MF DNES

H

.Na sjezdovkác­h nadále budou muset uměle zasněžovat.

-

Alžběta Šimková reportérka MF DNES

olomrazy zasáhnou Česko. Už na noc z pondělí na úterý vyhlásili meteorolog­ové výstrahu na mráz a nízké teploty, které například na severových­odě území mohou dosáhnout až minus 13 stupňů Celsia.

„Tento týden se budou teploty na letošní zimu pohybovat neobvykle nízko. Předpoklád­áme hodnoty kolem minus šesti stupňů, na horách to může být i méně,“říká Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Bohužel pro lyžaře nelze s mrazy čekat žádné masivní sněhové přírůstky. Pokud nějaký sníh napadne, bude se počítat pouze v řádu jednotek až několika málo desítek centimetrů.

„Vypadá to, že ve středu by mohlo pár vloček spadnout, ale opravdu jen velmi málo. Ty další dny bude spíše oblačno až polojasno,“říká meteorolog. „Sníh okolo Prahy nebo ve Středočesk­ém kraji se nedá očekávat a bude se udržovat jenom na horách nebo ve vyšších polohách,“dodává.

Vlekaři, kterým tento týden začalo jedno z nejsilnějš­ích období lyžařské sezony – jarní prázdniny – si tak budou muset nadále vystačit se sněhovými děly. Díky teplotám pod nulou jim alespoň sníh déle vydrží na svahu.

Prodloužen­á jízda

Vyšší poptávku mají nyní na Lipně také po lyžařské škole. Středisko proto navýšilo nejen počet instruktor­ů, ale také prodloužil­o dobu provozu. „Dokonce jsme museli na únor přidat další dvě výukové hodiny,“dodává Smíšek.

Každoroční nárůst lyžařů zaznamenal­i také na beskydskýc­h Pustevnách. Tento areál láká návštěvník­y mimo jiné na akci Ledové sochy, která se letos pořádala už podvacáté.

„Nárůst je, hlavně když mají prázdniny děti v okolních městech, jako je Karviná, Frýdek-Místek nebo Ostrava,“říká mluvčí areálu Dita Korčák Hrtusová. Karvinské děti už na Pustevnách jezdí tento týden, frýdecko-místecké přijedou po neděli a ostravské očekávají od 12. března. Okolo minus šesti

Moravskosl­ezské středisko má momentálně v provozu jednu sjezdovku a tři běžkařské tratě.

Takovou jsme očekávali

 ??  ??
 ?? Foto: Stanislav Heloňa, Petr Lemberk, MAFRA ?? Lyžaři se v následujíc­ích deseti dnech čerstvého prašanu nedočkají, zato sýkorkám se krmení bude během mrazů náramně hodit. Bude v průměru kolem šesti stupňů pod nulou.
Foto: Stanislav Heloňa, Petr Lemberk, MAFRA Lyžaři se v následujíc­ích deseti dnech čerstvého prašanu nedočkají, zato sýkorkám se krmení bude během mrazů náramně hodit. Bude v průměru kolem šesti stupňů pod nulou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia