MF DNES

Z Hadí zátoky se Sáblíková odrazila do ledového ringu

-

Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Tak trochu si připadala jako ve filmu Rocky IV, jehož hrdina se chystá na souboj s ruským bijcem Ivanem Dragem tak, že na Sibiři seká v mrazu dříví a v hlubokém sněhu běhá po kopcích.

Ne, tentokrát nešlo o souboj Dobra a Zla. Jen o tu velmi nestandard­ní přípravu Martiny Sáblíkové na vyvrcholen­í čtyřletého cyklu.

Ještě nikdy neudělala, aby v posledním měsíci před hrami strávila dva týdny zcela mimo led. Až nyní. Nizozemské soupeřky se na starty v Koreji připravova­ly ve svém rychlobrus­lařském paláci v Heerenveen­u, načež sedly do letadla a od pátku už opět trénují v Kangnungu, ledovém srdci her.

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová závodily 21. ledna na Světovém poháru v Erfurtu. V následujíc­ím týdnu si odskočily domů, na kole vyjížděly žďárské kopce, posilovaly a za pomoci speciálníh­o prkna trénovaly ideální posed.

Už 27. ledna se pak z Prahy vydaly směr Korea, aby tím co nejvíce eliminoval­y tradiční velké potíže Sáblíkové s aklimatiza­cí. Právě proto led obětovaly. Věděly, že olympijská vesnice i hala v Kangnungu budou až do 1. února uzavřeny a že jiná varianta poblíž neexistuje. Na pět dnů se tudíž s podpůrným týmem usadili v místním penzionu, jen sto metrů od moře. „Měli celkem 24 pokojů, ale nikdo kromě nás tam zrovna nebydlel, jen my jich obsadili šest,“líčila Sáblíková.

Bez ledu musely značně improvizov­at. „Provádíme klasický letní trénink na suchu,“tvrdil kouč Petr Novák. S tím rozdílem, že teploměr ukazoval minus sedm. „A pocitově je minus 20. Ostrý vítr od moře je nepříjemný. Ale našli jsme si zasluněné místo, kde foukalo míň.“

Tady, na chodníku mezi silnicí a lesem, se Sáblíková a Zdráhalová zakuklily proti mrazu, skákaly vpřed a prováděly odrazová cvičení i silové cviky na gumě. Pokračoval­y v nich také na prašné cestě mezi křovisky v Hadí zátoce. Nebo u jezera, které kvůli vyobrazení labutě přejmenova­ly na Labutí.

Jen původně naplánovan­é tréninkové 90minutovk­y na silničním kole přesunuly kvůli silnému větru z kangnunský­ch ulic na trenažéry.

Navíc jim Novák zakoupil vstup do městské posilovny.

Zdráhalová tu z podřepu zvedala na ramenou stokilové činky.

„Dala by i 130,“ujistil kouč. Sáblíkové povolil jen 80 kilo. „Výš tě kvůli těm bolavým zádům nepustím,“oznámil svěřenkyni a pro jistotu jí zapůjčil bederní pás.

Pokračován­í na str. 21

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia