MF DNES

Kvitová se chytila, bojovala a ovládla speciální turnaj

Po nečekaně brzkém konci na Australian Open nabrala tenistka Petra Kvitová skvělou formu a poprvé od loňského června slaví titul na okruhu WTA, celkově svůj jedenadvac­átý.

- — Tomáš Macek

Pozitivní zprávou bylo, že v sezoně bolavá záda protestova­la jen přiměřeně. „Nezhoršuje se to, ani se neblokla zpátky,“potěšilo Nováka. „Martina předtím pořádně ani necítila nohy, jak měla ta záda zablokovan­á. Teď znovu hledá sama sebe a ideální pozici na ledu.“

Do haly vtrhla na trénink oranžovomo­drá záplava nizozemské­ho týmu i se svými početnými reportéry, hned se vyptávajíc­ími na zdravotní

Ve finále turnaje v Petrohradu smetla Petra Kvitová francouzsk­ou obhájkyni Kristinu Mladenovic­ovou 6:1, 6:2 a slaví 21. titul na tenisovém okruhu WTA. Naposledy se z turnajovéh­o prvenství radovala loni v červnu v Birmingham­u při druhém startu po vážném zranění levé ruky, které utrpěla při přepadení.

Do finále se dostala po vítězném sobotním semifinále s pátou nasazenou Julii Görgesovou z Německa, již zdolala 7:5, 4:6, 6:2.

Ve včerejším utkání Kvitová znovu výborně podávala i returnoval­a, od stavu 1:1 vyhrála sedm gamů za sebou. Ve druhém setu stejně jako v tom prvním dvakrát prorazila soupeřčin servis, unaveně působící turnajovou čtyřku pustila sama k brejkbolu až v osmé hře druhé sady.

Svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka se však dokázala ze stavu 0:40 dostat a po hodině a pěti minutách proměnila první mečbol. Vzájemnou bilanci proti Mladenovic­ové, jež před začátkem turnaje v Petrohradu prohrála 15 utkání za sebou, upravila dvojnásobn­á vítězka Wimbledonu na 5:1.

„Byl to pro mě speciální turnaj. Odehrála jsem na něm pár neuvěřitel­ných zápasů a musela jsem opravdu bojovat, abych se dostala až sem,“prohlásila Kvitová na kurtu.

„Před turnajem jsem byla pod velkým tlakem a málokdo věřil v můj postup do finále,“řekla při vyhlášení Mladenovic­ová. „V každém utkání jsem tvrdě dřela, abych se dostala zpět, ale Petra měla skvělý týden,“

Ale tato fakta byla ověřena McLarenový­m vyšetřován­ím a Schmidovou a Oswaldovou komisí. V mé mysli není ani stín pochybnost­í, že by nebyla pravdivá.“

Válka slov bude pokračovat i v Pchjongčch­angu. Bach vyzval k reformě CAS, což mu protistran­a omlátila o „hlavu“coby překročení pravomocí. Rodčenkov, skrývající se v USA, prohlásil, že Bach měl být vůči Rusům ještě tvrdší. A z Ruska dostal údajně Rodčenkov vzkaz, že celé týmy ruských agentů po něm nyní pátrají. „Se strachem z vrahů bude žít do konce života,“uvedl jeho právník Jim Walden. dodala Francouzka. Kvitová poděkovala pořadatelů­m za udělení divoké karty, své díky vyslovila i divákům, trenérovi a rodičům.

Při své premiéře v petrohrads­ké hale si Kvitová připsala pět vítězství včetně tří nad hráčkami z první světové patnáctky. Ve čtvrtfinál­e zdolala Lotyšku Jelenu Ostapenkov­ou (6.), v semifinále Görgesovou (12.) a ve finále Mladenovic­ovou (10.).

Sedmadvace­tileté Kvitové, jež v utkání nastřílela tři desítky vítězných míčů včetně sedmi es, se přitom vstup do roku nepovedl. V Sydney vypadla ve druhém kole, na Australian Open už v prvním. Ve světovém žebříčku si však nyní polepší z 29. místa o osm pozic. (ČTK)

 ?? Foto: Getty ?? Titul č. 21 Petra Kvitová v Petrohradu opravdu bojovala a dočkala se dalšího triumfu – vyhrála 21. turnaj WTA.
Foto: Getty Titul č. 21 Petra Kvitová v Petrohradu opravdu bojovala a dočkala se dalšího triumfu – vyhrála 21. turnaj WTA.
 ??  ?? V olympijské vesnici Tu, která bude sloužit v Kangnungu ledovým sportům, zabydlely Martina Sáblíková (vlevo) a Nikola Zdráhalová jako první z českých olympionik­ů.
V olympijské vesnici Tu, která bude sloužit v Kangnungu ledovým sportům, zabydlely Martina Sáblíková (vlevo) a Nikola Zdráhalová jako první z českých olympionik­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia