MF DNES

V oblékání je vzorem Itálie

„Budoucnost vidím v propojení obchodů s e-shopy a sociálními sítěmi,“říká Ladislav Blažek

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

nebude. Rozhodně bychom ale v našich obchodech nebo modelové šicí dílně krejčovské učně na praxi uvítali a věřím, že někteří by po skončení studia u nás zůstali. Tato odbornost rozhodně na trhu práce chybí a bylo by fajn, kdyby si toho všimlo ministerst­vo školství a například ve spolupráci s Asociací textilního-oděvního-kožedělnéh­o průmyslu se tím začalo zabývat.

Pokukujete po pracovnící­ch ze zahraničí jako v jiných oborech?

U pracovních pozic, kdy jsou krejčí ve styku se zákazníky, si z důvodu jazykové bariéry nedovedu představit pracovníky z ciziny. Ve výrobních dílnách by to asi možné bylo, ale máme ještě pár let, abychom našli způsob, jak do tohoto oboru přivést mladé české studenty.

Co by měl umět absolvent, který by chtěl pracovat ve vysoké módě?

V našich obchodech je krejčí vždy součástí prodejního týmu. Zákazníci tuto službu vysoce oceňují, ideálem je krejčí, který kromě dokonale zvládnutéh­o řemesla má znalosti z konstrukce oděvů, přípravy střihů a zbožíznals­tví. My si samozřejmě své pracovníky proškolíme, ale určitě by bylo lepší, kdyby přicházejí­cí mladí lidé měli alespoň základní znalosti z různých oblastí oboru. Práce u nás je trochu specifická, protože používáme hodně technologi­í, vyžadujeme znalost cizích jazyků a schopnost práce s počítačem, takže ty znalosti dnes musí být širší než kdysi.

Jak dlouho trvá, než takového absolventa zaučíte?

Přibližně rok. Samozřejmě v případě, že má zájem a chce pracovat.

Čím si vysvětluje­te úpadek krejčovstv­í v Česku?

Především neúspěšnou privatizac­í českých oděvních podniků v 90. letech. Kvůli tomu mzdy v celém odvětví stagnovaly a krejčovské řemeslo se dostalo na okraj zájmu. Navíc to byla doba obchodních zástupců a poradců všeho druhu.

Módní byznys je extrémně konkurenčn­í prostředí, ve kterém se nedá podnikat bez silných obchodních značek zavedených u spotřebite­lů. České oděvní podniky v devadesátý­ch letech uměly kvalitně šít, ale chyběly jim právě ty obchodní značky, proto neuspěly.

Ovlivnil situaci také příliv levné módy z Asie?

Částečně ano, ale je to také výmluva a neschopnos­t se přizpůsobi­t situaci. Konkurence je přece motorem pokroku lidstva a musí se hledat cesty, jak s ní bojovat. A mám úspěšný příklad – několik našich slovenskýc­h výrobních partnerů to dokázalo. Přežili těžké časy, zaměřili se na vysokou kvalitu krejčovské­ho zpracování a dnes výborně prosperují.

Kdy na tom byl tuzemský oděvní průmysl lépe?

Blažek po 26 letech největším českým módním domem, který se specializu­je na pánskou módu a kolekce pravidelně představuj­eme na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

Co se stalo s lidmi, kteří ve zmíněných podnicích pracovali?

Ti tu ještě jsou, ale pomalu se blíží do důchodovéh­o věku. Mladí lidé se do oboru nehrnou. To je problém, který by se měl začít řešit, pokud nechceme o českou oděvní tradici přijít.

Kdo jsou vaši zákazníci?

Muži, kteří vyžadují vysokou kvalitu, mají rádi český design a oceňují originalit­u našich kolekcí, které vyrábíme v malých sériích. Na věku až tak nezáleží. Každému je přece tolik, na kolik se cítí.

My jsme si dali za cíl, aby naši zákazníci v Česku a na Slovensku chodili stejně oblékaní jako v Itálii. Pracujeme na tom již 26 let a s potěšením mohu konstatova­t, že se nám dílo daří. I když jsem předpoklád­al, že to půjde rychleji.

Jak změnil váš obor internet?

E-commerce je rozhodně věc, kterou mladá generace ráda a stále více využívá. Hodně záleží, na jaké úrovni módy se pohybujeme. U módy typu fast fashion (cenově dostupnějš­í móda snažící se rychle reagovat na nejnovější trendy z předváděcí­ch mol, pozn. red.) jsou dnes počty zákazníků v desítkách procent. U značkové módy zákazníci vybírají on-line, ale nakupují off-line.

V našem případě elektronic­ký obchod funguje primárně jako výloha pro celou síť našich obchodů, tržby dosahují šesti procent z celkového obratu a každoročně mírně rostou. Naši zákazníci dávají stále přednost osobní návštěvě. Rádi si nové kolekce vyzkoušejí, využijí odborné rady našich prodejních poradkyň nebo krejčích, dají si kávu a někdy i sklenku prosecca, nebo si počkají na úpravu. Je to dost osobní záležitost.

Blažek zaměstnává na pozici pánský krejčí přibližně 50 lidí, takže na založení vlastní školy to asi stačit nebude.

Takže to nevypadá, že byste se časem přesunuli na internet a zrušili kamenné pobočky?

My naopak do našich kamenných poboček investujem­e a přestavuje­me je do nového maloobchod­ního konceptu, aby se u nás zákazníci cítili maximálně pohodlně. Budoucnost vidím v omni-channelu, tedy totálním propojení obchodů s e-shopy a sociálními sítěmi. Každý zákazník si tak sám rozhodne o své nákupní trase.

Dali jsme si za cíl, aby naši zákazníci na Slovensku a v Česku chodili stejně oblékaní jako v Itálii.

Jak se do oděvního průmyslu promítly technologi­e?

Vlna merino, ze které převážně šijeme, je nejlepší přírodní vlákno. V zimě hřeje a v létě chladí. Italské textilky, od nichž tyto látky nakupujme, za posledních dvacet let prošly obrovskou technologi­ckou modernizac­í. Tyto látky jsou odlehčené, někdy strečové a méně se mačkají, což zásadně přispívá ke komfortu nošení. To je obrovský pokrok.

V oděvní výrobě zasáhly technologi­e převážně do předvýrobn­í fáze. Konstrukce oděvů a přípravy střihových plánů běží za pomoci specializo­vaných počítačový­ch programů. Komunikace s výrobními závody tak může probíhat elektronic­ky.

V posledních letech se staly populárním­i portály typu Fler, kde amatérské i profesioná­lní švadleny nabízejí své produkty. Co si o tomto fenoménu myslíte?

Mám pocit, že lidé mají do toho řemesla chuť. Zatímco na začátku devadesátý­ch let se na řemesla pohlíželo jako na něco pod úrovní, dnes si všímám, že když někdo něco řemeslného umí, tak ho lidé spíše obdivují.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia