MF DNES

S únorem přišla zima. Pozor na mrazivé noci

-

Jarní prázdniny školákům začaly slibně. Na horách přibylo sněhu a souvisle mrzne. Sníh navíc na horách nejspíš vydrží, alespoň během února. Tento týden se totiž v Česku výrazně ochladí. A to nejen na horských hřebenech.

Průměrné teploty se budou držet pod bodem mrazu, i když mohou kolísat. Meteorolog­ové ve svém měsíčním výhledu předpoklád­ají i vyšší výskyt srážek, v tomto období tedy hlavně sněhových.

Na přelomu února a března by se mělo začít opět oteplovat a teploty vystoupají v průměru k pěti stupňům nad nulou. Přes den tak budou vyšší.

„V nastávajíc­ím týdnu se výrazně ochladí. V polovině února teploty vystoupí na hodnoty kolem průměru pro tuto roční dobu a kolem průměru zůstanou až do začátku března. Během celého období se týdenní minimální teploty budou pohybovat pod nulou a maximální teploty budou zvolna stoupat,“uvádí Český hydrometeo­rologický ústav.

Jasná obloha a silný mráz

Tento týden by se nejvyšší průměrná teplota měla držet kolem jednoho stupně Celsia pod nulou. V noci může průměrná teplota dosahovat až minus 7 stupňů Celsia.

Pokud bude v noci jasná obloha a sněhová pokrývka, rtuť teploměru může klesnout i ke třinácti stupňům pod nulou.

Právě dnes by podle předpovědi mělo být přes den sice oblačno až zataženo, ale odpoledne a večer se začne od severových­odu obloha vyjasňovat.

Sněhové přeháňky předpovída­jí meteorolog­ové hlavně na severu a severových­odě Česka. Polojasno vydrží i zítra, kdy by mělo lehce mrznout v celém Česku, pocitová teplota bude navíc o něco nižší, než ukáže teploměr.

Právě kvůli jasné obloze a vysoké oblačnosti budou v noci na středu silné mrazy.

V dalších dnech by se mělo zatáhnout. Přesto se ani přes den teploty nad nulou příliš neudrží. Sněžit bude do pátku.

 ??  ?? Zasněžován­í Lyžařská sezona je v plném proudu. Některá střediska i přes víkendové sněžení hlásí technický sníh. Foto: Martin Veselý, MAFRA
Zasněžován­í Lyžařská sezona je v plném proudu. Některá střediska i přes víkendové sněžení hlásí technický sníh. Foto: Martin Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia