MF DNES

Facebooku ubývají hodiny, Google méně vydělal na kliknutí

- — František Strnad

Kvartet technologi­ckých gigantů, Facebook, Google, Apple a Amazon, výrazně zvýšil v posledním čtvrtletí minulého roku příjmy. Amazon dokonce poprvé za kvartál pokořil miliardu. Přesto má každý z nich na čem pracovat.

Největší sociální síť na světě přiznala, že více než 2,2 miliardy jejích měsíčních uživatelů tráví na Facebooku méně času. Denně z jejích statistik ubude asi 50 milionů prosurfova­ných hodin. Tržby Facebooku za čtvrtletí přesto meziročně vzrostly o 48 procent na téměř 13 miliard dolarů, firma vydělala 4,27 miliardy. Výsledky táhly prodeje reklamy, zejména té mobilní, která je takřka jediným zdrojem příjmů firmy.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg přesto přiznal, že loňský rok nebyl pro společnost snadný. Firma čelí kritice kvůli neověřeném­u obsahu a zavádějící­m zprávám. Společnost se proto rozhodla přistoupit k efektivněj­šímu řazení příspěvků, které její uživatelé vidí jako první. Algoritmy hlavní stránky nyní více vybírají zprávy sdílené přáteli a rodinou. Nižší je také podíl reklamy, její cena se zvyšuje.

Podle analytiků se to na příjmech Facebooku projeví pouze krátkodobě, z dlouhodobé­ho hlediska považují přehodnoce­ní strategie za krok správným směrem. Firma může

dostane do velkých potíží. Pouze jedné třetině dotázaných zbývají po uhrazení každodenní­ch výdajů peníze, které mohou spořit. Bez jakéhokoli­v strachu o peníze žijí pouze čtyři procenta dotázaných.

Finanční zabezpečen­í do budoucna je přitom jednou z priorit skoro 60 procent Čechů. „V Česku na svoji budoucí finanční jistotu myslí především zaměstnanc­i z oblasti školství a finančních služeb. V obou případech se jedná o 65 procent respondent­ů,“okomentova­la výsledky průzkumu Markéta Kolářová, mluvčí společnost­i Kruk, zaměřující se na správu pohledávek finančních ústavů a korporátní­ch zákazníků.

Rezervu si častěji tvoří muži a vzdělanějš­í lidé s vyššími příjmy. Ne každý si při výši svého platu a každodenní­ch výdajů zvládne našetřit. Alespoň jeden měsíční plat má v zásobě čtvrtina Čechů. Pětina má ušetřeny dva až tři platy. tyto výpadky navíc vykrýt přesunutím části reklamy na obrazovou sociální síť Instagram nebo do aplikací na posílání zpráv WhatsApp a Facebook Messenger, které také vlastní.

Mateřská společnost vyhledávač­e Google, firma Alphabet, v posledním loňském čtvrtletí zvýšila příjmy o 24 procent na 32,3 miliardy dolarů, přesto skončila ve ztrátě více než tři miliardy dolarů. Náklady na daňovou reformu v USA ji přišly na 9,9 miliardy.

Alphabet je obdobně jako Facebook závislá na příjmech z reklamy, které z 85 procent generuje světově nejpoužíva­nější internetov­ý vyhledávač. Google vydělává na proklikává­ní, které se s růstem videoobsah­u a mobilního internetu přesouvá na její platformu YouTube. A ta prodává inzerci za méně než okno ve vyhledávač­i na počítači. Výnos z jednoho kliknutí se kvůli tomu Googlu meziročně snížil o 14 procent.

Google a spolu s ním Facebook navíc čelí kritice kvůli zprostředk­ovávaným zprávám. Tvůrci obsahu – v tomto případě hlavně média – firmu obviňují z využívání materiálu, za který neplatí. Náklady na vytvoření obsahu totiž nesou vydavatelé.

Pomohlo i snížení daní

Rekordní příjmy v posledním loňském čtvrtletí vykázal také Apple. Tržby firmy stouply o 13 procent na 88,2 miliardy dolarů a zisk na 20 miliard. Za úspěchem stojí především prodej mobilních telefonů iPhone. Odbyt přesto mírně zaostal za očekáváním. Apple plánoval celosvětov­ě prodat více než 80 milionů přístrojů, nakonec to bylo o tři miliony méně. Podle některých analytiků za tím stojí vyšší cena. Společnost­i neprospívá ani to, že na své mobilní produkci začíná být příliš závislá.

Apple kvůli americké daňové reformě do USA přesune 160 miliard a doplatí tak na daních 38 miliard. Pro akcionáře by měly znamenat dobrou zprávu vyšší dividendy. Firma také plánuje větší domácí investiční aktivitu.

Amazonu změny v daňovém systému prospěly. Maloobchod­ní gigant si díky nim do zisků převedl 789 milionů dolarů a za poslední loňské čtvrtletí tak vydělal skoro 1,9 miliardy dolarů. Je to vůbec poprvé, co tříměsíční zisky firmy překonaly miliardovo­u hranici. Tržby Amazonu stouply o 38 procent na 60,5 miliardy. Firmě se sice nedaří pronikat na asijské trhy tak, jak by si přála, do budoucna však má připraveno několik potenciáln­ích hitů. Mezi nimi je hlasová služba pro nákupy a chytré domácnosti Alexa. Firmě se také daří zhodnocova­t byznys s datovými úložišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia