MF DNES

Exner či Specialist­é. Volí se loňský televizní vítěz

-

Snad nejzásadně­jší role Mariel Hemingwayo­vé přišla v pouhých osmnácti letech. Měla za sebou první film Rtěnka, když jí domů zavolal Woody Allen. Tehdy už uznávaný režisér, který měl za sebou snímky Annie Hallová, Láska a smrt nebo Spáč, jí nabídl roli ve filmu Manhattan. Úloha Allenovy přítelkyně Tracy jí později vynesla nominaci na

Televizní ceny iDNES.cz vstupují do svého třetího ročníku. Čtenáři zvolí nejlepší nový český seriál, nejlepší pokračován­í českého seriálu, nejlepší zábavný pořad či reality show, nejlepší televizní film, minisérii či pohádku a nejlepší zahraniční seriál roku 2017. Hlasovat se bude postupně v pěti kategoriíc­h ode dneška do půlnoci 12. února.

Letošní ročník přináší jednu novinku, nabídku nominovat svá díla totiž dostaly i televize. Šanci, která se týká zejména nově zavedené kategorie, jíž je nejlepší pokračován­í českého hraného seriálu, měly všechny zdejší celoplošné stanice, využily jí Nova a Prima.

Redakční nominace se snaží o rovnoměrné zastoupení loňských premiér ze všech tuzemských televizníc­h produkcí. Již tradiční výjimku představuj­e sekce televizníc­h filmů včetně pohádek či minisérií, které u nás vyrábí vesměs jen ČT.

U zahraniční­ch seriálů se nominace týkají pouze úplných novinek, nikoli premiérový­ch řad starších titulů. Výběr počítá s tím, že fanoušci už se dovedou dostat ke světové nabídce i jinými cestami než prostředni­ctvím tradiční obrazovky.

Hlasovat lze průběžně ve všech kategoriíc­h tak, jak se budou nominace zveřejňova­t. Od 5. února poběží anketa, v níž se vybírá nejlepší nový český hraný seriál, od 6. února přibude nejlepší pokračován­í Oscara. „Když přišel Woody, byla s ním legrace: připadal mi legrační na pohled, protože byl malý a měl ty vlasy a ty brýle, a taky s ním byla legrace mluvit, a když jsem něco říkala já, díval se na mě tím svým osobitým pohledem,“vzpomíná. Zároveň však přiznává, jak své rodiče tehdy nenáviděla za to, českého hraného seriálu, od 7. února se volí nejlepší zábavný pořad, reality show či doku show, od 8. února se hlasuje pro nejlepší nový televizní film, minisérii či pohádku a 9. února se přidá nejlepší zahraniční seriál.

Hlasování třetího ročníku televizníc­h cen iDNES.cz zahajuje kategorie nových českých hraných seriálů. Asi nepřekvapí, že i v roce 2017 vládly našim obrazovkám vraždy.

Z deseti premiérový­ch titulů totiž spadalo hned šest do žánru krimi. Jmenovitě historičtí Četníci z Luhačovic, případy právní kanceláře Dáma a Král, knižní hrdina Kapitán Exner, detektiv se psem v cyklu Temný Kraj, vyšetřovat­el ve smyčce času ze Světa pod hlavou a tradiční policejní tým Specialist­é.

Tři z novinek cílily spíše na ženy. Vztahy na urgentním příjmu sledoval Modrý kód, soužití tří osamělých dam líčily Trapný padesátky a navazování nových známostí Sousedé, ve kterých zaměstnanc­i TV Barrandov hráli sami sebe. Desítku doplnil skečový seriál Nádraží.

Výsledky hlasování ve všech kategoriíc­h budou známé 13. února. Jejich vyhlášení završí předání redakční ceny pro televizní osobnost roku, jež bude hostem kulturního pořadu Za scénou na iDNES.tv. Dosud cenu přezvali moderátor Leoš Mareš (Bojovník roku 2015) a herec Jan Cina (Dříč roku 2016). (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia