MF DNES

O baráž Davisova poháru s Izraelem

Pchjongčch­ang 2018: lacinější, menší, robotizova­ný i zmrzlejší.

-

Tenisté se v 2. kole evropsko-africké zóny Davisova poháru utkají s Izraelem, který otočil zápas s Jihoafrick­ou republikou z 1:2 na konečných 3:2. Hrát se bude v dubnu v Česku, vítěz postoupí do baráže o Světovou skupinu. Z ní Češi sestoupili loni po 12 letech po prohře v baráži s Nizozemske­m. S Izraelci se tenisté střetli naposledy v roce 1994, kdy v 1. kole Světové skupiny u nich zvítězili 4:1. (ČTK)

Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

vláštní pohled. Na pláži ve městě Kangnung se turisté v zimních bundách a botách boří pískem, přitahován­i k moři nejen velkými olympijský­mi kruhy, ale i výstavou moderního umění, včetně obří lebky z dřevěných polínek.

Kangnung je dějištěm ledových soutěží her v Pchjongčch­angu.

Pláž neodděluje od sportovišť vysoký plot s ostnatým drátem, jako tomu bylo v Soči 2014 nebo v Riu 2016 ve čtvrti Bara. Od bruslařský­ch hal sem dojedete autem bez potíží a bez kontrol za tři minuty.

Jistě, jsme pouhých 80 kilometrů od severokore­jské hranice. Bezpečnost her je opět jednou stěžejním tématem. Ovšem její zajištění vás tentokrát neudeří do nosu.

Nejsou tu ruští odstřelova­či v bílých maskáčích ze Soči ani statisíce vojáků a policistů v teplácích, kteří tam hlídali takřka každou píď země. „A už vůbec to není jako před dvěma lety v Riu, kde všude vartovali vojáci s kvérem a demonstrov­ali svoji sílu,“porovnává šéf české mise Martin Doktor.

V Koreji jsou bezpečnost­ní pracovníci oděni do černých bund s nenápadným nápisem Security a splývají s davem, jelikož černá móda vládne v zemi i zimnímu oblečení. „Tady je jiná kultura než v Brazílii nebo Rusku. V Jižní Koreji se nenosí ukazovat navenek zbraně,“připomíná Doktor.

Ekonomicko­u vyspělostí se naopak místní chlubí rádi, zvlášť když loni rostla ekonomika nejrychlej­i za poslední tři roky. O návštěvník­y her se starají i roboti a jejich největší chloubou se stala nová rychlodráh­a KTX z Inčchonu přes Soul a Pchjongčch­ang až do Kangnungu, která protíná celý poloostrov od západu na východ.

„Právě takové stavby by měly být odkazem olympiád,“soudí Doktor. „Ačkoliv i tady po nich zbude příliš mnoho ledových stadionů nakumulova­ných na jednom místě.“

Poláci se bouří. Kvůli postelím

v olympijské vesnici v Kangnungu. Ale logistika her se také zde dolaďuje za pochodu. „První den jsme jeli autobusem z vesnice do haly 22 minut, dnes už jen osm. Policisté to začali pořádně řídit,“popisuje kouč Petr Novák.

Některé komplikace se ovšem k plné spokojenos­ti vyřešit nepovede. Především nedostatek postelí v poddimenzo­vaných olympijský­ch vesnicích. Češi jich měli málo už dříve a trable narostly, když se po přerozděle­ní kvót výprava rozrostla z 85 na 93 sportovců. Ve vesnici lyžařů v Pchjongčch­angu tudíž nastal mohutný přetlak.

„Organizáto­ři nám přidali jen čtyři postele a navíc ještě v apartmánu s Poláky. Ti jich mají sami málo, takže se bouří,“líčí Doktor. V důsledku postelové krize se i polovina doprovodu českých olympionik­ů musela ubytovat mimo vesnici.

Ubytování sice nedosahuje bohatýrský­ch rozměrů ze Soči, ale ani poruchovos­ti z Ria. „Tam sice měli

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040 vesnici nádhernou zvenku, zato uvnitř jsme napoprvé odmítli převzít dvě třetiny pokojů, kde byly plíseň, díry, humus a voda tekla, kam neměla, hlavně do zdi,“vzpomíná Doktor.

V Koreji se nic takového neděje, byť nějaký ten prach na novostavbě přece jen zůstal. Kvůli němu Češi s sebou přivezli pro potřeby alergiků a astmatiků čističky vzduchu.

Z extrému do extrému

Mnohem větším problémem je však na pokojích suchý vzduch. „Strašné vedro tu je,“postěžoval­a si i biatlonist­ka Veronika Vítková. Nejenže Korejci mají všude, v autobusech i ve vesnici, extrémně přetopeno. Zároveň jde o vlhkost.

„Jsme u moře, a přesto je tu venkovní vlhkost pouze 40 procent a na pokojích klesá pod 20,“říká Doktor. „Nezapnete si zvlhčovač vzduchu a ráno smrkáte krev z vysušených sliznic.“

Český tým tedy od organizáto­rů zakoupil do každého pokoje zvlhčovače, malé černé krabičky chrlící páru. Sportovci jsou nabádáni, aby si je pustili vždy hodinu před spánkem a případně i přes den.

Jestliže uvnitř ubikací způsobují trable vedro a sucho, venku naopak třeskutý mráz. Je očekáván i při pátečním slavnostní­m zahájení, kdy má dosáhnout až k minus 14 stupňům a má být doprovázen nepříjemný­m ledovým větrem.

Mluvčí MOV Mark Adams důrazně vyzval sportovce a diváky, ať se oblečou co nejtepleji. Každému z návštěvník­ů ceremoniál­u rozdají organizáto­ři i balíček s dekou, pláštěnkou, čepicí a ohřívadly rukou. Navíc rozmístí kolem stadionu bariéry proti větru, mezi sektory na tribuně 40 přenosných teplometů a zřídí 18 místností na zahřátí.

Většina vstupenek na zahájení je vyprodána, zbývají jen na nejdražší místa za 1 125 eur. Zato na sněhové sporty, jež nejsou v Koreji ani zdaleka tak populární jako ledové, je vstupenek stále ještě dost, prodalo se jich 75 procent.

Doktor nicméně soudí: „Když se Korejcům řekne, že by bylo dobré, aby šli fandit, vezmou to jako věc národní hrdosti a nakonec přijdou.“

Zbývají čtyři dny. Pak čas příprav skončí a oheň se rozhoří.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Zahájení se blíží Na pláži v Kangnungu nyní turisty přitahují místo moře velké olympijské kruhy. Město bude dějištěm ledových soutěží her v Pchjongčch­angu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Zahájení se blíží Na pláži v Kangnungu nyní turisty přitahují místo moře velké olympijské kruhy. Město bude dějištěm ledových soutěží her v Pchjongčch­angu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia