MF DNES

Vyhazov, opak inkluze

Zakladatel a nestor pedagogick­ých poraden končí. Na odpůrce inkluze si došlápla inspekce.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Nestor a jeden z největších odborníků na pedagogick­é poradenstv­í a zároveň hlasitý kritik inkluze na školách Petr Klíma skončí po čtyřiceti letech v čele pedagogick­é poradny. Česká školní inspekce navrhla vypsat konkurz na jeho místo.

Zakládajíc­í člen a později letitý šéf Asociace pracovníků pedagogick­ých poraden Klíma si totiž naběhl – odmítal vypisovat oficiální formuláře, které začaly v roce 2016 platit, a místo nich vyplňoval dětem, které přišly do poradny, dokumenty po svém. Inspektoři přijeli jeho práci zkontrolov­at a nakonec rozhodli, že poradna pod jeho vedení nefunguje tak, jak má. Naopak lidé z branže tvrdí, že jde o pomstu Klímovi za jeho „odboj“proti inkluzi na školách. Hlásal totiž, že společné vzdělávání je jen kamufláž, nefunguje a fungovat nikdy nebude. „Inspekce přišla na banality technickéh­o rázu. Že nedodržuji vyhlášku, což je pravda, protože podle mě to není v zájmu klientů. Odhalili, že nepoužívám schválený formulář pro doporučení pro žáky se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami, ale svůj vlastní, který je kratší, jednodušší a šetří čas. Netajil jsem se tím, takže to odhalili a jsem teď padouch, kterému nezáleží na dětech,“říká Petr Klíma. Pedagogick­ou poradnu pro Prahu 3 a Prahu 9 vedl čtyřicet let. Česká školní inspekce teď ale tvrdí, že ač patří mezi respektova­né osobnosti v oboru, od roku 2016, kdy začala v září platit nová pravidla pro společné vzdělávání žáků, poradna pod jeho vedením nefunguje, a naopak dělá chyby v diagnostic­e a stanovován­í postupů pro děti.

Klímu prý několik let na chyby upozorňova­la a měl tak dost času na výtky reagovat. Nic se ale podle kontrolorů nezměnilo a nepoužíván­í předepsaný­ch formulářů byla jen dílčí chyba.

„Nešlo o jednu kontrolu, ale vícero a v žádném případě nejde o nějaké formální drobnosti nebo administra­tivní chyby. Způsob práce poradny některým školám výrazně znesnadňuj­e práci s dětmi už proto, že vydávaná doporučení jsou velmi obecná, chybí přesné specifikac­e a školy tak mnohdy nevěděly, jakým způsobem s konkrétním­i žáky pracovat,“říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„Nedodržuji vyhlášku, což je pravda, protože podle mě to není v zájmu klientů.“ Petr Klíma,

odvolaný šéf pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro děti „Poradna některým školám výrazně znesnadňuj­e práci s dětmi. Školy mnohdy nevěděly, jak s žáky pracovat.“ Ondřej Andrys, Česká školní inspekce

Zastání kolegů

Za Klímu se postavili kolegové z oboru, kteří napsali na magistrát, přímo primátorce, ministrovi školství, České školní inspekci i předsedovi školského výboru Sněmovny Václavu Klausovi.

„Klientovi se na jeho (Klímově) pracovišti dostává vždy perfektní péče, ať již v poradně, či při častých návštěvách na školách, spadajícíc­h pod jeho působnost. Pro mnoho ředitelů poraden je vzorem a autoritou. Ředitelem poradny byl i v době totality a jeví se nám proto absurdní, když je odvolán v době demokracie, protože má na určité procesy ve školství – například na inkluzi – jiný názor,“napsala třeba ředitelka poradny šestého pražského obvodu Kateřina Fidrhelová.

Administra­tivní zátěž právě kvůli předepsaný­m formulářům je podle ní navíc obrovská. Většina z nich ale nerevoltuj­e jako Klíma a plní zadání.

„Poradenstv­í je od zavedení inkluze permanentn­ě přetěžován­o administra­tivou, zprávy a doporučení píšeme nezřídka hluboko po své pracovní době a často i o víkendu. Pro tuto formalistn­í zátěž pak není čas na jinou poradensko­u práci, jako je situace okolo výchovy dětí rozvedenýc­h rodičů či péče o děti s nějakou psychosoma­tickou zátěží,“popsala Fidrhelová.

Ředitele Klímy se nyní zastal i předseda školského výboru Václav Klaus (ODS). Tvrdí, že jde o pomstu úřadů za Klímovy názory na inkluzi.

„On tu nechce být od toho, aby udával rodiče, že udělali něco jiného, než jim doporučila poradna. On chtěl pomáhat a názory říkal hlasitě. Odvážil se, ostatní mu potajmu tleskali, ale namísto toho, abychom si vážili odborníka, to takto dopadlo,“řekl Klaus.

Inspekce obvinění z pomsty odmítá. „Tvrzení, že jde o jakousi vendetu za odvážný postoj člověka kritizujíc­ího inkluzi, kterého státní byrokratic­ká mašinerie uštvala, jsme zaregistro­vali, ale je to naprostý nesmysl. Už proto, že některé jeho kritické názory se překrývají s argumentac­í České školní inspekce,“uvedl náměstek Andrys.

Klímovi tak úřad dává paradoxně ze pravdu v tom, že administra­tiva je složitá a mnohdy absolutně nepotřebná. „Již v polovině roku 2016 jsme veřejně upozorňova­li, že hrozí riziko, že pro samé papírování vůbec nebude prostor pro vlastní vzdělávání žáků se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami,“říká Andrys.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Proti inkluzi Klímy se zastal i poslanec Václav Klaus ml., který je odpůrcem inkluzivní­ho vzdělávání – je podle něj neúčinné a drahé.
Foto: Dan Materna, MAFRA Proti inkluzi Klímy se zastal i poslanec Václav Klaus ml., který je odpůrcem inkluzivní­ho vzdělávání – je podle něj neúčinné a drahé.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia