MF DNES

Místo za hvězdami z Nagana jel Čechmánek k soudu

- Milan Libiger redaktor MF DNES

Omluvil se ze včerejšího setkání vítězů hokejového turnaje na zimních hrách v Naganu, které se mělo uskutečnit 20 let po slavném triumfu českých barev. Bývalý brankář Roman Čechmánek musel k soudu ve Zlíně, kde s ním začal proces, na jehož konci může jít za podvod na pět až deset let do

Přestože „ladovská“zima už na hory patrně nepřijde, lyžařů tam se začínající­mi prázdninam­i výrazně přibylo. Některé lyžařské areály dokonce musely zvětšit místo pro parkování nebo prodloužit provozní dobu, aby nával zvládly.

„V podstatě už tento uplynulý víkend byl první nápor, protože se potkávaly ještě pololetní prázdniny s těmi jarními. Takže to bylo znát a návštěvnos­t byla o dost vyšší,“říká Vojen Smíšek, mluvčí skiareálu Lipno, kde museli kvůli velkému zájmu kromě jiných opatření rozšířit parkoviště. vězení. Stručně řečeno kvůli tomu, že špatně investoval, půjčoval si peníze, které nevracel, a nechal si dělat na svých domech stavební práce, za které neplatil.

Na chodbě soudu Čechmánek seděl zády ke kamerám a fotoaparát­ům, což jako sportovec nikdy nedělal. V soudní síni už se před nimi skrýt nedokázal a nebylo mu to dvakrát příjemné.

Když státní zástupce začal číst obžalobu, podle níž Čechmánek podvedl 28 lidí a připravil je o více než 15 milionů korun, bývalý gólman si nervózně třel nos, místy se kousal do prstu. „Spáchal zločin podvodu,“tvrdil žalobce Petr Matoušek, zatímco Čechmánek zabodával pohled do stolu.

Na svoji úspěšnou hokejovou kariéru nedokázal navázat coby podnikatel. Podle žalobce navíc přivedl do problémů další lidi, nezřídka dokonce své kamarády.

O peníze připravil například někdejší hokejisty Petra Čajánka, jenž mu půjčil sedm milionů korun, nebo Miroslava Blaťáka, který mu poskytl dva miliony.

„Nikdy jsem nejednal tak, abych někoho podvedl a způsobil mu škodu. Nikdy mě to ani nenapadlo,“hájil se Čechmánek.

Vypovídat nejprve odmítl a soudce četl jeho výpověď z přípravnéh­o řízení na policii, Čechmánek ji pak stručně okomentova­l. Vypadalo to, jako by vinu necítil. Spíše sám sebe považoval za oběť, která přišla v insolvenčn­ím řízení o majetek.

„Cítím se spíš jako poškozený.

Mrazivé počasí by podle dlouhodobé předpovědi mělo vydržet zhruba do poloviny února, pak se rtuť v teploměru opět vyšplhá výše. Současné náhlé ochlazení nelze považovat za nenadálý výkyv teplot.

„Na to, že je zima teplotně nadprůměrn­á a srážkově naopak podprůměrn­á, se dá říci, že je to k dosavadním­u počasí výkyv směrem k dlouhodobé­mu normálu,“vysvětluje Dvořák. „Správně by zima měla být studená, a protože zatím nebyla, tak se to teď vychýlí zhruba na deset dní směrem k počasí, které bychom v tuto roční dobu očekávali,“dodává.

Nervózně si třel nos, místy se kousal do prstu. Někdejšímu hokejovému brankáři hrozí, že ho soud pošle až na deset let za mříže

Průběh insolvence byl naprosto neprofesio­nální. Majetek utíká mezi prsty,“poznamenal Čechmánek. „Většinu dluhů jsem uznal, protože jsem nikoho nechtěl podvést. Mohl jsem vymýšlet reklamace a zapírat, nic takového jsem neudělal,“přesvědčov­al soud Čechmánek. S novináři včera, podobně jako v nedávných měsících, nechtěl hovořit.

Na přesvědčov­ání soudu má Roman Čechmánek ještě čas. O tom, jestli půjde do vězení, by se mělo rozhodnout do konce března.

 ??  ?? Roman Čechmánek včera u soudu
Roman Čechmánek včera u soudu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia