář, ale ještě řeší využití zbývajícíh­o majetku – třeba služební auto a účty. „Pokud něco zbude, půjde to na Hospic svatého Štěpána v Litoměřicí­ch,“uvedl Horáčkův mluvčí Jiří Táborský.

Loučení prezidents­kých týmů

Většinou v týdnu po volbách rozpustili kandidáti své volební týmy a rozešli se každý svou cestou. Jen jejich účetní musí ještě pracovat.

„Jedna kancelář už není, druhá ještě funguje – ta v Ungeltu. V úterý jsme měli poslední poradu, pan profesor všem poděkoval a tak nějak jsme se prozatímně rozešli a uvidí se, co bude dál,“říká Jakub Holas, jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků Jiřího Drahoše v kampani.

Bývalá Drahošova mluvčí Lenka Pastorčáko­vá už je v nové práci. Pořád dělá mluvčí, ale ještě nechce zveřejňova­t, do jaké firmy nastoupila. Údajně jde o příspěvkov­ou organizaci.

Sám Jiří Drahoš měl na konci minulého týdne volno. Už předtím však řekl, že zvažuje kandidatur­u do Senátu, nebo dokonce založení nového politickéh­o hnutí, takže někteří členové jeho týmu do něj mohou plynule přejít. Senát láká i Marka Hilšera.

Michal Horáček také odletěl na dovolenou. Ten se chce prý vrátit ke své práci textaře, spisovatel­e a kulturního manažera a kandidovat se nechystá ani do Senátu.

Přitom zájem politické strany o vyřazené prezidents­ké kandidáty mají. Například KDU–ČSL by některé z nich do senátních voleb klidně postavila. Nejblíž má ideově k Pavlu Fischerovi a Jiřímu Drahošovi.

„Záleží na tom, jestli budou mít zájem. Což je věcí dalšího vývoje,“uvedl zdroj od lidovců.

Drahošovi dál chodí peníze

Nejvíc peněz zbylo prezidentu Miloši Zemanovi, který „nedělal kampaň“. K pátku byl zůstatek na jeho volebním účtu 4,5 milionu korun.

Paradoxní je, že třeba poraženému Jiřímu Drahošovi chodily peníze ještě po volbách.

Zatímco od Kateřiny Urbanové mu ještě v úterý po volbách přišla na účet pětistovka, třeba Petr Štěpka mu ve čtvrtek poslal korunu a do zprávy pro příjemce napsal vzkaz „game over“(anglický výraz pro prohru v počítačové hře).

Povolební peníze však kandidát použít nesmí, protože všechny dárce musí uvést už před volbami.

Hodně peněz vybral a utratil i Mirek Topolánek, přestože do kampaně naskočil jako poslední. Minulý týden mu zbývala ještě částka 808 tisíc korun. Topolánek se po volbě vrátil k práci v energetick­é firmě EPH.

Kandidáti směli podle zákona utratit za kampaň maximálně 40 milionů korun a deset milionů korun navíc v případě postupu do druhého kola. Limitu se blíží jen Drahoš.

Od dárců může vybrat více, ale pokud by použil víc než padesát milionů, jde o přestupek.

Účetně skončí volby v dubnu. „Kandidáti mohou vykazovat výdaje až do 90 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Na konci dubna musí zveřejnit finanční zprávu,“řekl Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran.

 ??  ?? Volby skončily. Kandidáti už neshánějí podporu ani peníze na kampaň. Počítají zbytky a doplácejí faktury. Co jim zbude, musí dát na charitu. Foto: Petr Topič, MAFRA
Volby skončily. Kandidáti už neshánějí podporu ani peníze na kampaň. Počítají zbytky a doplácejí faktury. Co jim zbude, musí dát na charitu. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia