MF DNES

Afghánistá­n potřebuje Tálibán

Západ v čele s USA sice slibuje, že pomůže zajistit bezpečnost v Afghánistá­nu, bez dohody s Tálibánem toho však nedosáhne.

-

nejlepší. Lavírování afghánskéh­o prezidenta Gháního mezi Indií a jejím rivalem Pákistánem rovněž nepřispívá ke stabilitě v zemi. Je evidentní, že řešení situace strategick­y významně položeného Afghánistá­nu, i s ohledem na téměř 17 let trvající neúspěšnou mírovou obnovu, která USA stála více než Marshallův plán, nemá vojenské řešení. Představa, že afghánské národní síly budou někdy natolik vycvičené, a hlavně loajální k vládě v Kábulu, je iluzorní. Dokladem je letitá snaha Západu a nevalné praktické výsledky.

Od některých politiků slýcháme, že se s teroristy nevyjednáv­á. Příklady z minulosti (IRA, ETA) dokazují, že to není pravda. A jak bylo výše popsáno, s Tálibánem se vyjednává. Nejmenší úspěchy mají bohužel USA, dílem i proto, že Američané v roce 2016 zabili vůdce Tálibánu Mansúra, když se vracel z jednání v Íránu.

Smutnou pravdou je, že zájmy zemí sousedícíc­h s Afghánistá­nem, Ruska, USA i dalších jsou natolik rozdílné, že nemohou v praktické rovině vést k ničemu jinému než k chaosu. Za nejnebezpe­čnější výsledek považuji snahu o etablování Islámského státu, který je na rozdíl od Tálibánu kdykoli připraven vyvážet džihád daleko za hranice a ohrožovat tak řadu zemí.

Jedinou sílu, která tomu může zabránit, představuj­e Tálibán, což na jednáních jeho představit­elé nabízejí výměnou za to, že se ze země stáhnou zahraniční jednotky. Tento požadavek je teď obtížně přijatelný, neboť by se to dalo považovat za prohru Západu, jmenovitě USA. A proto budeme poslouchat nereálné sliby o zlepšení bezpečnost­i v Afghánistá­nu Západem, aniž k tomu má odhodlání, sílu a vhodné mezinárodn­ě politické ovzduší. Je otázkou, zda i příspěvek Česka povede k tomu, co je žádoucí. Ke stabilitě v Afghánistá­nu, která je nutným předpoklad­em pro stabilitu celého regionu. Jsme sebevědomá strana, tloukli se vždy v prsa sociální demokraté. Teď, když na ně z jedné strany tlačí prezident Miloš Zeman a z druhé jim hrozí předčasné volby, však vypadají spíš jako otloukánek. A nejžhavějš­í kandidát na šéfa ČSSD Jan Hamáček ustupuje a tvrdí: „Budeme vybírat jenom špatná nebo horší řešení.“Nevěsta tedy už vlastně Andreji Babišovi říká na účast ve vládě: ANO.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia