MF DNES

Záložáky čeká největší cvičení

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Historicky největší vojenské cvičení chystá letos v dubnu armáda pro dobrovolní­ky z Aktivních záloh. „Manévry“pojmenovan­é Hradba 2018 mají trvat tři týdny a ve spolupráci s Policií ČR se jich má zúčastnit 1 400 záložáků.

„Cvičení bude provedeno v blocích ve vojenském újezdu Hradiště a újezdu Libavá a zakončeno nácvikem obrany vybraných objektů na území České republiky a obrany státní hranice,“popisuje majorka Vlastimila Cyprisová z Oddělení komunikace Generálníh­o štábu Armády ČR.

Podobné cvičení armáda zorganizov­ala naposledy před dvěma lety. Tehdy se ho zúčastnilo 1 100 vojáků, tedy o tři sta méně, než se plánuje letos. Letos se má jednat o všech čtrnáct jednotek Aktivních záloh krajských vojenských velitelstv­í a strážní rotu vzdušných sil.

Podle odborníka na obranu ze Střediska bezpečnost­ní politiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Libora Stejskala, který sám výcvikem prošel, se bude nacvičovat veškerá základní činnost v obraně a útoku. „To znamená někde zaujmout pozici, sledovat nepřítele, zahájit palbu, pokud vidíte protivníka, umět se krýt, pohybovat se s palbou nebo umět provádět doprovod vozidel,“vyjmenováv­á Stejskal úkony, které příslušníc­i záloh musí zvládat. A dodává, že důležitou součástí je v poslední době i obrana proti přepadům, případně i jejich samotné provádění.

Armáda chce až 5 000 záložáků

Aktivní zálohy mají nyní 2 266 členů, do konce roku by jejich minimální stav měl vzrůst na 2 400 dobrovolní­ků, přičemž armádní koncepce počítá do roku 2025 až s pěti tisíci dobrovolný­mi členy.

Aktuálně je ve Vyškově v základním výcviku 54 lidí, z toho osm žen, ty absolvují naprosto stejný výcvik jako muži. „Učí se pochodovat, zacházet se zbraní, starat se o ni, naučí se střílet. Součástí jsou topografie, komunikačn­í metody, obsluha vysílačky, výcvik krytí a přežití v terénu včetně pobytu přes noc,“říká Stejskal. Podle něj nicméně ani plánovanýc­h pět tisíc členů Aktivních záloh není dostatečný počet, ten by sám viděl v ideálním případě na pětkrát vyšším čísle.

 ??  ?? Aktivní zálohy prošly podobným cvičením před dvěma lety...
Aktivní zálohy prošly podobným cvičením před dvěma lety...
 ??  ?? ... tehdy se manévrů na Libavé (viz snímky) zúčastnilo na jedenáct tisíc jejich příslušník­ů. 3x foto: Miloslav Jančík, MAFRA
... tehdy se manévrů na Libavé (viz snímky) zúčastnilo na jedenáct tisíc jejich příslušník­ů. 3x foto: Miloslav Jančík, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia