MF DNES

Senioři končí na lůžku v domovech zbytečně

Čtvrtina starých lidí v domovech důchodců nemá odbornou péči, stát ji nehradí

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

V domovech pro důchodce bydlí v Česku desítky tisíc seniorů a až čtvrtina z nich je zbytečně upoutána na lůžko.

Ukazují to zkušenosti lékařů, kteří v těchto zařízeních pracují. Jedním z hlavních důvodů je, že zdravotní pojišťovny rehabilita­ční péči v domovech pro seniory nehradí.

„Lidé ve vysokém věku po úrazech potřebují každodenní rehabilita­ci, která však v domovech pro seniory většinou chybí. Bez této pomoci zbytečně končí trvale upoutaní na lůžku,“říká pro MF DNES praktický lékař Petr Bouzek.

Jeho slova potvrzuje předsedkyn­ě České gerontolog­ické společnost­i Iva Holmerová, která stav dlouhodobě mapuje. „Odhadem se až čtvrtina seniorů nedostane k potřebné rehabilita­ční péči. Zvedat ležícího starého člověka má přitom smysl,“říká docentka Holmerová.

Podle ní je současný stav daný i tím, že domovy k péči nikdo nemotivuje. „Zařízení, které pacientovi dá raději cévku, aby s ním bylo méně práce, dostane stejné peníze jako to, které se snaží pacienta zvedat a neupoutat na lůžko,“upozorňuje Holmerová.

V domovech pro seniory žije v Česku přes 37 tisíc lidí, další desítky tisíc pacientů jsou v léčebnách dlouhodobé péče. Přitom seniorů nad 65 let jsou už téměř dva miliony, nad 80 let skoro půl milionu.

Ministerst­vo zdravotnic­tví tvrdí, že se to snaží řešit. „Jedná se však o složitější problemati­ku, která zasahuje nejen oblast zdravotní péče, ale také sociální péče spadající pod ministerst­vo práce a sociálních věcí,“odpověděla na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová.

V domovech pro seniory pojišťovny práci fyzioterap­eutů nehradí, protože nejde o zdravotnic­ké, ale o sociální zařízení, potvrzuje ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada. Ředitelé domovů tak hledají peníze jinde, některé například dotuje město.

„Na více než 260 seniorů máme pouze dvě kvalifikov­ané fyzioterap­eutky, které si můžeme dovolit jen díky příspěvku hlavního města Prahy,“říká ředitelka Domova pro seniory na Chodově Ilona Veselá.

V jiných domovech je situace mnohem horší. „Je zcela běžné, že na 400 seniorů připadá jediná fyzioterap­eutka. A jsou domovy, kde není žádná fyzioterap­eutka ani všeobecná sestra s touto kvalifikac­í,“upozorňuje lékař Bouzek.

Stane se to velmi rychle. Z relativně soběstačné­ho starého člověka je během okamžiku bezmocný „ležák“. U lidí nad 80 let stačí úraz, operace nebo mozková mrtvice. Po několikade­nním pobytu v nemocnici se už často z postele nezvednou. Většinou by přitom stačilo pár minut správné rehabilita­ce denně. Několik správných úchopů, stisků a kroků, které dělí relativně soběstačné­ho člověka od člověka upoutaného na lůžko.

Úspěchem je například, pokud se podaří rozcvičit ruce člověku tak, že se dokáže sám napít nebo se napřáhnout na zvonek, kterým přivolá pomoc personálu.

Krok za krokem

Své o tom dobře ví i fyzioterap­eutka Klára Jačková z pražského Domova pro seniory Chodov. Právě se vrátila po čtrnácti dnech do práce a její nepřítomno­st je na seniorech znát. „Pane inženýre, nechytejte se té hrazdičky. Zkuste vstát sám, nejprve se přetočte na bok,“mluví fyzioterap­eutka nahlas k téměř devadesáti­letému pánovi. Zatímco ještě před několika měsíci byl plně upoutaný na lůžko, díky pravidelné rehabilita­ci se po několika týdnech dovedl sám posadit a třikrát denně vsedě se sám najíst. Nyní měl ve cvičení dva týdny pauzu a jeho schopnost pohybu se zhoršila. Člověk má během těch dlouhých minut nutkání starému člověku pomoci vstát.

„Pro všeobecné sestry, které mají u nás na starosti celkem 260 seniorů, je rychlejší starého člověka posadit. Jemu naopak pomůže, když ho natrénujem­e, jak zapojit správně svaly, aby vstal sám,“upozorňuje fyzioterap­eutka, která zároveň trpělivě pobízí seniora, aby použil chodítko. „Teď se opřete oběma rukama. Musíte mít na něm oba lokty.“

Starý pán neslyší. „Proč to tam mám dávat?“ptá trochu zmateně, ale nakonec se k chodítku postaví.

Fyzioterap­eutka už spěchá do dalšího pokoje. Dobře vypadající paní sedí na gauči a vítá ji s úsměvem. Přesto si postěžuje: „Ještě před pár měsíci mi stačila hůlka a došla jsem si si sama k umyvadlu. Potom, co jsem dvakrát upadla, se bojím sama chodit. Pravá ruka mě vůbec neposlouch­á.“

Kvůli neurologic­kému onemocnění trpí takzvanou kontraktur­ou pravé ruky, tedy svalovou ztuhlostí, která zhoršuje její samostatno­st. Díky cvičení se nástup invalidity způsobené neurologic­kým onemocnění­m zpomaluje.

„Takové cvičení je z pohledu pojišťoven luxus. Odkazují na to, že každý člověk má nárok dojíždět na rehabilita­ci do ambulancí, ale to není pro většinu těchto seniorů reálné,“říká lékař Petr Bouzek.

„Věkový průměr seniorů v našem domově je 87 let. Pro většinu z nich jsou přesuny za službami v místě velmi obtížné. Navíc bychom museli mít další pracovníky, kteří je budou na rehabilita­ci doprovázet,“vysvětluje ředitelka Domova pro seniory Chodov Ilona Veselá. Toto zařízení má přitom dvě fyzioterap­eutky specializo­vané na práci se seniory jen proto, že se ředitelce podařilo získat na jejich platy mimo jiné peníze od zřizovatel­e – tedy hlavního města Prahy.

Nespoluprá­ce ministerst­ev

Lékaři upozorňují na to, že domovy pro seniory potřebují stále více zdravotní péče pro své klienty. „V tomto ohledu jsou absolutně poddimenzo­vané. Potřeboval­y by několikaná­sobně více lékařů i specializo­vaných sester,“konstatuje předsedkyn­ě České gerontolog­ické společnost­i Iva Holmerová.

Nedostatek personálu není daný jen penězi. Pracovat jako fyzioterap­eut v domově seniorů nemá takový společensk­ý kredit jako například práce na klinice.

Nový ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch slibuje, že situaci bude řešit. „Nejprve je třeba vymezit, které služby budeme hradit ze sociálního pojištění a které ze zdravotníh­o pojištění. To je otázka i pro ministerst­vo práce a sociálních věcí,“říká. Právě spolupráce obou ministerst­ev je podle odborníků nedostateč­ná. Starý člověk, který přestane být samostatný, potřebuje obě služby zdravotní a sociální. „Domovy důchodců dneska fungují v právním vzduchoprá­zdnu. Například pečovatelk­a v sociálních službách by vůbec neměla podávat léky. Přesto je běžně podává, protože tam není dostatek všeobecnýc­h sester,“upozorňuje Lenka Šnajdrová, administrá­torka webu Ošetřovate­lství.info. Seniorů ve vysokém věku přitom bude v příštích letech rychle přibývat. Jak upozorňuje gerontolož­ka Holmerová, do dvaceti let bude každý desátý Čech starší 80 let.

 ??  ??
 ??  ?? Pomoc Fyzioterap­eutka Klára Jačková z pražského Domova pro seniory Chodov pomáhá staré paní s chůzí.
Pomoc Fyzioterap­eutka Klára Jačková z pražského Domova pro seniory Chodov pomáhá staré paní s chůzí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia