MF DNES

ODS otáčí, jednání s ANO se nebrání

Babiš vykládá, že chce vládnout s námi, přitom pro to nic neudělal, říká místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija.

- — Ondřej Leinert

PRAHA Občanští demokraté vstupují do hry o možnou příští vládu. Místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija (na snímku) v rozhovoru pro MF DNES řekla, že strana je připravena s hnutím ANO jednat o koalici. Lze se bavit i o tom, že by ve vládě zůstal obviněný šéf ANO Andrej Babiš.

„V tuto chvíli si ten scénář dokážu představit těžko, ale neříkám, že je to absolutně, stoprocent­ně vyloučené,“připouští Udženija.

Pokud by však ODS, s níž by ANO dalo ve Sněmovně většinu 103 hlasů, měla vůbec začít jednat, bude muset Babiš zcela změnit přístup.

„Není možné, aby jeden den jednal s komunisty a druhý s SPD,“tvrdí Udženija, podle které by úvahy o koalici byly možné jen ve chvíli, kdy by se Babiš otevřeně přihlásil k tomu, že chce sestavit vládu s pravicovým programem. A pak s ODS začal vést exkluzivní jednání, tak jako je například v současnost­i vede v Německu kancléřka Angela Merkelová se sociálními demokraty.

Ze strany ODS je to posun, bezprostře­dně po volbách totiž říkal předseda ODS Petr Fiala něco jiného. „My s hnutím ANO o vládě vyjednávat nebudeme, a když říkám, že nebudeme, tak ani o žádné podobné formě podpory,“prohlásil Fiala. Podle Udženije však šlo o reakci na to, že Babiš nepřistupo­val k ODS vůbec vážně.

ONejsou schopni říct, co vlastně chtějí, jestli levicovou, nebo pravicovou vládu. Andrej Babiš třeba několikrát řekl, že chce jít do koalice s námi. Přitom – teď použiju jeho slova – to, že chce vládnout s ODS, jsou kecy.

bčanští demokraté nevylučují návrat k jednání o koalici s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Není ale možné, aby jeden den Babiš jednal s komunisty, druhý s SPD a třetí s námi. Tuto holandskou dražbu s ním hrát nebudeme, ať řekne jasně, jestli chce mít levicovou, nebo pravicovou vládu,“tvrdí místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija.

Před pár dny jste kritizoval­a ANO, že vyjednává po všech možných stranách a nabízí jen nějaké drobečky. Proč jste to řekla?

Protože nejsou schopni říct, co vlastně chtějí, jestli levicovou, nebo pravicovou vládu. Andrej Babiš třeba několikrát řekl, že chce jít do koalice s námi. Přitom – teď použiju jeho slova – to, že chce vládnout s ODS, jsou kecy.

Proč?

Protože od začátku vyjednáván­í, u kterých jsem přítomna, bylo vidět, že nemá žádný zájem s námi vládnout. A jeden z důvodů je, že bychom pro něho byli nejtěžší partner. Protože on málokoho považuje za partnery. Ty, s kterými vyjednává, za partnery nepovažuje, dává jim totiž přesně jen ty drobečky – jako je u komunistů zdanění církevních restitucí a u SPD zákon o referendu – a oni mu na to skáčou. Viděli jsme také, jak se choval k ČSSD a KDU-ČSL, když s nimi byl ve vládě.

Slyšel jsem to jinak. ANO vám prý hned po volbách nabízelo až šest ministerst­ev, a vy jste přesto hned arogantně odsekli: Ne.

Ale my jsme se vůbec nezachoval­i arogantně. Zaprvé ta nabídka vůbec nebyla míněná vážně, byla pronesena i s takovým lehkým úsměvem. A zadruhé, kdybych to řekla trochu obrazně, bavíme se o dítěti, které ještě není narozené, a přitom ještě ani nemáte partnera. Nejdřív budu mít partnera a pak se s ním budu bavit o tom, jestli to dítě mít budeme.

ODS ale hned po volbách říkala, že s ANO o žádné koalici jednat nebude. Nebylo tak od začátku jasné, že to s vámi nemá smysl?

Bylo to jasné od doby, kdy pan Babiš deset dní po volbách řekl, že chce menšinovou vládu. Mimochodem, když tu menšinovou vládu měl, přišel za námi a nabídl nám s takovým úsměvem opoziční smlouvu. To byl z jeho strany úplný výsměch, proto jsme si řekli ne a naše jednání skončilo.

Jeden z účastníků těch schůzek za hnutí ANO, jeho místopředs­eda Richard Brabec, tvrdí, že vy sami jste řekli, že do koalice nechcete, protože by vás to poškodilo před voliči. Jak to tedy je?

My jsme řekli, že naši voliči jsou absolutně spokojeni s naším dosavadním postupem. Oni vědí, že plníme to, co říkáme. Že chceme plnit náš program. A že nás v tom nic nezviklá, ani žádný drobeček od pana Babiše. S tím jsou naši voliči spokojeni, a proto takto budeme pokračovat. A po pravdě, když jeden den má pan Babiš jednání s komunisty, a tam si udělají dokonce expertní týmy na program, pak zase s SPD, tak nevím, o čem se chce bavit s ODS. S námi žádné expertní týmy nechtěl dělat, chápeme to, že s námi vůbec nechce o programu jednat.

Z hnutí ANO jsem ale slyšel, že o koalici s vámi pořád uvažují. Kdyby tedy Babiš přestal nabízet – vašimi slovy – drobečky a přišel se skutečně vážně míněnou nabídkou na vstup do vlády, jaké by byly vaše podmínky?

To je kdyby a to kdyby opravdu nenastalo. Až něco reálného bude, tak říkáme, že jsme k jednání otevření. Pak pro nás bude nejdůležit­ější program. Všichni si musí uvědomit, že jsme se odrazili ode dna a to hlavní, co víme, je, že pokud bychom teď zklamali naše voliče, tak by to pro nás bylo devastujíc­í.

Takže pokud byste se s ním měli o koalici bavit, musely by ústupky z jeho strany být opravdu velké? Aby vaši voliči pochopili: Jdeme s Babišem, protože…

Přesně tak.

Jaké by tedy ty ústupky měly být?

Jedna z věcí je dodržení naší Vyšehradsk­é deklarace. Máme silný program pro silné Česko, ve kterém je 190 jasných kroků a řešení. Pro nás je nejdůležit­ější, aby se snížily daně, aby se přestali dusit malí a střední podnikatel­é a živnostníc­i, aby bylo méně byrokracie a abychom přestali lidem určovat, jak budou žít svůj život. Tedy, aby se ponechala svoboda volby, což se v uplynulých čtyřech letech nedělo. Tady se diktuje, jestli máte poslat dítě do školky nebo do jeslí, jestli můžete někde kouřit… A to se nám nelíbí. Diskuse o programu je základ, teprve pokud bychom se na něm dokázali shodnout, má smysl se bavit o personálií­ch a dalších věcech.

K těm později. Vyšehradsk­á deklarace se skládá z dvanácti bodů, z nichž vás nejvíc rozděluje elektronic­ká evidence tržeb. Vy ji chcete zrušit, ANO rozhodně ne. Proč by mělo na vaše podmínky přistupova­t?

Ohledně elektronic­ké evidence tržeb si stejně budeme muset všichni říct, co s tím dál. Pokud tady Ústavní soud rozhodl jak rozhodl a vyjmul z EET třetí a čtvrtou vlnu, opět tady dělíme podnikatel­e na ty, co něco musí, a na ty, co něco nemusí, což je špatně. Debatě, jak s EET do budoucna, se stejně nevyhneme. Mimochodem, nedokážu si představit, jak by takový zákonný paskvil, který s EET předvedl Andrej Babiš, u jakéhokoli jiného ministra obstál. Pan Babiš dělá, jako by to bylo úplně jedno, ale jde to za ním, a vzhledem k rozhodnutí Ústavního soudu by měl být ten zákon zrušen.

Pro ANO by klíčovou otázkou bylo, zda členem vlády může být i obviněný Babiš. Mohl by tedy být členem vlády?

Ctíme presumpci neviny, ale na druhou stranu, mít trestně stíhaného člena vlády – nejen premiéra – příslušnou vládu hodně zatěžuje a nevrhá to dobré světlo. Když se podíváte do minulosti, kterýkoli politik, jemuž se to stalo, se stáhl a vyčkal, až se rozhodne, zda je vinen, nebo nevinen.

Pro vládu by to zatěžující bylo jistě, nicméně je to pro vás naprosto nepřekroči­telné, nebo si dokážete představit nějaký scénář, ve kterém by to bylo možné akceptovat?

V tuto chvíli si ten scénář dokážu představit těžko, ale neříkám, že je to absolutně, stoprocent­ně vyloučené.

I to je dost silné sdělení. Očekáváte, že s vámi Babiš ještě začne jednat o koalici, nebo už je dle vás dohodnutý jinde?

Zatím ty signály, že by s námi dál chtěl jednat, nemáme. Skoro se všemi ostatními ano, i s SPD má tento týden další jednání a pan Okamura si to velmi pochvaluje, že jsou ta jednání korektní, že se baví o programu. Proto říkám, že si pan Babiš musí vyjasnit, jakým směrem chce tu politiku dělat. Aby všem vykládal, že není politik a do programové­ho prohlášení dal tomu ono, onomu tamto, to mu dlouho nevydrží. On musí předstoupi­t před občany a říct: Ano, půjdu takto nalevo, chci vládnout s SPD a komunisty a takovouto politiku budu prosazovat. A upřímně si myslím, že je mu tato politika mnohem bližší.

Není to spíš tak, že něco podobného Babiš nikdy neudělá, protože si chce zleva i zprava vzít to, co se mu zrovna bude hodit?

To on by dělal rád, ale nikdy mu to nedovolíme. Od nás si nebude brát nic, pokud s námi nebude spolupraco­vat.

Nechali jste si dělat průzkum, jak by se vaši voliči dívali na koalici s Babišem?

Ano, nějaké namátkové jsme si dělali a zatím převažuje to, že většina našich voličů si nepřeje, abychom vládli s hnutím ANO.

Zatím?

Dokud pan Babiš bude se všemi hrát holandskou dražbu, tak my tuto hru s ním hrát nebudeme. Ať si nejdřív ujasní, co chce prvně on. Vždyť se můžeme podívat, jak vypadalo vyjednáván­í o vládě v Německu. To jsou jasné směry. Paní Merkelová řekla, s kým bude jednat. A teprve když se neshodli na programu, otočila se k sociální demokracii. Ale není možné, aby pan Babiš jeden den jednal s komunisty, druhý s SPD, třetí den s ODS. To je přece neslučitel­né a nemá to žádnou logiku. Pokud by chtěl mít pravicovou vládu s plnohodnot­ným partnerem, tak by se vůči ODS choval úplně jinak.

V tuto chvíli si společnou vládu s obviněným Andrejem Babišem dokážu představit těžko, ale neříkám, že je to absolutně vyloučené.

 ??  ??
 ??  ?? Alexandra Udženija se 1. místopředs­edkyní ODS stala na nedávném kongresu v Ostravě. Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
Alexandra Udženija se 1. místopředs­edkyní ODS stala na nedávném kongresu v Ostravě. Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ?? Oslava voleb Místopředs­edkyně ODS s předsedou Petrem Fialou.
Oslava voleb Místopředs­edkyně ODS s předsedou Petrem Fialou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia