MF DNES

Jak velkou finanční rezervu by dle svého názoru měli mít

-

18-29 let 30-44 45-59 60-70

Zejména ve východní Evropě mají lidé často k dispozici mnohem méně rezervních prostředků. „Pětašedesá­t procent zaměstnanc­ů v sektoru služeb v Česku a 63 procent zaměstnanc­ů v obchodu v Rumunsku a na Slovensku mají úspory nepřesahuj­ící příjem za tři měsíce,“sdělila Kolářová.

Krátkodobá rezerva je přitom důležitá, pokud pravidelný příjem náhle vypadne. Ať už kvůli ztrátě zaměstnání nebo nemoci. „Podle doporučení odborníků by se výše úspor měla pohybovat ve výši nejlépe šestinásob­ku měsíčních výdajů domácnosti,“uvádí Helena Brychová z České bankovní asociace.

Lidé by podle ní neměli vyčkávat na podnět, který je přesvědčí o tom, že finanční rezervu budou nutně potřebovat. „Ideálně by si ji měli začít tvořit hned, když nastoupí do práce a získají pravidelný příjem,“dodává Brychová. (v Kč)

Déle než šest měsíců by v případě výpadku příjmů vyžilo pouhých třináct procent Čechů, jak ukázal průzkum České bankovní asociace z loňského roku.

Počet těch, kteří nebezpečí výpadku pravidelné­ho příjmu podceňují, se v poslední době příliš nezměnil. Více než třetina dotázaných vůbec nevěděla, jaké má finanční rezervy a na jak dlouho jim vydrží.

Češi si na hlouposti nepůjčují

18–29 30–44 45–59 60–70 spotřebičů nebo elektronik­y, jako jsou mobilní telefony, počítače nebo tablety. Na běžné výdaje si letos plánuje formou kreditní karty či kontokoren­tního úvěru půjčit zhruba 11 procent občanů.

To, že Češi si obecně půjčují na nákupy důležitějš­ích věcí, potvrdil rovněž loňský průzkum, který zadala Poštovní spořitelna. Vyplynulo z něj, že 58 procent Čechů nevyužívá žádný úvěrový produkt, a pokud už ano, tak většinou na nákupy, které mají trvalejší hodnotu.

„Když už si Češi nějakou půjčku vezmou, tak je to na nové bydlení (60 procent), na auto (41 procent) nebo na rekonstruk­ci domu či bytu (40 procent). Na dovolenou nebo dárky k Vánocům si půjčovat nechtějí. V těchto případech by si půjčila pouze dvě procenta dotázaných,“sdělila mluvčí Poštovní spořitelny Monika Buřičová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia