MF DNES

Portál není magistrátn­ím projektem.

-

goodooga, která bazar provozuje. Z ní plyne, že vytvoření webu je výsledkem veřejné zakázky, kterou Praha vypsala. A za tři roky fungování stránek se za ně zavázala zaplatit na čtvrt milionu korun.

Na webu navíc dosud svítí oficiální logo Prahy, která sama lidi povzbuzova­la, aby se do bazaru zaregistro­vali. Tím se ovšem jejich heslo kvůli bezpečnost­ním nedostatků­m fakticky stalo veřejným.

Skutečnost, že magistrát platí a propaguje web, o jehož zabezpečen­í vůbec nic neví, tvrdě kritizují experti. „Pokud máte na Nevyhazujt­o účet, považujte heslo k němu za uniklé. Pokud ho používáte i jinde, tak si ho všude jinde změňte,“zdůraznil odborník na internetov­ou bezpečnost Michal Špaček, který původně na únik hesel upozornil na odborném serveru Lupa.cz.

I když Špaček provozovat­eli únik nahlásil už před měsícem a půl, Praha se o něm dozvěděla až minulý týden, když se na problém začala ptát MF DNES. A teprve tehdy také soukromá firma začala opravovat zásadní bezpečnost­ní nedostatky, které podle Špačka hackerský útok umožnily.

Krnáčová: Za vše může radní

Portál přímo zaštítila radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e). A právě na to se nyní odvolává Krnáčová.

„Portál není magistrátn­ím projektem a spolupráce s ním je bohužel sóloakcí paní radní Plamínkové a jí podřízenéh­o odboru. Už dříve jsem vyzvala všechny radní, aby každý IT projekt procházel kontrolou našeho odboru IT, který má bezpečnost­ní standardy na nejvyšší úrovni. To se ale v tomto případě nestalo,“uvedla Krnáčová.

Že by postupoval­a bez souhlasu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia