MF DNES

Atentátník z Paříže se u soudu vzpírá

-

Trvalo to přes dva roky, než džihádista Salah Abdeslam, jediný přeživší podezřelý člen teroristic­ké skupiny, která spáchala útoky v Paříži v listopadu 2015, stanul včera v Bruselu před soudem. A to ještě není obžalován přímo z teroru, jehož výsledkem bylo ve francouzsk­é metropoli 130 mrtvých, ale „pouze“ze střelby na policisty při svém zatýkání v březnu 2016.

Prokuratur­a pro něj žádá 20 let vězení. „Nechci odpovídat na žádné otázky,“tak zněla jedna z mála vět, jež osmadvacet­iletý Salah Abdeslam včera v přísně střežené soudní síni pronesl. U soudu se choval vzdorně. „Muslimové jsou souzeni tím nejhorším způsobem, bez presumpce neviny, já se však nebojím, protože svou důvěru vkládám v Alláha,“dodal a pak už zarytě mlčel. Ještě předtím tento svůj přístup zdůvodnil tím, že je to jeho právo. Příliš sympatií nevzbudil osmadvacet­iletý Francouz marockého původu ani tím, že na začátku odmítl povstat s tím, že se cítí unaven.

Hned na počátku také dal prostředni­ctvím svého advokáta najevo, že si nepřeje, aby fotoreport­éři v soudní síni pořizovali jeho snímky. Soudkyně Marie-France Keutgenová mu toto právo přiznala.

Proces ukázal, jak se podezřelý za poslední dva roky změnil i vizuálně. Zatímco ze zatykače, který koncem roku 2015 visel po velké části západní Evropy, se díval hladce oholený mladík s plachým výrazem, u soudu se včera objevil sveřepý muž s delšími vlasy a černým plnovousem.

Salah Abdeslam se podle vyšetřovat­elů podílel na teroristic­kých útocích v Paříži 13. listopadu 2015. Na rozdíl od svého bratra a dalších členů teroristic­ké buňky při atentátu nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale podařilo se mu odjet z Paříže do Bruselu. Tam se pak několik měsíců úspěšně skrýval. Belgičtí policisté ho nakonec našli v bruselské čtvrti Forest.

Ani to však ještě nebyl konec dramatu. Při razii 15. března 2016 Abdeslam a další islamista, Sofiane Ayari (nyní stojí před soudem v Bruselu jako spoluobvin­ěný), tři policisty postřelili a dokázali uniknout. Třetí radikál, Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při přestřelce zahynul. Abdeslama se nakonec podařilo o pár dní později zadržet v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

Abdeslam se v Belgii narodil. Čtyřiadvac­etiletý Tunisan Sofiane Ayari se do Evropy dostal ze Sýrie přes řecký ostrov Lesbos s davy uprchlíků.

 ?? Foto: Reuters ?? Skrývá tvář Salah Abdeslam včera na lavici obžalovaný­ch u soudu v Bruselu. Na jeho žádost nařídila soudkyně fotografům rozmazat na snímcích jeho tvář. Ve výřezu jeho podoba z doby policejníh­o pátrání.
Foto: Reuters Skrývá tvář Salah Abdeslam včera na lavici obžalovaný­ch u soudu v Bruselu. Na jeho žádost nařídila soudkyně fotografům rozmazat na snímcích jeho tvář. Ve výřezu jeho podoba z doby policejníh­o pátrání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia