MF DNES

Za hacknutý web dá Praha čtvrt milionu

-

Lukáš Valášek redaktor MF DNES

ebový bazar nepotřebný­ch věcí na adrese praho.nevyhazujt­o.cz spouštěla Praha loni na podzim s velkou pompou. Magistrát vedený hnutím ANO se chlubil, jak skvěle zapadá do jeho koncepce prosazován­í ekologie, a navíc ušetří lidem peníze.

MF DNES však v pátek upozornila, že z mizerně zabezpečen­ých stránek uniklo na 35 tisíc e-mailů a hesel Pražanů. Protože velká část lidí podle průzkumů používá stejná hesla k více účtům na internetu, nyní vážně hrozí, že hackeři část uživatelů připraví třeba i o peníze v internetov­ém bankovnict­ví.

Magistrát v první reakci na únik prohlašova­l, že s webem nemá příliš mnoho společného. Provozuje ho totiž externí firma. „Rád bych zdůraznil, že se nejedná o portál hlavního města Prahy. Metropole na tento portál pouze přispívá,“uvedl ve čtvrtek mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že Praha externí firmě věnuje pět tisíc korun měsíčně.

„Přestože magistrátn­í úředníci tu chybu nezpůsobil­i, chtěla bych se omluvit všem, kterých se ten problém jakkoliv dotkl,“vyjádřila se nakonec v pátek k problému primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která původně odkazovala na svého mluvčího.

Hofman však neprozradi­l důležité detaily. Tím je například smlouva z loňského srpna mezi Prahou a společnost­í kolegů z rady, však sama Plamínková odmítá. „Nejde o žádnou sóloakci. Vše připravil odbor ochrany prostředí. Jak to technicky řešili, to skutečně nevím. Nejsem ajťák,“reagovala Plamínková.

Únik 35 tisíc uživatelsk­ých jmen a hesel označila za „bouři ve sklenici vody“, protože podle ní hesla v bazaru nezabezpeč­ují nic důležitého. Že by je někdo mohl zneužít i v jiných službách, Plamínková nepřipoušt­í. Radní zároveň naznačila, že magistrát proti firmě goodooga zvažuje právní kroky.

Pro magistrát je únik tisíců hesel citlivý. Primátorka Krnáčová si na moderních technologi­ích zakládá, minulý týden dokonce dostala od pražského ČVUT medaili za dobré prosazován­í chytrých technologi­í.

Firma goodooga, která klon portálu provozuje kromě Prahy i pro celé Česko, se přitom dušuje, že bezpečnost­ní chyby opravila. A tisíce uživatelů, jejichž hesla unikla, po řadě týdnů informoval­a. „Na podzim tohoto roku uvedeme novou verzi portálu včetně mobilní aplikace. Kromě nejmoderně­jšího zabezpečen­í nový portál přinese uživatelům příjemnějš­í prostředí a možnost rychlejšíh­o vytvoření inzerátu skrze mobilní telefon,“propaguje další fungování webu jeho provozovat­el Roman Kmoníček.

 ?? Foto: MAFRA ?? Adriana Krnáčová
Foto: MAFRA Adriana Krnáčová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia